11,4K
Jak wykonać przepis na – Ciasto widelcem mieszane
Na szybko dla niespodziewanych gości ciasto widelcem mieszane, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Najlepsze z sezonowymi owocami.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
- 4 szt. jajka - L
- 0,5 szkl. oleju - szklanka = 250 ml
- 1 szkl. kefiru
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 g masła
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na kruszonkę wrzuć do miski i wyrób ręką, aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstaw do lodówki.Do mokrych składników w misce wsyp suche i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i rozsyp ulubione owoce, następnie posyp kruszonką.Piec w temp. 180 °C ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
- Wersja mojego 5 – letniego synka Radka, teraz już 8 – latek 🙂
- Z truskawkami i rabarbarem, przepychota.
Instrukcja na filmie
- Do ciasta możesz również użyć mrożonych owoców. Ważne, żeby to nie były np. całe truskawki, a truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli chcesz uniknąć zakalca.
- Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co masz pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byś nie zrobiła.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto widelcem mieszane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂
To najlepsza rekomendacja 🙂 Szybko się robi i szybko znika 😉
Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂
Polecam, bardzo szybko znika 😉
Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?
Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂
Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?
Pewnie, akurat dziś mój 5 letni syn zrobił kombinacje truskawka – rabarbar 🙂
świetne ciacho
W prostocie siła 😉
Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗
Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam
Można! Ja dodaję więcej np. śliwek i jest doskonałe!
Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂
To takie ciacho awaryjne 🙂
Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…
A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉
Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(
Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już
Szkoda że nie jest to napisane na początku przepisu…dla laika to bardzo ważne.
Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?
Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.
Mniaaaamm ♥️
Pyszne jest i proste, polecam 🙂
Ja ostatnio robilam z jabłkami i wyszedł mi zakalec na środku 😪
Może wrzuciłaś za dużo jabłek i dlatego.
Albo inna kwestią jest fakt, że trzeba dłużej piec niż Pani podała w przepisie . Sama się przekonałam na własnej skórze 🙂 Pozdrawiam
Każdy piekarnik jest inny, ja nie siedzę w Twoim piekarniku, Ty sama wiesz najlepiej jak szybko piecze. Zawsze się piecze do suchego patyczka, przynajmniej ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już ciasto jest dobre i nie ważne czy piekę ze swojego przepisu, czy innego. Temp. i czas pieczenia, którą ktoś podaje zawsze może być mniejsza lub większa w zależności od mocy i rodzaju piekarnika, także nie zawsze winny jest bloger 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂
Uwielbiamy to ciasto. Proste a tak pyszne, że znika jeszcze ciepłe 😊
Dziękuje za komentarz, to prawda znika jeszcze ciepłe, coś wiem na ten temat 🙂
Często robię to ciasto bo jest pyszne i szybkie. Czasem zamiast kruszonką wylewam budyń i piekę a czasem na owoce dodaje biały ser zmieszany z cukrem.
To prawda szybkie i pyszne, a co najważniejsze zawsze się udaje 🙂 Z białym serem muszę przetestować 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Ten przepis wykorzystałam sama już nie wiem ile razy. Dużo:)
Z różnymi owocami.
Zawsze się udaje,jest wilgotne i pyszne.
Oczywiście przepis poszedł w świat bo dobrym przepisem trzeba się podzielić:)
Pozdrawiam cieplutko!
Bardzo się cieszę, u nas gości od majówki do samego końca lata z różnymi owocami sezonowymi 🙂
świetny przepis! idealny dla mnie, bo tak sie składa że nie mam w domu miksera!
Polecam serdecznie, u nas to ciacho od majówki przez całe wakacje króluje z różnymi owocami sezonowymi 🙂
Robię je co weekend i nigdy się nie nudzi 🥰
Super, bardzo się cieszę, u nas najczęściej w sezonie letnim z różnymi owocami sezonowymi i tak jak piszesz nigdy się nie nudzi 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz 🙂