Ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne

Słodko Słodka
15 komentarzy
Taka nowość dziś u nas gości prosto z kuchni ukraińskiej. Nie mogłam się oprzeć ponieważ przepis jest szybki i tani, a ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne. Powiem Wam, że pierwsza moja myśl, że jak będzie nie wypał to chłopaki pognają mnie z domu z tymi moimi wynalazkami 🙂 Lubię od czasu do czasu zaskoczyć ich jakąś nowością, bo w kuchni trzeba umieć się bawić. Przez 6 lat prowadzenia bloga różne cuda na patyku już widzieli i jedli, także wiecie… Na szczęście nie musiałam pakować walizek, wszystkim bardzo smakował nowy przepis tak, więc podaje dalej i oczywiście serdecznie polecam. Przepis delikatnie przerobiłam pod nasze smaki. Kto odważny ten przetestuje na sobie i swoich domownikach 🙂
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 1 tortownica
Jak wykonać przepis na – Ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne

Potrzebne składniki
  

Tortownica 20 – 24 cm

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml kefiru
  • 150 ml oleju
  • 300 g mąki pszennej tortowej - do 330 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szt. cukinii młodej - średniej wielkości
  • 150 g ulubionego sera, użyłam żółty
  • 100 g sera feta - lub innego ulubionego sera
  • sól, pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • parę gałązek natki pietruszki

Sposób wykonania

  • Całe jajka wrzuć do miski, wsyp łyżeczkę soli i wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową do połączenia.
    Następnie wlej kefir, olej i ponownie całość wymieszaj tylko do połączenia.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko ( możesz dodać na dwie tury), ponownie wszystko wymieszaj trzepaczką rózgową do jednorodnej masy, żeby nie było grudek w cieście.
    Cukinię zetrzyj na oczkach drobnej tarki, ja przed starciem obrałam ze skórki, a raczej Radek obrał, mój 8 latek. Jak to mówią praca zespołowa kluczem do sukcesu. Gdy zetrzesz cukinię, odciśnij porządnie w dłoniach i dodaj do ciasta.
    Zetrzyj na drobnych oczkach tarki żółty ser i również dodaj do ciasta.
    Wszystko razem wymieszaj łopatką silikonową.
    Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i doprawić pieprzem prawdziwym mielonym ( u mnie czosnek granulowany, zioła prowansalskie i oczywiście pieprz prawdziwy mielony).
    Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz również wyłożyć, ale nie jest to konieczne.
    Przelej ciasto do tortownicy i wyrównaj ładnie wierzch ciasta łyżką.
    Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i układaj na cieście gdzieniegdzie cięciem do góry, delikatnie wciskając je w ciasto.
    Między pomidorkami ułóż kosteczki sera feta oraz listki bazylii lub natki pietruszki.
    Górę ciasta posyp ziołami prowansalskimi.
    Tak przygotowane ciasto wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz na funkcji góra – dół bez termoobiegu ok. 40 – 45 min. w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno, ja podałam takie pół na pół, bo już wszyscy nie mogliśmy się doczekać. Zapach działał na nas kusząco. Dlatego nie mam zdjęcia po rozkrojeniu, bo ciasto u nas szybko znikło 🙂
    Ciasto nie jest lejące po rozkrojeniu, zachowuje ładnie formę, z sosem czosnkowym przepyszne.
    U mnie ciasto zostało podane z sosem czosnkowym i oczywiście nie mogło zabraknąć ketchupu dla najmłodszego w rodzinie.
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Użyłam tortownicy 22 cm, w zależności od wielkości tortownicy, albo wydłuż czas pieczenia, albo zmniejsz.
  • Ciasto po upieczeniu w tortownicy 22 cm ma ok. 4 cm wysokości.
  • Bazylię możesz zastąpić natką pietruszki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wow, jak ono pysznie wygląda. Rewelacja.

Urocznica

Wygląda pysznie! 🙂

Karolina

Wow nie widziałam jeszcze takiego. Wygląda smacznie, chętnie spróbuję

Lamotek.pl

Wygląda bardzo smakowicie! 🙂

ThermoSmaki

To ciasto na wytrawnie z cukinią i serem brzmi niezwykle interesująco! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza gdy chodzi o połączenie różnych smaków i tekstur. To danie wydaje się mieć wszystko, czego potrzeba – wytrawny smak, soczystość cukinii i kremowość sera. Na pewno chętnie wypróbuję ten przepis!

Maja

Brzmi świetnie. Z chęcią bym spróbowała..

Klaudia

Dla mnie to nowość. Jestem ciekawa smaku, myślę że moim bliskim tez będzie smakowało

Ania

Nareszcie mam pomysł na cukinię. Oby rodzince smakowało