2,2K
Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie, więc korzystam. Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem to jedno z naszych ulubionych ciast sezonowych. Powstało super ciacho-moje imieninowe, do wieczora nie będzie śladu.
Składniki:
Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl.cukru
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka
szczypta soli
Budyń:
3 szkl.mleka
2 budynie śmietankowe(paczka 40 g)
4 łyżki cukru
Beza:
4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 kisiel malinowy
Dodatkowo:
5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy
pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze
szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy
pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze
szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,
dzielimy
na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a
większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na ok.1 cm paseczki rabarbar.
Pół litra mleka zagotowałam z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadziłam suche budynie i wlałam do gotującego się mleka,mieszając do zgęstnienia.
Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.
Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać suchy kisiel
krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
Na
tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
Na
tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
mniam ,mniam ,ależ apatycznie wygląda obłęd ,dziękuję za przepis który zabieram i na pewno wypróbuję
cudownie wygląda
Właśnie je pieke z córeczkami. Ale zapachy.
Jaka pojemność szklanki Pani użyła?
Jaka pojemność szklanki ? 250 ?
250 tak.
Ciasto wyszło przepyszne 🙂
Użyłam szklanki o pojemności 250ml, było w sam raz.
Bardzo się cieszę 🙂
Czy na dużej blaszce też wyjdzie? Czy jakoś zwiększyć porcje?
Na duża blaszkę podwajamy składniki.
Zobaczymy czy będzie takie pyszne na jakie wygląda już się piecze
I jak wyszło?
Czy zamiast kiślu można dodać do piany budyń śmietankowy w proszku
Tak pewnie można, przepraszam, że tak późno odp. gdzieś mi umknął ten komentarz.