Ciasto marchewkowe przekładane

Słodko Słodka
18 komentarzy
Najlepiej nam smakuje w okresie jesienno-zimowym, ciasto marchewkowe przekładane smakuje dużym i małym. Ciasto jest bardzo proste, dość szybko się robi, i równie szybko znika. Polecam serdecznie, świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych jak i dla dzieci, idealny przepis na weekend. Skusisz się?
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Ilość porcji 14 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto marchewkowe przekładane

Potrzebne składniki
  

Tortownica 27 cm

    Ciasto

    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody - płaskie
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 4 jajka - L
    • 1 szczypta soli
    • ¾ szkl. cukru
    • szkl. oleju
    • 2 szkl. tartej na drobnych oczkach tarki marchewki
    • 100 g zmielonego na drobno orzecha laskowego

    Masa budyniowa

    • 600 ml soku przecierowego marchewkowego 
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 
    • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

    Pianka

    • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
    • 100 g serka mascarpone
    • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

    Sposób wykonania

    • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 
      Jajka ubij ze szczyptą soli i cukrem, na najwyższych obrotach miksera, na jasną, puszystą masę.
      Do małej miseczki przesiej przez sitko mąkę z sodą i cynamonem.
      Do masy jajecznej wlewaj olej cienkim strumieniem, oraz wsypuj mąkę, na przemian, do wykończenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
      Dodaj marchew odciśniętą z nadmiaru soku, oraz zmielone orzechy.
      Wymieszaj całość łyżką.
      Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 50 min. w 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Ciasto pozostaw w uchylonym piekarniku na 20 min.
      Gdy całkowicie wystygnie zetnij górę i podziel ciasto na 2 części.
      Górę zmiel w blenderze na drobne okruszki, a spód wrzuć do tortownicy.
      Na soku marchewkowym ugotuj budyń.
      Gdy budyń się zagotuje, ściągnij z ognia i wsyp do niego suchą galaretkę, następnie dobrze wymieszaj i odstaw na chwilkę.
      Wylej na spód marchewkowy i odstaw do przestygnięcia, wstaw do lodówki.
      Śmietanę i serek schłodź w zamrażalniku ok. 20 min.
      Ubij razem na sztywno, wlej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szk. wrzącej wody, całość krótko wymieszaj mikserem i wylej na masę budyniową.
      Górę posyp okruszkami ciasta marchewkowego.
      Wstawić do lodówki, żeby dobrze ściągnęło.
      Smacznego!!! 
    • Do masy budyniowej możesz użyć dowolny sok przecierowy.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto marchewkowe przekładane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    18 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Bardzo apetyczne ciacho 😉

    Izabela S.

    Super ciacho 🙂 Marchewkowe uwielbiam 🙂 Mniam 🙂

    Lena

    super wypiek!

    Izaa

    uwielbiam takie ciasta

    bardzo smakowite<3 wygląda pięknie!

    Renata

    Super ciasto, właśnie upiekłam, budyń i krem najlepszy że wszystkich przepisów, pycha

    Maminek kulinarny

    Wygląda obłędnie! Krem muszę wypróbować koniecznie bo jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Jesteś skarbnicą inspiracji🙂
    Pozdrawiam cieplutko 🥰

    Słodko Słodka

    Dziękuje serdecznie Kochana 🙂😘W sezonie jesienno-zimowym obowiązkowa pozycja u mnie. Lubię takie kombinacje 😉 Ściskam i Pozdrawiam serdecznie ❤️

    Mirosława Dudko

    Przyznam, że nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco 🙂

    Słodko Słodka

    Polecam Mireczko, to taka moja kombinacja, ale ciacho jest bardzo smaczne, warto upiec🙂😋

    Monika

    No! To się nazywa ciasto marchewkowe na bogato. I dzięki za przypomnienie o tym budyniu na soku przecierowym, jakoś zupełnie o nim zapomniałam…

    Słodko Słodka

    A jak😁Na bogato i smacznie 🙂