Ciasto widelcem mieszane

Słodko Słodka
25 komentarzy
Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co macie pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byście nie zrobili. Najlepsze z sezonowymi owocami, mogą również być mrożone. Jeżeli lubisz piec proste ciasta koniecznie wpadnij na Nocne Drożdżowe.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 55 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Ciasto widelcem mieszane

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

  • 4 szt. jajka - L
  • 0,5 szkl. oleju - szklanka = 250 ml
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
  • Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce, posypać kruszonką.
  • Piec w temp. 180 C ok. 45 min.
  • Wersja mojego 5 – letniego synka Radka.
  • Z truskawkami i rabarbarem.
  • Zapraszamy na filmik i ciasto w wykonaniu Radzia.

W Waszym wykonaniu

  • Syn Agnieszki Novak Konrad 10 lat, wielkie brawa 🙂
  • Monika Szczęsna.
  • Joanna Brzeziecka.
  • Karolina Kokowicz.
Do ciasta możesz również użyć mrożonych owoców. Ważne, żeby to nie były np. całe truskawki, a truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli chcesz uniknąć zakalca.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto widelcem mieszane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂

Kluskowy Garnek

Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂

Słodko Słodka

Polecam, bardzo szybko znika 😉

Anna

Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?

Słodko Słodka

Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂

Sikorkowe Pasje

Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?

iza

świetne ciacho

Słodko Słodka

W prostocie siła 😉

Maria

Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗

Słodko Słodka

Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam

Katarzyna

Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂

Słodko Słodka

To takie ciacho awaryjne 🙂

Marlena

Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…

Słodko Słodka

A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉

Gabriela

Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(

Anna

Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już

Monika

Szkoda że nie jest to napisane na początku przepisu…dla laika to bardzo ważne.

Magda

Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?

Katarzyna

Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.

Oskar

Mniaaaamm ♥️

Monika

Ja ostatnio robilam z jabłkami i wyszedł mi zakalec na środku 😪

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies