Ciast z owocami jest wiele,najlepiej smakują w sezonie,gdy mamy pod ręką świeże owoce pachnące słońcem.

Składniki:
Blaszka 25×36 cm
5 jajek L
1,5 szkl.cukru można mniej oczywiście
1,5 szkl.kwaśnej śmietany 18 %
3,5 szkl.mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek śmietankowy
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
ulubione owoce u mnie akurat borówki i wiśnie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka,gotową wstawić do lodówki.
Białka ubijamy z cukrem do białości,następnie wrzucamy żółtka,krótko miksujemy,wlewamy śmietanę,i mieszamy tylko do połączenia na najniższych obrotach miksera,
wlewamy olejek kilka kropli,wsypujemy partiami przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy trzepaczką rózgową.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i rozrzucamy owoce,
owoce przykrywamy kruszonką,
wstawiamy do piekarnika na 45 min.pieczemy w temp.180 C.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Żródło:
Grupy Kulinarne


 
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

bardzo fajne letnie ciasto

Malgor 10w
2 lat temu

Przepyszne ciasto.Leciutkie, puchate duża blacha wychodzi.Zrobiłam je ze śliwkami .Bardzo Polecam.Dziękuję za przepis.🤗🌹🌹🌹😁

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Czy może być skwaśniałe 30%?

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Śmietana oczywiście 🙂

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu

Dzięki! 🙂

Kamila
Kamila
8 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Zaryzykowałam, pomieszałam tę moją skwaśniałą kremówkę “łaciatą” z gęstym jogurtem nadbużańskim i wyszło całkiem dobre ciacho, żadnego zakalca i kruszonka tak przyjemnie chrupie 😋
(pod nią borówki am., maliny i jabłko w kosteczkę). Dobry przepis, pozdrawiam!

Last edited 8 miesięcy temu by Kamila
Sabina
Sabina
3 miesięcy temu
Reply to  Kamila

U mnie cala brytfanka do kosza. Zakalec straszny, jedynie borowki zeskrobalam z gory z kruszonka. Dalam kwasna smietane jak w przepisie. Nie wiem czemu nie wyszlo?