804
Chrupiąca podstawa z kruchego ciasta, delikatne kremowo-twarogowe nadzienie, pieczone morele… nie przejdziesz obok tego ciasta obojętnie 🙂 Sezon śliwkowy dobiega powoli końca, także grzechem by było nie upiec tego ciasta.
Składniki:
Tortownica 24 cm
Ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 budyń waniliowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka L
- 80-100 g cukru kryształu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- pół kg moreli lub śliwek+pół łyżeczki cukru do każdej połówki
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, rozgnieść całość do powstania okruchów, wbić jajko i zagnieść ciasto.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na średnicę 27 cm i przełożyć do formy, uformować tak, aby brzegi sięgały do połowy wysokości formy, ranty odcisnąć widelcem.
- Do miski wrzucić kostkę twarogu, cukier, suchy budyń z mączką ziemniaczaną, wlać śmietankę oraz wrzucić same żółtka. Całość zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
- W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć je do masy serowej i wymieszać delikatnie łopatką silikonową do połączenia.
- Masę serową wylać na surowe ciasto, wyrównać wierzch, ułożyć połówki moreli.
- W każdą morele wsypać pół łyżeczki cukru.
- Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 min. w temp.180 C.
- Upieczone pozostawić w uchylonym piekarniku, letnie posypać cukrem pudrem z cynamonem.
- Najlepsze drugiego dnia,przechowywać w lodówce.
Pychotka, jak z morelami, to biorę w ciemno 🙂
na takie pyszne ciasto to ja się pisze
Ciasto wygląda rewelacyjnie!
Adoro i dolci con albicocche.
Buona serata
Pyszny z sernik z owocami <3
🙂 Wygląda obłędnie 🙂 Takie cudo to ja chętnie przygarnę :):):)
Joasiu cudowne ciasto, aż ślinka leci 🙂
Piękne i apetyczne.
mega mega apetyczne! pięknie wygląda!