7,4K
Jak wykonać przepis na – Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką
Ciast z owocami jest wiele, najlepiej smakują w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże owoce. Dzisiaj mam dla Was jeden z moich ulubionych sprawdzonych przepisów na przepyszne, łatwe i szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie z jagodami i kruszonką. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Lubicie domowe wypieki? Ja uwielbiam pod każdą postacią. Łapcie przepis!!!
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
- 5 jajek - L
- 1 szczypta soli
- 1½ szkl. cukru
- 1½ szkl. kwaśnej śmietany 18 %
- 4 krople olejku śmietankowego
- 3½ szkl. mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła lub margaryny
- 50 g cukru pudru
Dodatkowo
- 1½ szkl. jagód
Sposób wykonania
- Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, jeśli chcesz uniknąć zakalca!!!Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika.Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem do białości, na jasną i puszystą masę.Następnie wrzuć żółtka, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia.Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj tylko do połączenia, na najniższych obrotach miksera.Wlej kilka kropli olejku śmietankowego do smaku i wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia na dwa, trzy razy.Całość wymieszaj trzepaczką rózgową tylko do połączenia, żeby nie było grudek.Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrównaj wierzch i rozrzuć jagody, jagody przykryj kruszonką.Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C.Piecz 45 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem, lub przygotuj lukier, u nas dzisiaj na bogato z lukrem 🙂Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej (jajka, śmietana).
- Cukru możesz użyć mniej.
- 1 szkl. = 250 ml
- Do ciasta możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych. Polecam również wersje z borówkami i wiśniami, pycha!!!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
bardzo fajne letnie ciasto
Dzięki :*)
Przepyszne ciasto.Leciutkie, puchate duża blacha wychodzi.Zrobiłam je ze śliwkami .Bardzo Polecam.Dziękuję za przepis.🤗🌹🌹🌹😁
Super,bardzo się cieszę,że smakowało :*) Pozdrawiam
Czy może być skwaśniałe 30%?
Śmietana oczywiście 🙂
Musi być kwaśna gęsta śmietana, kremówka odpada. Pozdrawiam
Dzięki! 🙂
Zaryzykowałam, pomieszałam tę moją skwaśniałą kremówkę „łaciatą” z gęstym jogurtem nadbużańskim i wyszło całkiem dobre ciacho, żadnego zakalca i kruszonka tak przyjemnie chrupie 😋
(pod nią borówki am., maliny i jabłko w kosteczkę). Dobry przepis, pozdrawiam!
U mnie cala brytfanka do kosza. Zakalec straszny, jedynie borowki zeskrobalam z gory z kruszonka. Dalam kwasna smietane jak w przepisie. Nie wiem czemu nie wyszlo?
Mi też wyszedł zakalec. 🙁 a owoce dałam w dużej ilosci mąki i nic
Dobrze aby składniki miały jednakową temperaturę pokojową .
Na pewno jest pyszne. Wygląda rewelacyjnie.
Jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu, także polecam 🙂
ja w zeszłym roku odkryłam ciasto na śmietanie i teraz bardzo często je robię. Mam nawet zamówienie od męża,żeby tym razem tylko z kruszonką zrobić:) A Twoje Asiu z jagodami to kwintesencja lata:)
Pyszne jest i szybkie, oj dawno nie piekłam, a bardzo lubimy. A widzisz Twój mąż wie co dobre 🙂
Witam, czy do ciasta można dodać śmietanę 12……..? Termin mi wychodzi i chciałabym ją wykorzystać
Tak oczywiście jeśli jest gęsta to jak najbardziej, też często tak robię i przynajmniej nic się nie marnuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Wygląda pysznie
Dziękuje bardzo, to takie szybkie i smaczne ciacho, nie wymaga dużo zachodu 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Mi wyszło bardzo fajne, wysokie. Wszystkim smakowało. Akurat tak się złożyło, że zrobiłam z jabłkami,które na mój gust były zbyt delikatne. Następnym razem dam inne, bardziej kwaśne owoce. Generalnie polecam!
Dziękuje Aniu za komentarz, bardzo mi miło 🙂 Cieszę się, że ciacho wyszło, kwaśne owoce akurat lepsze do tego ciacha. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Właśnie szukałam jakiegoś przepisu z kwaśną śmietaną i chyba go zrobię 🙂