Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami

Słodko Słodka
8 komentarzy
Wilgotne i puszyste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moją wersje wiewiórki wzbogaciłam jeszcze o żurawinę i zalegającą gruszkę w koszyku z owocami. Ciasto jest przepyszne, nie sposób mu się oprzeć, idealny jesienny wypiek. Warto też dodać, że to ciasto zawsze się udaje, lubicie jesienne wypieki, z owocami i bakaliami? Ciasto to znam również pod nazwą salceson, oraz ciasto amerykańskie. Ciasto to na 2, 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, oczywiście pod warunkiem, że tyle u Was wytrwa. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, u mnie dzisiaj wersja na bogato, czyli z lukrem. Podrzucam Wam przepis na szybkie i tanie ciasto, na osłodę w pochmurny, jesienny dzionek.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 1 keksówka
Jak wykonać przepis na – Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami

Potrzebne składniki
  

Keksówka 12×30 cm

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika - opcjonalnie
  • 1 szkl. oleju
  • 2 jabłka - duże
  • 1 gruszka
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • ½ szkl. suszonej żurawiny
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.
    Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.
    Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia.
    Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.
    Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną.
    Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
    Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.
    Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.
    Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka.
  • Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej.
  • Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wow, jak świetnie wygląda. Jestem pod wrażeniem.

Maminek kulinarny

Asiu dzięki za przypomnienie wiewiórki🙂Człowiek kombinuje jakie by tu nowe ciasto upiec a tu proszę, gotowa podpowiedź.
Twoja ulepszona wersja bardzo mi się podoba. Wygląda świetnie. Zresztą u Ciebie wszystko jest zawsze perfekcyjne i dopieszone.
Pozdrawiam serdecznie😘

Jowita

Ciasto pełne samych dobroci, musi być pyszne. 🙂

Mirosława Dudko

Na pewno jest pyszne!