Ciasto widelcem mieszane

Słodko Słodka
39 komentarzy
Na szybko dla niespodziewanych gości ciasto widelcem mieszane, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Najlepsze z sezonowymi owocami.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 45 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Ciasto widelcem mieszane

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

  • 4 szt. jajka - L
  • 0,5 szkl. oleju - szklanka = 250 ml
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrób ręką, aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstaw do lodówki.
    Do mokrych składników w misce wsyp suche i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i rozsyp ulubione owoce, następnie posyp kruszonką.
    Piec w temp. 180 °C ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
  • Wersja mojego 5 – letniego synka Radka, teraz już 8 – latek 🙂
  • Z truskawkami i rabarbarem, przepychota.

W Waszym wykonaniu

  • Karolina Kokowicz.
  • Monika Szczęsna.

Instrukcja na filmie

  • Do ciasta możesz również użyć mrożonych owoców. Ważne, żeby to nie były np. całe truskawki, a truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli chcesz uniknąć zakalca.
  • Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co masz pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byś nie zrobiła.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto widelcem mieszane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
39 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂

Kluskowy Garnek

Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂

Słodko Słodka

Polecam, bardzo szybko znika 😉

Anna

Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?

Słodko Słodka

Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂

Sikorkowe Pasje

Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?

iza

świetne ciacho

Słodko Słodka

W prostocie siła 😉

Maria

Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗

Słodko Słodka

Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam

Zdzislawa

Można! Ja dodaję więcej np. śliwek i jest doskonałe!

Katarzyna

Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂

Słodko Słodka

To takie ciacho awaryjne 🙂

Marlena

Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…

Słodko Słodka

A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉

Gabriela

Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(

Anna

Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już

Monika

Szkoda że nie jest to napisane na początku przepisu…dla laika to bardzo ważne.

Magda

Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?

Katarzyna

Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.

Oskar

Mniaaaamm ♥️

Monika

Ja ostatnio robilam z jabłkami i wyszedł mi zakalec na środku 😪

Monika

Albo inna kwestią jest fakt, że trzeba dłużej piec niż Pani podała w przepisie . Sama się przekonałam na własnej skórze 🙂 Pozdrawiam

Magda

Uwielbiamy to ciasto. Proste a tak pyszne, że znika jeszcze ciepłe 😊

Joanna

Często robię to ciasto bo jest pyszne i szybkie. Czasem zamiast kruszonką wylewam budyń i piekę a czasem na owoce dodaje biały ser zmieszany z cukrem.

Maminek kulinarny

Ten przepis wykorzystałam sama już nie wiem ile razy. Dużo:)
Z różnymi owocami.
Zawsze się udaje,jest wilgotne i pyszne.
Oczywiście przepis poszedł w świat bo dobrym przepisem trzeba się podzielić:)
Pozdrawiam cieplutko!

Lamotek.pl

świetny przepis! idealny dla mnie, bo tak sie składa że nie mam w domu miksera!

Karolina

Robię je co weekend i nigdy się nie nudzi 🥰