Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co macie pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byście nie zrobili. Najlepsze z sezonowymi owocami, mogą również być mrożone. Jeżeli lubisz piec proste ciasta koniecznie wpadnij na Nocne Drożdżowe.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 45 mins
Czas całkowity 55 mins
Ilość porcji 24
Jak wykonać przepis na – Ciasto widelcem mieszane

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

  • 4 szt. jajka - L
  • 0,5 szkl. oleju - szklanka = 250 ml
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
  • Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
  • Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce, posypać kruszonką.
  • Piec w temp. 180 C ok. 45 min.
  • Wersja mojego 5 – letniego synka Radka.
  • Z truskawkami i rabarbarem.

W Waszym wykonaniu

  • Syn Agnieszki Novak Konrad 10 lat, wielkie brawa 🙂
  • Monika Szczęsna.
  • Joanna Brzeziecka.
Do ciasta możesz również użyć mrożonych owoców. Ważne, żeby to nie były np. całe truskawki, a truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli chcesz uniknąć zakalca.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto widelcem mieszane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
21 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
11 miesięcy temu

Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂

Kluskowy Garnek
11 miesięcy temu

Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂

Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Polecam, bardzo szybko znika 😉

Anna
Anna
11 miesięcy temu

Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Anna

Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂

Sikorkowe Pasje
11 miesięcy temu

Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?

iza
iza
11 miesięcy temu

świetne ciacho

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  iza

W prostocie siła 😉

Maria
Maria
11 miesięcy temu
Reply to  iza

Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Maria

Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam

Katarzyna
11 miesięcy temu

Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

To takie ciacho awaryjne 🙂

Marlena
Marlena
11 miesięcy temu

Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Marlena

A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉

Gabriela
Gabriela
11 miesięcy temu

Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(

Anna
Anna
11 miesięcy temu

Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już

Magda
Magda
11 miesięcy temu

Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?

Katarzyna
Katarzyna
9 miesięcy temu
Reply to  Magda

Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.

trackback

[…] 15 kwietnia, 2021 12 komentarzy Słodko Słodka Ciasta z owocami Desery Grill Przepisy Słodkości Święta i okazje Wilgotne i mega smaczne ciasto czekoladowe z jagodami i bezą, rozpływa się w ustach. Proste w przygotowaniu i dość szybko się je robi. Do ciasta użyłam mrożone jagody, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych lub mrożonych. Pyszne, proste domowe ciasto, które polecam do kawy na weekend. W sezonie wiosenno – letnim najbardziej lubię ciasta z owocami sezonowymi, ale jeśli nie mam takich akurat pod ręką korzystam z mrożonych. Polecam również ciasto widelcem mieszane, które potrafi zrobić nawet mój 6 letni synek Radek,… Czytaj więcej »