Przepyszne ciasto milky way, które zrobiłam typowo pod moich chłopaków, uczta dla oka jak i podniebienia. Mleczny krem na mleku w proszku jest super, nie ukrywam, że to ciasto dla typowych łasuchów. Wygląda prosto a smakuje obłędnie. Ciemny delikatny biszkopt, przełożony mlecznym kremem, otulony polewą z czekolady i kremówki… Ciasto jest proste w przygotowaniu, wygląda bardzo elegancko na talerzu. Idealne na imprezy rodzinne, kinderbale dla dzieci, świetnie sprawdzi się również na święta. Proste, szybkie i mega smaczne ciacho.
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 40 minutes
Czas całkowity 1 hour 10 minutes
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ciasto Milky Way

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 6 jajek
    • 1 szczypta soli
    • ¼ szkl. oleju
    • ¾ szkl. mąki pszennej tortowej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki kakao
    • ¾ szkl. cukru

    Krem

    • 1 szkl. mleka 3,2 %
    • 0,5 szkl. cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 250 g masła
    • 2,5 szkl. mleka w proszku

    Polewa

    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 100 ml śmietany kremówki 30 %
    • 125 g czekolady mlecznej

    Sposób wykonania

    • Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, następnie zmniejsz obroty miksera i cienką stróżką wlewaj olej cały czas miksując.
      Stopniowo wsypuj suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Wymieszaj krótko mikserem, tylko do połączenia się wszystkich składników.
      Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
      Wstaw do piekarnika na ok. 40 min.
      Piecz w temp. 170 °C góra-dół, bez termoobiegu.
      Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia.
    • Do małego rondelka wlej mleko 3,2%, wsyp cukry i doprowadź do zagotowania- rozpuszczenia się cukrów, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
      Mleko powinno być letnie.
    • Masło ubij na puch, stopniowo w kilku turach dolewaj letnie mleko z cukrami cały czas miksując. Masa w tym momencie może trochę wyglądać jakby się zważyła, nie przejmuj się tak ma być.
      Na końcu dodaj mleko w proszku, najlepiej zrób to w kilku turach, całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach i krem gotowy.
    • Zimne ciasto przekrój na pół, wyłóż krem i wyrównaj, przykryj ciastem i delikatnie dociśnij.
      Ciasto wstaw do lodówki.
    • Przygotuj polewę, żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
      Śmietankę wlej do rondelka, wrzuć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu-nie doprowadź do wrzenia.
      Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia, wrzuć napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj.
      Gdy polewa przestygnie, rozsmaruj na wierzchu ciasta, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby krem dobrze ściągnął.

    W Waszym wykonaniu

    • Sara Wiśniewska dziękuje za apetyczne foto 🙂
    • Anna Ania nie zdążyła zrobić zdjęcia, a już większej połowy nie było 🙂
    • 1 szkl. = 250 ml.
    • Ciasto przygotowałam w małej blaszce prostokątnej, możesz je również przygotować w tortownicy o średnicy 26-30 cm, będzie bardziej okazałe.
    • Do kremu najlepiej użyć masła, ale margaryna też będzie dobra jeśli lubisz.
    • Masło do kremu powinno być w temp. pokojowej.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto Milky Way wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    27 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Monika

    Ależ apetycznie wygląda! Zjadłabym z chęcią :)Ja do ciast niestety nie mam kompletnie talentu.

    Wioleta Sadowska

    Ciasto idealne do kawki. Pychota.

    Martyna

    Uwielbiam takie ciasta!;Z

    MyśliPotarganej.pl

    No i już mam ciasto na weekend 😉

    Anna

    Masa po zastygnieciu nie zrobi zrobi bardzoooo twarda? Te 2,5 szklanki mleka w proszku mnie zastanaiwaja🙃😉

    Magda

    Mi masa wyszła rzadka zrobiłam według przepisu 🫤

    Oliwia

    A na większą blaszkę ten przepis się też nadaje ?

    Teresa

    oj jakie pysznosci u ciebie

    A

    Aż ślinka cieknie na widok tego ciasteczka , napewno w weekend wypróbuję ten przepis ale skład i smak kremu już znam więc będzie genialny placuszek a moje dzieci będą zachwycone 🙂👍

    Justyna

    Super ciasto. Szybko się robi. Wszystko wychodzi jak w przepisie. Ja robiłam akurat z Bebika po moim synku i też wyszło pyszne 😋 Do kremu można dodać mniej cukru, jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiego.

    Daria

    Ciasto zrobiłam ale krem wyszedł rzadki i uciekł mi na boki mogłam odczekać troszkę as stężeje no cóż zobaczymy ile zostało go na górze jutro rano

    Ola

    A jeśli zrobię w większej blaszce (ok25x35) to nie będzie za mało masy? Pozdrawiam

    Martyna

    Czy umiałaby Pani mi pomóc i podpowiedzieć jak zmniejszyć wszystkie proporcje na tortownicę o średnicy ok 17 ?

    Magdalena

    Mogę dać mleko 1,5%?