Bardzo smaczne i efektowne ciasto na różne okazje, polecam na uroczystości rodzinne oraz święta. Ciasto wygląda kusząco nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Takim ciastem z pewnością zaskoczysz gości. Do przygotowania ciasta użyłam pianki firmy Gibar. Pianka na stronie sklepu dostępna jest w mixie smaków, lub możesz wybrać swój ulubiony smak i zamówić cały kartonik. O pełnej ofercie sklepu będzie niebawem więcej w osobnym wpisie, a teraz zapraszam na przepis. Jeśli przygotujesz ciasto według tego przepisu, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło, chętnie dodam do wpisu na stronie.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Ciasto:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 660 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru (można dać więcej w zależności od smaku)
  • 5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe
  • ptasie mleczko

Polewa:

  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki wrzątku

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C. Po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia, następnie przekroić na pół.
  • Połowę śmietanki oraz połowę serka schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min. Połowę żelatyny zalać 1/4 szkl. zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Śmietankę z serkiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku, zmiksować krótko. Żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali, lub w garnku na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund. Do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i wlać do ubitej śmietany, krótko zmiksować, wyłożyć na przekrojony spód ciasta. Ułożyć 3 rzędy ptasiego mleczka. Ciasto włożyć do lodówki.
  • Galaretkę rozpuścić w 4 szkl. wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto, między ptasie mleczko, najlepiej zrobić to łyżką. Ciasto odstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze ściągnęła.
  • Przygotować drugą warstwę kremu jak wyżej i rozsmarować równomiernie na galaretce i ptasim mleczku. Przyłożyć drugą połowę ciasta, delikatnie dognieść.
  • Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień, gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko. Mieszać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i wymieszać energicznie. Pozostawić chwilę do przestygnięcia, następnie rozsmarować po wierzchu ciasta.
  • Ciasto z ptasim mleczkiem wyszło wyjątkowo smaczne i kuszące.
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława
6 miesięcy temu

Wygląda apetycznie. Będę musiała wypróbować.

Monika
6 miesięcy temu

Ale to pomysłowe! Pięknie i oryginalnie wygląda! Pewnie też dobrze smakuje 🙂

Luiza
6 miesięcy temu

To ciasto wydaje się być trudne i pracochłonne, ale za to jakie jest efektowne!

Magda
6 miesięcy temu

Genialny pomysł, ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂

Marzena
6 miesięcy temu

Wspaniałe ciasto kochana 🙂

Iwona
6 miesięcy temu

Wgląda bardzo efektownie 🙂

Karolina
6 miesięcy temu

O własnie zastanawiałam sie co przyrzadzić smacznego na dniach, bo chciałam przygotować jakieś dobre ciacho. A tutaj wchodzę sobie na bloga i widzę przepis na ciasto z ptasim mleczkiem. Do którego praktycznie wszystkie składniki mam u siebie w domu, tak wiec na dniach postaram się cos przygotowac.

Przygotowanie nie wydaje się takie trudne. Jednocześnie ciasto prezentuje sie bardzo efektownie!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Karolina

Czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 Ciasto dość szybko się przygotowuje, tylko tak skomplikowanie wygląda, bardzo ładnie prezentuje się na stole.

AZgotuj
6 miesięcy temu

Pięknie się prezentuje. Myślę, ze goście będą uradowani takim poczęstunkiem 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  AZgotuj

Ciacho przyciąga oko gości 🙂

Di bloguje
6 miesięcy temu

Robiłam. Jest trochę przy nim roboty, ale efekt wszystko wynagradza.

Katarzyna
6 miesięcy temu

Super by było zrobić szachownicę z tych pianek. Choć kompletnie nie mam pojęcia jak 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Szachownice robiłam kiedyś z biszkoptu i ptasiego mleczka z galaretką, to jeszcze na początku mojej drogi z blogiem 😉

Patrycja
6 miesięcy temu

Mniam, poproszę kawałeczek 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Patrycja

Polecam na świąteczny stół 😉