974
Jak wykonać przepis na – Ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne
Taka nowość dziś u nas gości prosto z kuchni ukraińskiej. Nie mogłam się oprzeć ponieważ przepis jest szybki i tani, a ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne. Powiem Wam, że pierwsza moja myśl, że jak będzie nie wypał to chłopaki pognają mnie z domu z tymi moimi wynalazkami 🙂 Lubię od czasu do czasu zaskoczyć ich jakąś nowością, bo w kuchni trzeba umieć się bawić. Przez 6 lat prowadzenia bloga różne cuda na patyku już widzieli i jedli, także wiecie… Na szczęście nie musiałam pakować walizek, wszystkim bardzo smakował nowy przepis tak, więc podaje dalej i oczywiście serdecznie polecam. Przepis delikatnie przerobiłam pod nasze smaki. Kto odważny ten przetestuje na sobie i swoich domownikach 🙂
Potrzebne składniki
Tortownica 20 – 24 cm
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml kefiru
- 150 ml oleju
- 300 g mąki pszennej tortowej - do 330 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szt. cukinii młodej - średniej wielkości
- 150 g ulubionego sera, użyłam żółty
- 100 g sera feta - lub innego ulubionego sera
- sól, pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- parę gałązek natki pietruszki
Sposób wykonania
- Całe jajka wrzuć do miski, wsyp łyżeczkę soli i wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową do połączenia.Następnie wlej kefir, olej i ponownie całość wymieszaj tylko do połączenia.Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko ( możesz dodać na dwie tury), ponownie wszystko wymieszaj trzepaczką rózgową do jednorodnej masy, żeby nie było grudek w cieście.Cukinię zetrzyj na oczkach drobnej tarki, ja przed starciem obrałam ze skórki, a raczej Radek obrał, mój 8 latek. Jak to mówią praca zespołowa kluczem do sukcesu. Gdy zetrzesz cukinię, odciśnij porządnie w dłoniach i dodaj do ciasta.Zetrzyj na drobnych oczkach tarki żółty ser i również dodaj do ciasta.Wszystko razem wymieszaj łopatką silikonową.Możesz dodać swoje ulubione przyprawy i doprawić pieprzem prawdziwym mielonym ( u mnie czosnek granulowany, zioła prowansalskie i oczywiście pieprz prawdziwy mielony).Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz również wyłożyć, ale nie jest to konieczne. Przelej ciasto do tortownicy i wyrównaj ładnie wierzch ciasta łyżką.Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i układaj na cieście gdzieniegdzie cięciem do góry, delikatnie wciskając je w ciasto.Między pomidorkami ułóż kosteczki sera feta oraz listki bazylii lub natki pietruszki. Górę ciasta posyp ziołami prowansalskimi.Tak przygotowane ciasto wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz na funkcji góra – dół bez termoobiegu ok. 40 – 45 min. w zależności od piekarnika, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno, ja podałam takie pół na pół, bo już wszyscy nie mogliśmy się doczekać. Zapach działał na nas kusząco. Dlatego nie mam zdjęcia po rozkrojeniu, bo ciasto u nas szybko znikło 🙂 Ciasto nie jest lejące po rozkrojeniu, zachowuje ładnie formę, z sosem czosnkowym przepyszne. U mnie ciasto zostało podane z sosem czosnkowym i oczywiście nie mogło zabraknąć ketchupu dla najmłodszego w rodzinie.Smacznego!!!
- 1 szkl. = 250 ml.
- Użyłam tortownicy 22 cm, w zależności od wielkości tortownicy, albo wydłuż czas pieczenia, albo zmniejsz.
- Ciasto po upieczeniu w tortownicy 22 cm ma ok. 4 cm wysokości.
- Bazylię możesz zastąpić natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto na wytrawnie z cukinią i serem, proste i smaczne wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow, jak ono pysznie wygląda. Rewelacja.
Dziękuje, coś innego, bardzo smaczne, polecam 🙂
Wygląda pysznie! 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂
Wow nie widziałam jeszcze takiego. Wygląda smacznie, chętnie spróbuję
Coś innego, czy to zawsze musi być mięsnie? Polecam, bo ciasto jest bardzo smaczne.
Wygląda bardzo smakowicie! 🙂
Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam
To ciasto na wytrawnie z cukinią i serem brzmi niezwykle interesująco! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza gdy chodzi o połączenie różnych smaków i tekstur. To danie wydaje się mieć wszystko, czego potrzeba – wytrawny smak, soczystość cukinii i kremowość sera. Na pewno chętnie wypróbuję ten przepis!
Polecam, nie zawsze wszystko musi być mięsne, jeśli lubisz cukinię to danie na pewno przypadnie Ci do gustu i smaku 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Brzmi świetnie. Z chęcią bym spróbowała..
Polecam, nie każdy lubi cukinie, ale jeśli lubisz to ten przepis przypadnie Ci do gustu i smaku 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dla mnie to nowość. Jestem ciekawa smaku, myślę że moim bliskim tez będzie smakowało
Nareszcie mam pomysł na cukinię. Oby rodzince smakowało
Smak podchodzi pod placki ziemniaczane, a chyba każdy lubi plachy ziemniaczane 🙂 Pozdrawiam