8,3K
Jak wykonać przepis na – Ciasto Milky Way
Przepyszne ciasto milky way, które zrobiłam typowo pod moich chłopaków, uczta dla oka jak i podniebienia. Mleczny krem na mleku w proszku jest super, nie ukrywam, że to ciasto dla typowych łasuchów. Wygląda prosto a smakuje obłędnie. Ciemny delikatny biszkopt, przełożony mlecznym kremem, otulony polewą z czekolady i kremówki… Ciasto jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo elegancko na talerzu. Idealne na imprezy rodzinne, kinderbale dla dzieci, świetnie sprawdzi się również na święta. Proste, szybkie i mega smaczne ciacho.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×28 cm
Ciasto
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- ¼ szkl. oleju
- ¾ szkl. mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- ¾ szkl. cukru
Krem
- 1 szkl. mleka 3,2 %
- 0,5 szkl. cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2,5 szkl. mleka w proszku
Polewa
- 1 łyżeczka żelatyny
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 125 g czekolady mlecznej
Sposób wykonania
- Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, następnie zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlewaj olej cały czas miksując. Stopniowo wsypuj suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Wymieszaj krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 40 min. Piecz w temp. 170 °C góra-dół, bez termoobiegu.Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
- Do małego rondelka wlej mleko 3,2%, wsyp cukry i doprowadź do zagotowania- rozpuszczenia się cukrów, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Mleko powinno być letnie.
- Masło ubij na puch, stopniowo w kilku turach dolewaj letnie mleko z cukrami cały czas miksując. Masa w tym momencie może trochę wyglądać jakby się zważyła, nie przejmuj się tak ma być. Na końcu dodaj mleko w proszku, najlepiej zrób to w kilku turach, całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach i krem gotowy.
- Zimne ciasto przekrój na pół, wyłóż krem i wyrównaj, przykryj ciastem i delikatnie dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki.
- Przygotuj polewę, żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Śmietankę wlej do rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu-nie doprowadź do wrzenia. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia, wrzuć napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj.Gdy polewa przestygnie, rozsmaruj na wierzchu ciasta, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze ściągnął.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Ciasto przygotowałam w małej blaszce prostokątnej, możesz je również przygotować w tortownicy o średnicy 26-30 cm, będzie bardziej okazałe.
- Do kremu najlepiej użyć masła, ale margaryna też będzie dobra jeśli lubisz.
- Masło do kremu powinno być w temp. pokojowej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Milky Way wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ależ apetycznie wygląda! Zjadłabym z chęcią :)Ja do ciast niestety nie mam kompletnie talentu.
Kochana tylko tak Ci się wydaje, ja też zawsze myślałam, że nie umiem piec, a jak się wzięłam to się okazało, że nawet tort zrobię 🙂
Ciasto idealne do kawki. Pychota.
Pyszne jest i dość szybko się je robi, coś dla dużych i małych łasuchów 🙂
Uwielbiam takie ciasta!;Z
Dla mnie słodkie, ale przynajmniej jeden kawałek zjadłam i byłam zasłodzona na pół dnia 😉
No i już mam ciasto na weekend 😉
Kasiu słodkie jest, ja to zjadłam kawałek i byłam zasłodzona na cały dzień, ale chłopki to wiesz… 🙂 Fajne ciasto też na kinderbal dla dzieci.
Masa po zastygnieciu nie zrobi zrobi bardzoooo twarda? Te 2,5 szklanki mleka w proszku mnie zastanaiwaja🙃😉
Jeśli masz wątpliwości co do przepisu to zawsze możesz zrobić po swojemu 🙂 Dla mnie masa jest idealna, nie jest twarda.
Mi masa wyszła rzadka zrobiłam według przepisu 🫤
Ciasto musi postać przez noc w lodówce, żeby masa dobrze ściągnęła.
A na większą blaszkę ten przepis się też nadaje ?
Wystarczy podwoić składniki w zależności od rozmiaru blaszki oczywiście. Większa blaszka = ciasto niższe.
oj jakie pysznosci u ciebie
Dziękuje Teresko, trzeba trochę życie chłopakom osłodzić, mały i duży jest łasuch także nie mam lekko 🙂
Aż ślinka cieknie na widok tego ciasteczka , napewno w weekend wypróbuję ten przepis ale skład i smak kremu już znam więc będzie genialny placuszek a moje dzieci będą zachwycone 🙂👍
Dziękuje za komentarz 🙂 Co tam dzieci u mnie mąż uwielbia to ciacho 😉 Faceci są też jak dzieci ha ha
Super ciasto. Szybko się robi. Wszystko wychodzi jak w przepisie. Ja robiłam akurat z Bebika po moim synku i też wyszło pyszne 😋 Do kremu można dodać mniej cukru, jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego.
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Ciasto zrobiłam ale krem wyszedł rzadki i uciekł mi na boki mogłam odczekać troszkę as stężeje no cóż zobaczymy ile zostało go na górze jutro rano
Przez noc ściąga zawsze ładnie krem.
A jeśli zrobię w większej blaszce (ok25x35) to nie będzie za mało masy? Pozdrawiam
Na większą blaszkę wszystkie składniki razy dwa inaczej wyjdzie naleśnik, a nie ładne i wysokie ciasto 🙂
Czy umiałaby Pani mi pomóc i podpowiedzieć jak zmniejszyć wszystkie proporcje na tortownicę o średnicy ok 17 ?
Mogę dać mleko 1,5%?
Tak oczywiście 🙂