4,K
Jak wykonać przepis na – Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami
Wilgotne i puszyste ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Moją wersje wiewiórki wzbogaciłam jeszcze o żurawinę i zalegającą gruszkę w koszyku z owocami. Ciasto jest przepyszne, nie sposób mu się oprzeć, idealny jesienny wypiek. Warto też dodać, że to ciasto zawsze się udaje, lubicie jesienne wypieki, z owocami i bakaliami? Ciasto to znam również pod nazwą salceson, oraz ciasto amerykańskie. Ciasto to na 2, 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, oczywiście pod warunkiem, że tyle u Was wytrwa. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem, u mnie dzisiaj wersja na bogato, czyli z lukrem. Podrzucam Wam przepis na szybkie i tanie ciasto, na osłodę w pochmurny, jesienny dzionek.
Potrzebne składniki
Keksówka 12×30 cm
- 4 jajka
- ¾ szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika - opcjonalnie
- 1 szkl. oleju
- 2 jabłka - duże
- 1 gruszka
- 1 szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. suszonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i ubij na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę.Następnie przesiej przez sitko wszystkie sypkie składniki i krótko wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia.Na koniec wlej cienkim strumieniem olej i ponownie wymieszaj tylko do połączenia. Jabłka i gruszkę umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne z owoców i pokrój w drobną kosteczkę.Obrane orzechy posiekaj drobniej, to samo zrób z żurawiną. Owoce i bakalie wrzuć do ciasta i całość dokładnie wymieszaj łyżką.Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj górę łyżką i wrzuć do piekarnika.Piecz ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka w temp. 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Gotowe ciasto po upieczeniu wyjmij z keksówki na kratkę i pozostaw do przestygnięcia.Posyp cukrem pudrem przed podaniem, lub możesz przygotować ulubioną polewę.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Cukru możesz dać mniej lub więcej w zależności os gustu i smaku, u mnie 3/4 szkl. bo dałam żurawinę, która sama w sobie jest słodka.
- Jeśli jabłka są mniejsze dodaj jedno więcej.
- Do ciasta możesz dodać ulubione bakalie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ciasto wiewiórka z jabłkami i orzechami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wow, jak świetnie wygląda. Jestem pod wrażeniem.
Takie proste i szybkie ciacho, ale bardzo smaczne, przepis z dawnych lat, stary jak świat 🙂
Asiu dzięki za przypomnienie wiewiórki🙂Człowiek kombinuje jakie by tu nowe ciasto upiec a tu proszę, gotowa podpowiedź.
Twoja ulepszona wersja bardzo mi się podoba. Wygląda świetnie. Zresztą u Ciebie wszystko jest zawsze perfekcyjne i dopieszone.
Pozdrawiam serdecznie😘
Przepis stary jak świat, czasem za dużo chcemy kombinować, a wystarczy odświeżyć stary przepis babci 🙂 Dzisiaj sąsiadka nawet mnie zaczepiła i pytała się jak ja robię wiewiórkę, bo smak super i inny jak ona pamięta. Nie no bez przesady wszystko nie jest takie dopieszczone, ale staram się bardziej jak na początku prowadzenia bloga 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto pełne samych dobroci, musi być pyszne. 🙂
Dziękuje Jowitko 🙂 Ciasto stare jak świat, ale wciąż potrafi zaskoczyć, bardzo lubię wiewiórkę, a na jesieni smakuje zawsze wybornie. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Na pewno jest pyszne!
To bardzo stary przepis, ale wart grzechu 🙂