Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Słodko Słodka
14 komentarzy
Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie, więc korzystam. Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem to jedno z naszych ulubionych ciast sezonowych. Powstało super ciacho-moje imieninowe, do wieczora nie będzie śladu.
Składniki:
Tortownica 26 cm
Ciasto Kruche:
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół szkl.cukru
mały cukier waniliowy
3/4 kostki masła lub margaryny
4 żółtka

                                                 szczypta soli

Budyń:
3 szkl.mleka
2 budynie śmietankowe(paczka 40 g)
4 łyżki cukru
 
Beza:
4 białka
szczypta soli
pół szkl.cukru
1 kisiel malinowy
 
Dodatkowo:
 
5 łodyg rabarbaru 
cukier puder do posypania
 
 
Przygotowanie:
 
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy
pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy żółtka ze
szczyptą soli.Zagniatamy kruche ciasto,

dzielimy
na dwie części,mniejszą zawijamy w folię i wrzucamy do zamrażalnika,a
większą częścią wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.

 Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 190 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,wyjmujemy i układamy umyty i pokrojony na ok.1 cm paseczki rabarbar.

Pół litra mleka zagotowałam z cukrem,w pozostałym mleku rozprowadziłam suche budynie i wlałam do gotującego się mleka,mieszając do zgęstnienia.
Zdjęłam z ognia i wylałam budyń na rabarbar,równomiernie rozprowadzając po wierzchu.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypać stopniowo cukier,ubić do momentu rozpuszczenia się cukru,na sam koniec wsypać suchy kisiel
krótko zmiksować,wyłożyć pianę na budyń.
Na
tarce ścieramy na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
 
   Pieczemy ok.40 min.w temp.180 C.

 

Zimne ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy

mniam ,mniam ,ależ apatycznie wygląda obłęd ,dziękuję za przepis który zabieram i na pewno wypróbuję

Izaa

cudownie wygląda

Kinga

Właśnie je pieke z córeczkami. Ale zapachy.

Paulina

Jaka pojemność szklanki Pani użyła?

Paulina

Jaka pojemność szklanki ? 250 ?

Ilona

Ciasto wyszło przepyszne 🙂
Użyłam szklanki o pojemności 250ml, było w sam raz.

Ola

Czy na dużej blaszce też wyjdzie? Czy jakoś zwiększyć porcje?

Ewelina

Zobaczymy czy będzie takie pyszne na jakie wygląda już się piecze

Ola

I jak wyszło?

Renata

Czy zamiast kiślu można dodać do piany budyń śmietankowy w proszku