Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką

Słodko Słodka
23 komentarze
Ciast z owocami jest wiele, najlepiej smakują w sezonie letnim, gdy mamy pod ręką świeże owoce. Dzisiaj mam dla Was jeden z moich ulubionych sprawdzonych przepisów na przepyszne, łatwe i szybkie ciasto na kwaśnej śmietanie z jagodami i kruszonką. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Lubicie domowe wypieki? Ja uwielbiam pod każdą postacią. Łapcie przepis!!!
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

  • 5 jajek - L
  • 1 szczypta soli
  • szkl. cukru
  • szkl. kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 krople olejku śmietankowego
  • szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

  • szkl. jagód

Sposób wykonania

  • Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, jeśli chcesz uniknąć zakalca!!!
    Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miseczki i rozetrzyj palcami, aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę możesz wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki lub zamrażalnika.
    Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem do białości, na jasną i puszystą masę.
    Następnie wrzuć żółtka, krótko wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
    Wlej śmietanę i ponownie wymieszaj tylko do połączenia, na najniższych obrotach miksera.
    Wlej kilka kropli olejku śmietankowego do smaku i wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia na dwa, trzy razy.
    Całość wymieszaj trzepaczką rózgową tylko do połączenia, żeby nie było grudek.
    Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wyrównaj wierzch i rozrzuć jagody, jagody przykryj kruszonką.
    Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz 45 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego patyczka.
    Ciasto po przestygnięciu posyp cukrem pudrem, lub przygotuj lukier, u nas dzisiaj na bogato z lukrem 🙂
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej (jajka, śmietana).
  • Cukru możesz użyć mniej.
  • 1 szkl. = 250 ml
  • Do ciasta możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych. Polecam również wersje z borówkami i wiśniami, pycha!!!

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na kwaśnej śmietanie z owocami i kruszonką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo fajne letnie ciasto

Malgor 10w

Przepyszne ciasto.Leciutkie, puchate duża blacha wychodzi.Zrobiłam je ze śliwkami .Bardzo Polecam.Dziękuję za przepis.🤗🌹🌹🌹😁

Kamila

Czy może być skwaśniałe 30%?

Kamila

Śmietana oczywiście 🙂

Kamila

Dzięki! 🙂

Kamila

Zaryzykowałam, pomieszałam tę moją skwaśniałą kremówkę „łaciatą” z gęstym jogurtem nadbużańskim i wyszło całkiem dobre ciacho, żadnego zakalca i kruszonka tak przyjemnie chrupie 😋
(pod nią borówki am., maliny i jabłko w kosteczkę). Dobry przepis, pozdrawiam!

Last edited 4 lat temu by Kamila
Sabina

U mnie cala brytfanka do kosza. Zakalec straszny, jedynie borowki zeskrobalam z gory z kruszonka. Dalam kwasna smietane jak w przepisie. Nie wiem czemu nie wyszlo?

BARBARA

Mi też wyszedł zakalec. 🙁 a owoce dałam w dużej ilosci mąki i nic

Bożena

Dobrze aby składniki miały jednakową temperaturę pokojową .

Wioleta Sadowska

Na pewno jest pyszne. Wygląda rewelacyjnie.

Monika

ja w zeszłym roku odkryłam ciasto na śmietanie i teraz bardzo często je robię. Mam nawet zamówienie od męża,żeby tym razem tylko z kruszonką zrobić:) A Twoje Asiu z jagodami to kwintesencja lata:)

Iwona

Witam, czy do ciasta można dodać śmietanę 12……..? Termin mi wychodzi i chciałabym ją wykorzystać

Magda

Wygląda pysznie

Ania

Mi wyszło bardzo fajne, wysokie. Wszystkim smakowało. Akurat tak się złożyło, że zrobiłam z jabłkami,które na mój gust były zbyt delikatne. Następnym razem dam inne, bardziej kwaśne owoce. Generalnie polecam!

Mirka Dudko

Właśnie szukałam jakiegoś przepisu z kwaśną śmietaną i chyba go zrobię 🙂