Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym

Słodko Słodka
16 komentarzy
Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko. Pamiętam jak piekłam pierwszy raz ciasto szpinakowe – leśny mech, wszyscy się zapierali u mnie w domu, że nie będą go jedli… A teraz jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża, a to właśnie on najbardziej krzyczał, że nie będzie jadł ciasta szpinakowego. Jak posmakował tak już przepadł 🙂 Dzisiaj wersja z delikatną pianką truskawkową, ciasto bardzo szybko się robi, nie jest trudne w przygotowaniu, więc kto jeszcze nie robił zachęcam do przygotowania, bo naprawdę nie ma przy nim dużo pracy, a jest smaczne i pięknie prezentuje się na talerzu.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Ciasto szpinakowe

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek - L
  • szkl. cukru
  • szkl. oleju
  • 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

Krem

  • 990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru - do smaku
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej

Dodatkowo

  • owoce do dekoracji - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
    Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
    Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko.
    Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz.
    Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia.
    Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie.
    Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta.
    Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach.
    Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego.
    Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!!
  • Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca.
  • Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Wow! Istna wiosna! Super to ciacho:) też uwielbiam szpinakowy biszkopt się jego piękny kolor:)

Wioleta Sadowska

Ale super wygląda. Rewelacja!

Magda

400g szpinaku przed czy po rozmrożeniu?

bryssska

Uwielbiam 😉

Maminek kulinarny

To ciasto jest rewelacyjne. Nie tylko wygląda cudnie ale też pysznie smakuje. Wiem,że niektórzy mają opory ale tylko do momentu kiedy nie spróbują🙃
Buziaki!

iza

fajne ciacho

Patrycja Reszko

Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę zrobić!

Mirosława Dudko

Niestety, nie lubię szpinaku, ale może w takim wydaniu lepiej by mi smakował 🙂

Małgorzata

Pięknie wygląda 😉

Katarzyna

prosze zwrocic uwage o przepisow smietanki z 990ml, a na filmku pokazuje 660ml. zrobilam kremowy, mi nie wyszlo. dopiero zauwazylam, ze te smietanki byly za duzo. pozdrawiam 🙂