Ciasto marchewkowe przekładane

Słodko Słodka
18 komentarzy
Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym, ciasto marchewkowe przekładane smakuje dużym i małym. Ciasto jest bardzo proste, dość szybko się robi, i równie szybko znika. Polecam serdecznie, świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych jak i dla dzieci, idealny przepis na weekend. Skusisz się?
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 50 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Ilość porcji 14 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe przekładane

Potrzebne składniki
  

Tortownica 27 cm

Ciasto

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody - płaskie
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka - L
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • szkl. oleju
  • 2 szkl. tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
  • 100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego

Masa budyniowa

  • 600 ml soku przecierowego marchewkowego 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Pianka

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Sposób wykonania

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 
    Jajka ubij ze szczyptą soli i cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną, puszystą masę.
    Do małej miseczki przesiej przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
    Do masy jajecznej wlewaj olej cienkim strumieniem, oraz wsypuj mąkę, na przemian, do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
    Dodaj marchew odciśniętą z nadmiaru soku, oraz zmielone orzechy.
    Wymieszaj całość łyżką.
    Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 min. w 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Ciasto pozostaw w uchylonym piekarniku na 20 min.
    Gdy całkowicie wystygnie zetnij górę i podziel ciasto na 2 części.
    Górę zmiel w blenderze na drobne okruszki, a spód wrzuć do tortownicy.
    Na soku marchewkowym ugotuj budyń.
    Gdy budyń się zagotuje, ściągnij z ognia i wsyp do niego suchą galaretkę, następnie dobrze wymieszaj i odstaw na chwilkę.
    Wylej na spód marchewkowy i odstaw do przestygnięcia, wstaw do lodówki.
    Śmietanę i serek schłodź w zamrażalniku ok. 20 min.
    Ubij razem na sztywno, wlej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk. wrzącej wody, całość krótko wymieszaj mikserem i wylej na masę budyniową.
    Górę posyp okruszkami ciasta marchewkowego.
    Wstawić do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.
    Smacznego!!! 
  • Do masy budyniowej możesz użyć dowolny sok przecierowy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe przekładane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo apetyczne ciacho 😉

Izabela S.

Super ciacho 🙂 Marchewkowe uwielbiam 🙂 Mniam 🙂

Lena

super wypiek!

Izaa

uwielbiam takie ciasta

bardzo smakowite<3 wygląda pięknie!

Renata

Super ciasto, właśnie upiekłam, budyń i krem najlepszy że wszystkich przepisów, pycha

Maminek kulinarny

Wygląda obłędnie! Krem muszę wypróbować koniecznie bo jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Jesteś skarbnicą inspiracji🙂
Pozdrawiam cieplutko 🥰

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie Kochana 🙂😘W sezonie jesienno-zimowym obowiązkowa pozycja u mnie. Lubię takie kombinacje 😉 Ściskam i Pozdrawiam serdecznie ❤️

Mirosława Dudko

Przyznam, że nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco 🙂

Słodko Słodka

Polecam Mireczko, to taka moja kombinacja, ale ciacho jest bardzo smaczne, warto upiec🙂😋

Monika

No! To się nazywa ciasto marchewkowe na bogato. I dzięki za przypomnienie o tym budyniu na soku przecierowym, jakoś zupełnie o nim zapomniałam…

Słodko Słodka

A jak😁Na bogato i smacznie 🙂