Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika 🙂 Prawda, że brzmi prosto? Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co macie pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byście nie zrobili. Najlepsze z sezonowymi owocami, mogą również być mrożone. Jeżeli lubisz piec proste ciasta koniecznie wpadnij na Nocne Drożdżowe.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
- 4 szt. jajka - L
- 0,5 szkl. oleju - szklanka = 250 ml
- 1 szkl. kefiru
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 g masła
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
- Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
- Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce, posypać kruszonką.
- Piec w temp. 180 C ok. 45 min.
- Wersja mojego 5 – letniego synka Radka.
- Z truskawkami i rabarbarem.
- Zapraszamy na filmik i ciasto w wykonaniu Radzia.
Do ciasta możesz również użyć mrożonych owoców. Ważne, żeby to nie były np. całe truskawki, a truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jeśli chcesz uniknąć zakalca.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto widelcem mieszane wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pyszne! Wlaśnie zajadamy, jeszcze ciepłe 🙂
To najlepsza rekomendacja 🙂 Szybko się robi i szybko znika 😉
Przepiękne ciasto! Zapisuje przepis 🙂
Polecam, bardzo szybko znika 😉
Zastanawiam się nad zrobieniem tego ciasta no i jakie owoce dodać?
Jakie masz pod ręką najlepiej 🙂
Ciekawe czy z rabarbarem byłoby dobre?
Pewnie, akurat dziś mój 5 letni syn zrobił kombinacje truskawka – rabarbar 🙂
świetne ciacho
W prostocie siła 😉
Na 100% jutro próbuje z rabarbarem, tylko zastanawiam się czy można dac owoców więcej niż w przepisie.🤗
Nie przesadzałabym z ilością owoców, żeby ładnie wyrosło. Pozdrawiam
Można! Ja dodaję więcej np. śliwek i jest doskonałe!
Taki szybki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Dzięki 🙂
To takie ciacho awaryjne 🙂
Wczoraj robiłam pierwszy raz do teściowej i wyszło super. Zniknęło szybko. Dziś robiłam z synem w ten sam sposób i jest zakalec… Nie wiem czemu…
A może owoce inne daliście, świeże czy mrożone, lub za dużo owoców? To ciasto zawsze się udaje, nawet jak mój synek 5 letni miesza 😉
Ciasto robilam juz trzy razy i za kazdym razem jest pyszne w smaku, ale wygladajakby był zakalec, a u Pani na zdjeciach wyglada mega puszysty. Co moze byc problemem? Bo robie dokladnie tak jak w przepisie ;(
Produkty mają być w temp.pokojowej, inaczej wyjdzie zakalec, no i już
Szkoda że nie jest to napisane na początku przepisu…dla laika to bardzo ważne.
Czy ktoś próbował z inna maka ? Moze z pełnoziarnistej by tez wyszedł ?
Ja zrobiłam z mąką orkiszową, typ 750 i 2000 oraz zwykłą pszenną (wszytskie trzy rodzaje wymieszałam, dałam nie co ponad dwie szklanki) zamieniłam też cukier na ksylitol. Wyszło pycha.
Mniaaaamm ♥️
Pyszne jest i proste, polecam 🙂
Ja ostatnio robilam z jabłkami i wyszedł mi zakalec na środku 😪
Może wrzuciłaś za dużo jabłek i dlatego.
Albo inna kwestią jest fakt, że trzeba dłużej piec niż Pani podała w przepisie . Sama się przekonałam na własnej skórze 🙂 Pozdrawiam
Każdy piekarnik jest inny, ja nie siedzę w Twoim piekarniku, Ty sama wiesz najlepiej jak szybko piecze. Zawsze się piecze do suchego patyczka, przynajmniej ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy już ciasto jest dobre i nie ważne czy piekę ze swojego przepisu, czy innego. Temp. i czas pieczenia, którą ktoś podaje zawsze może być mniejsza lub większa w zależności od mocy i rodzaju piekarnika, także nie zawsze winny jest bloger 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂
Uwielbiamy to ciasto. Proste a tak pyszne, że znika jeszcze ciepłe 😊
Dziękuje za komentarz, to prawda znika jeszcze ciepłe, coś wiem na ten temat 🙂
Często robię to ciasto bo jest pyszne i szybkie. Czasem zamiast kruszonką wylewam budyń i piekę a czasem na owoce dodaje biały ser zmieszany z cukrem.
To prawda szybkie i pyszne, a co najważniejsze zawsze się udaje 🙂 Z białym serem muszę przetestować 🙂 Pozdrawiam serdecznie