4,2K
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe przekładane
Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym, ciasto marchewkowe przekładane smakuje dużym i małym. Ciasto jest bardzo proste, dość szybko się robi, i równie szybko znika. Polecam serdecznie, świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych jak i dla dzieci, idealny przepis na weekend. Skusisz się?
Potrzebne składniki
Tortownica 27 cm
Ciasto
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody - płaskie
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka - L
- 1 szczypta soli
- ¾ szkl. cukru
- ⅔ szkl. oleju
- 2 szkl. tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
- 100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego
Masa budyniowa
- 600 ml soku przecierowego marchewkowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Pianka
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g serka mascarpone
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
Sposób wykonania
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij ze szczyptą soli i cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną, puszystą masę.Do małej miseczki przesiej przez sitko mąkę z sodą i cynamonem. Do masy jajecznej wlewaj olej cienkim strumieniem, oraz wsypuj mąkę, na przemian, do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.Dodaj marchew odciśniętą z nadmiaru soku, oraz zmielone orzechy. Wymieszaj całość łyżką. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 min. w 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Ciasto pozostaw w uchylonym piekarniku na 20 min.Gdy całkowicie wystygnie zetnij górę i podziel ciasto na 2 części.Górę zmiel w blenderze na drobne okruszki, a spód wrzuć do tortownicy.Na soku marchewkowym ugotuj budyń.Gdy budyń się zagotuje, ściągnij z ognia i wsyp do niego suchą galaretkę, następnie dobrze wymieszaj i odstaw na chwilkę.Wylej na spód marchewkowy i odstaw do przestygnięcia, wstaw do lodówki.Śmietanę i serek schłodź w zamrażalniku ok. 20 min.Ubij razem na sztywno, wlej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk. wrzącej wody, całość krótko wymieszaj mikserem i wylej na masę budyniową.Górę posyp okruszkami ciasta marchewkowego.Wstawić do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.Smacznego!!!
- Do masy budyniowej możesz użyć dowolny sok przecierowy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe przekładane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Bardzo apetyczne ciacho 😉
Dziękuje 🙂
Super ciacho 🙂 Marchewkowe uwielbiam 🙂 Mniam 🙂
Nam zawsze najlepiej smakuje na jesieni 🙂
super wypiek!
Dzięki 🙂
uwielbiam takie ciasta
Pyszne jest, a najlepiej smakuje w okresie jesienno – zimowym 🙂
bardzo smakowite<3 wygląda pięknie!
Dzięki.
Super ciasto, właśnie upiekłam, budyń i krem najlepszy że wszystkich przepisów, pycha
Dziękuje za komentarz, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda obłędnie! Krem muszę wypróbować koniecznie bo jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Jesteś skarbnicą inspiracji🙂
Pozdrawiam cieplutko 🥰
Dziękuje serdecznie Kochana 🙂😘W sezonie jesienno-zimowym obowiązkowa pozycja u mnie. Lubię takie kombinacje 😉 Ściskam i Pozdrawiam serdecznie ❤️
Przyznam, że nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco 🙂
Polecam Mireczko, to taka moja kombinacja, ale ciacho jest bardzo smaczne, warto upiec🙂😋
No! To się nazywa ciasto marchewkowe na bogato. I dzięki za przypomnienie o tym budyniu na soku przecierowym, jakoś zupełnie o nim zapomniałam…
A jak😁Na bogato i smacznie 🙂
Wygląda smacznie. Kiedyś piekłam ciasta marchewkowe.
Pysznie wygląda. Chętnie wypróbuję ten przepis..
Kiedyś piekłam ciasto z sokiem marchewkowym. Będę musiała wypróbować Twój przepis.
Zdecydowanie skuszę się na to ciasto. Dawno nie robiłam marchewkowego.
Bardzo lubię marchewkowe wypieki, także z chęcią skorzystam z przepisu. 🙂
Zgadzam się, ciasto marchewkowe to klasyk na jesień. Zawsze wychodzi pyszne.
Dawno już nie robiłam ciast przekładanych. To zapowiada się pysznie.