3,2K
Jak wykonać przepis na – Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym
Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko. Pamiętam jak piekłam pierwszy raz ciasto szpinakowe – leśny mech, wszyscy się zapierali u mnie w domu, że nie będą go jedli… A teraz jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża, a to właśnie on najbardziej krzyczał, że nie będzie jadł ciasta szpinakowego. Jak posmakował tak już przepadł 🙂 Dzisiaj wersja z delikatną pianką truskawkową, ciasto bardzo szybko się robi, nie jest trudne w przygotowaniu, więc kto jeszcze nie robił zachęcam do przygotowania, bo naprawdę nie ma przy nim dużo pracy, a jest smaczne i pięknie prezentuje się na talerzu.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Ciasto szpinakowe
- 3 szkl. mąki pszennej tortowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek - L
- 1½ szkl. cukru
- 1½ szkl. oleju
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Krem
- 990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - do smaku
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
- owoce do dekoracji - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz. Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie.Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta.Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe.Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego.Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
- Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca.
- Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow! Istna wiosna! Super to ciacho:) też uwielbiam szpinakowy biszkopt się jego piękny kolor:)
Tak wiosennie u nas było na Wielkanoc, ostatnio mam zaległości w pisaniu. Kolor ciasta szpinakowego zawsze przyciąga oko 🙂
Ale super wygląda. Rewelacja!
Dziękuje, idealne ciasto na imprezy rodzinne, ale i tak bez okazji super się sprawdzi np. do niedzielnej porannej kawy 🙂
400g szpinaku przed czy po rozmrożeniu?
400 – 450 g przed rozmrożeniem.
Uwielbiam 😉
Wiemy co dobre 🙂 U nas mąż uwielbia.
To ciasto jest rewelacyjne. Nie tylko wygląda cudnie ale też pysznie smakuje. Wiem,że niektórzy mają opory ale tylko do momentu kiedy nie spróbują🙃
Buziaki!
No właśnie to tak jest dopóki nie spróbuje to każdy mówi feee, bo szpinak jest w składnikach, ale jak spróbuje to już przepada, tak jak mój mąż 🙂 Buziolki 🙂
fajne ciacho
Dziękuje 🙂
Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę zrobić!
Niestety, nie lubię szpinaku, ale może w takim wydaniu lepiej by mi smakował 🙂
Pięknie wygląda 😉
prosze zwrocic uwage o przepisow smietanki z 990ml, a na filmku pokazuje 660ml. zrobilam kremowy, mi nie wyszlo. dopiero zauwazylam, ze te smietanki byly za duzo. pozdrawiam 🙂