4,8K
Jak wykonać przepis na – Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami
Wilgotne i puszyste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moją wersje wiewiórki wzbogaciłam jeszcze o żurawinę i zalegającą gruszkę w koszyku z owocami. Ciasto jest przepyszne, nie sposób mu się oprzeć, idealny jesienny wypiek. Warto też dodać, że to ciasto zawsze się udaje, lubicie jesienne wypieki, z owocami i bakaliami? Ciasto to znam również pod nazwą salceson, oraz ciasto amerykańskie. Ciasto to na 2, 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, oczywiście pod warunkiem, że tyle u Was wytrwa. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, u mnie dzisiaj wersja na bogato, czyli z lukrem. Podrzucam Wam przepis na szybkie i tanie ciasto, na osłodę w pochmurny, jesienny dzionek.
Potrzebne składniki
Keksówka 12×30 cm
- 4 jajka
- ¾ szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika - opcjonalnie
- 1 szkl. oleju
- 2 jabłka - duże
- 1 gruszka
- 1 szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia. Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną. Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka.
- Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej.
- Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow, jak świetnie wygląda. Jestem pod wrażeniem.
Takie proste i szybkie ciacho, ale bardzo smaczne, przepis z dawnych lat, stary jak świat 🙂
Asiu dzięki za przypomnienie wiewiórki🙂Człowiek kombinuje jakie by tu nowe ciasto upiec a tu proszę, gotowa podpowiedź.
Twoja ulepszona wersja bardzo mi się podoba. Wygląda świetnie. Zresztą u Ciebie wszystko jest zawsze perfekcyjne i dopieszone.
Pozdrawiam serdecznie😘
Przepis stary jak świat, czasem za dużo chcemy kombinować, a wystarczy odświeżyć stary przepis babci 🙂 Dzisiaj sąsiadka nawet mnie zaczepiła i pytała się jak ja robię wiewiórkę, bo smak super i inny jak ona pamięta. Nie no bez przesady wszystko nie jest takie dopieszczone, ale staram się bardziej jak na początku prowadzenia bloga 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto pełne samych dobroci, musi być pyszne. 🙂
Dziękuje Jowitko 🙂 Ciasto stare jak świat, ale wciąż potrafi zaskoczyć, bardzo lubię wiewiórkę, a na jesieni smakuje zawsze wybornie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Na pewno jest pyszne!
To bardzo stary przepis, ale wart grzechu 🙂
Super ciacho. Jeszcze takiego nie piekłam. Na pewno spróbuję.
Zapowiada się smacznie. Chętnie wypróbuję przepis
Wygląda smacznie. Będę musiała spróbować je upiec.
Ciasto jest przepyszne robiłam tydzień temu, tyle że moje nie wyglądało tak wspaniale jak Twoje. Pewnie na dniach znowu upiekę bo już chętnie kawałek bym zjadła 🙂
Wiewiórka to klasyka, ale z Twoimi dodatkami musi smakować obłędnie…
Uwielbiam takie ciasta. Twój przepis chętnie wypróbuję.
Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie bym spróbowała!
Cudowna inspiracja na jesienny wypiek, z chęcią się skuszę.. 🙂
Prosto i smacznie. Chętnie spróbuję zrobić.
Ciasto wiewiórka brzmi przepysznie, a z żurawiną i gruszką to już pełnia smaku. :))
Prosto i pysznie. Idealne jesienne ciasto.
Lubię takie ciasta. Ta wiewiórka zapowiada się pysznie.
Już dawno nie piekłam ciast z jabłkami. Chętnie wypróbuję przepis.
Wygląda super. Ja bardzo lubię takie ciasta.