Bardzo smaczne i efektowne ciasto na różne okazje, polecam na uroczystości rodzinne oraz święta. Ciasto wygląda kusząco nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Takim ciastem z pewnością zaskoczysz gości. Do przygotowania ciasta użyłam pianki firmy Gibar. Pianka na stronie sklepu dostępna jest w mixie smaków, lub możesz wybrać swój ulubiony smak i zamówić cały kartonik. O pełnej ofercie sklepu będzie niebawem więcej w osobnym wpisie, a teraz zapraszam na przepis. Jeśli przygotujesz ciasto według tego przepisu, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło, chętnie dodam do wpisu na stronie.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- 8 jajek L
- szczypta soli
- pół szkl.oleju
- 1 szkl.mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl.kakao
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 660 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 500 g serka mascarpone
- 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej w zależności od smaku)
- 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki malinowe
- ptasie mleczko
Polewa:
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 0,5 szkl.cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki wrzątku
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C. Po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić na pół.
- Połowę śmietanki oraz połowę serka schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Połowę żelatyny zalać 1/4 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę z serkiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku, zmiksować krótko. Żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali, lub w garnku na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany, krótko zmiksować, wyłożyć na przekrojony spód ciasta. Ułożyć 3 rzędy ptasiego mleczka. Ciasto włożyć do lodówki.
- Galaretkę rozpuścić w 4 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto, między ptasie mleczko, najlepiej zrobić to łyżką. Ciasto odstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze ściągnęła.
- Przygotować drugą warstwę kremu jak wyżej i rozsmarować równomiernie na galaretce i ptasim mleczku. Przyłożyć drugą połowę ciasta, delikatnie dognieść.
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i wymieszać energicznie. Pozostawić chwilę do przestygnięcia, następnie rozsmarować po wierzchu ciasta.
- Ciasto z ptasim mleczkiem wyszło wyjątkowo smaczne i kuszące.
Wygląda apetycznie. Będę musiała wypróbować.
Polecam, bardzo smaczne ciacho i fajnie się prezentuje 🙂
Ale to pomysłowe! Pięknie i oryginalnie wygląda! Pewnie też dobrze smakuje 🙂
Potrzeba matką wynalazków 😉 bardzo smaczne ciacho.
To ciasto wydaje się być trudne i pracochłonne, ale za to jakie jest efektowne!
Tylko tak stracznie wygląda, a jak się zabierzesz do przygotowań to dość szybko się robi i jest łatwe.
Genialny pomysł, ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Wspaniałe ciasto kochana 🙂
Dzięki Marzenko, zaczęły się próby ciast przed Wigilią 😉
Wgląda bardzo efektownie 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam
O własnie zastanawiałam sie co przyrzadzić smacznego na dniach, bo chciałam przygotować jakieś dobre ciacho. A tutaj wchodzę sobie na bloga i widzę przepis na ciasto z ptasim mleczkiem. Do którego praktycznie wszystkie składniki mam u siebie w domu, tak wiec na dniach postaram się cos przygotowac.
Przygotowanie nie wydaje się takie trudne. Jednocześnie ciasto prezentuje sie bardzo efektownie!
Czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 Ciasto dość szybko się przygotowuje, tylko tak skomplikowanie wygląda, bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Pięknie się prezentuje. Myślę, ze goście będą uradowani takim poczęstunkiem 🙂
Ciacho przyciąga oko gości 🙂
Robiłam. Jest trochę przy nim roboty, ale efekt wszystko wynagradza.
Od czasu do czasu warto upiec takie ciacho 🙂
Super by było zrobić szachownicę z tych pianek. Choć kompletnie nie mam pojęcia jak 😉
Szachownice robiłam kiedyś z biszkoptu i ptasiego mleczka z galaretką, to jeszcze na początku mojej drogi z blogiem 😉
Mniam, poproszę kawałeczek 🙂
Polecam na świąteczny stół 😉