Co jeść jesienią? O tej porze roku bardzo ważne jest to, aby odpowiednio zadbać o odporność organizmu i dostarczyć mu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na mózg a także wspomagają pracę układu autoimmunologicznego. Jesień jest porą roku, która obfituje w częste zmiany pogody (od złotej polskiej jesieni ze słońcem po jesienną szarugę, pełną deszczowych dni) i wahań temperatur, które mogą sprawić, iż nasz organizm będzie osłabiony a samopoczucie będzie, delikatnie mówiąc, nieciekawe. Dlatego warto nie tylko sięgać po suplementy, które wzmacniają odporność, ale również zacząć od podstaw- czyli diety, która może w znacznym stopniu wpłynąć na nasz wygląd, wagę, odporność i samopoczucie. 

W co powinna być bogata jesienna dieta?

Dziś wiele osób sięga po żywność wysoko przetworzoną, która jest praktycznie pozbawiona składników odżywczych. Producenci dodają konserwanty i wzmacniacze smaku do każdego produktu spożywczego. Mało kto sięga po warzywa i owoce. Wszystko to prowadzi do złej diety, skutkującej ogólnym osłabieniem organizmu, przemęczeniem, gorszym samopoczuciem i, nierzadko, nadwagą. Co warto jeść jesienią? Co więc właściwie powinniśmy spożywać?

Nasza codzienna dieta powinna być przede wszystkim bogata w jesienne warzywa korzeniowe, owoce, płatki owsiane, ryby i fermentowane produkty mleczne, które posiadają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Sezonowe warzywa to obfitość witaminy C (chociaż nie tylko!), która bardzo korzystnie wpływa na cały układ odpornościowy. Dbając o zdrowie jesienią warto zatem zacząć gustować w smacznych roślinach strączkowych, którymi można urozmaicić – zarówno smakowo, jak i kolorystycznie – każde danie. 

Wspieranie organizmu od środka można także urozmaicić o sok z żurawiny – oczywiście ten stuprocentowo naturalny, który jest ulubieńcem wszystkich osób, dbających o swoje zdrowie nie tylko jesienią, ale i w ciągu całego roku. Nic w tym bowiem dziwnego- to bogactwo witamin. Zawiera wapń, żelazo, karotenoidy, witaminę E, B6, B12, B1 oraz oczywiście witaminę C. Cowieczorną herbatę można zaś urozmaicić dodatkiem imbiru, który nie tylko pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje, ale również wspiera odporność. Dodatkowo warto wykluczyć z menu alkohol, który wypłukuje witaminy z organizmu.

Odpowiednio skomponowane jesienne menu na chłodniejsze dni to doskonały przepis na natychmiastową poprawę nastroju. Można jeść w pełni zdrowo i smacznie, wybierając produkty, które dodają energii a przy tym są pełne witamin.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska
8 dni temu

Dobrze, że lubię płatki owsiane i ryby.

Słodko Słodka
7 dni temu

Ja muszę się bardziej z rybą zaprzyjaźnić 🙂

Monika
8 dni temu

Odpowiednia dieta to podstawa, szczególnie teraz kiedy w okresie jesienno-zimowym spada nam odporność. Sok z żurawiny pije też zawsze przy zapaleniu pęcherza 🙂

Słodko Słodka
7 dni temu
Reply to  Monika

Ja ostatnio często łapałam zapalenie pęcherza, sok z żurawiny jest zawsze zbawienny przy tego typu dolegliwościach.

Mirosława Dudko
8 dni temu

Dobrze dobrana dieta to ważny element, by zbudować silną odporność.

Słodko Słodka
7 dni temu

To prawda, za chwile zacznie się jesień, zima, więc warto dużo wcześniej pomyśleć o odporności organizmu i wspomagać codzienną dietę.

Kasia
1 dzień temu

Jesienne odżywianie potrzebuje witamin, a szczególnie witaminy C. Fajnie, że mi przypomniałaś o soku z żurawiny