Chrupiąca podstawa z kruchego ciasta, delikatne kremowo-twarogowe nadzienie, pieczone morele… nie przejdziesz obok tego ciasta obojętnie 🙂 Sezon śliwkowy dobiega powoli końca, także grzechem by było nie upiec tego ciasta.

Składniki:  

Tortownica 24 cm  

Ciasto:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 budyń waniliowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka L
  • 80-100 g cukru kryształu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • pół kg moreli lub śliwek+pół łyżeczki cukru do każdej połówki

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść całość do powstania okruchów, wbić jajko i zagnieść ciasto.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na średnicę 27 cm i przełożyć do formy, uformować tak, aby brzegi sięgały do połowy wysokości formy, ranty odcisnąć widelcem.  
  • Do miski wrzucić kostkę twarogu, cukier, suchy budyń z mączką ziemniaczaną, wlać śmietankę oraz wrzucić same żółtka. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  • W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć je do masy serowej i wymieszać delikatnie łopatką silikonową do połączenia.
  • Masę serową wylać na surowe ciasto, wyrównać wierzch, ułożyć połówki moreli.
  • W każdą morele wsypać pół łyżeczki cukru.  
  • Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 min. w temp.180 C.
  • Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku, letnie posypać cukrem pudrem z cynamonem.
  • Najlepsze drugiego dnia,przechowywać w lodówce.    
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
1 rok temu

Pychotka, jak z morelami, to biorę w ciemno 🙂

Izaa
1 rok temu

na takie pyszne ciasto to ja się pisze

Di bloguje
1 rok temu

Ciasto wygląda rewelacyjnie!

Giancarlo
1 rok temu

Adoro i dolci con albicocche.
Buona serata

AZgotuj!
1 rok temu

Pyszny z sernik z owocami <3

Unknown
1 rok temu

🙂 Wygląda obłędnie 🙂 Takie cudo to ja chętnie przygarnę :):):)

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Joasiu cudowne ciasto, aż ślinka leci 🙂

Urszula - Proste potrawy

Piękne i apetyczne.

Pieprzyć z fantazją

mega mega apetyczne! pięknie wygląda!