Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę

Słodko Słodka
44 komentarze

Pyszny słodko kwaśny sos z cukinii. Dla mnie petarda, wystarczy podsmażyć mięsko mielone, otworzyć słoik i ugotować makaron lub ryż, obiad gotowy. Lubię zimową porą skoczyć do piwnicy po taki właśnie słoik i zrobić szybki obiad, gdy nie mam akurat czasu. Cukinię w ten sposób robię już 3 rok, wszystkim nam bardzo smakuje. Warto zrobić parę takich słoików i mieć w zapasie w piwnicy, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.

Składniki:  

3 słoiki 0,7 l 

  • 1,5 kg młodej cukinii
  • pół kg czerwonej cebuli
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 szkl.cukru
  • pół szkl.octu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego( 190 g słoik)

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę również umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do cukinii. Wsypać sól, całość wymieszać dokładnie ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz.  
  • Następnie przełożyć wszystko do garnka razem z sokiem, który powstał. Wrzucić umyte,obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 min.
  • Pierwszą turę zrobiłam bez pomidorów, drugą już z pomidorami.
  • Po tym czasie wlać ocet wymieszany z cukrem i przyprawami, dodać przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować kolejne 15 min.
  • Gorące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody.
  • Wyjąć na ścierkę i odwrócić do góry dnem słoiki, pozostawić do wystygnięcia.

W Waszym wykonaniu:

  • Słoiczki Lidii Bracik, dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
44 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
LanaDelRey

Każdego lata dostaje od dziadków dosłownie tony cukinii, teraz wiem co z nimi zrobić. 🙂

Magda

Super, to może być w zimie pyszny sos do makaronu 🙂

Daniel Wosinski

Wyobrażam sobie z makaronem albo wbrew pozorom ryżem. Mniam mniam

Wioleta

Fajny pomysł na zagospodarowanie cukini.

Beata M.

Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉

Beata M.

Na pewno zrobię 🙂

Ewelina

Przepis super. To chyba będą moje pierwsze słoiki jakie zrobię w tym roku. Zastanawiam się tylko czy ocet nie sprawi, że sos będzie zbyt kwaśny?

Lidia

Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣

Gosia

Mam nietypowe pytanie – czy ocet jest mocno wyczuwalny w potrawie?

kosmetyczniemonrog

Świetny przepis.Prosty i szybki.Pozdrawiam

Zrzucbrzuch

No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂

A n

Jaki ocet winny czy spirytusowy?

Jak się całować

Super przepis. Idealne na szybki obiad na zimę 😉

iza

kolejna fajna propozycja

Ewelina

Moje się już pasteryzują. Następnym razem dam tylko szczyptę chili i troszkę mniej cukru, ale przepis jest super i sos bardzo smaczny, warto zrobić. 😊

Last edited 2 lat temu by Ewelina
Jadwiga

Witam… Sosik właśnie się pasteryzuje. Dałam mniej octu. Polecam.

Małgosia

Witam
Czy z większych wydrążyć pestki?
Gosia.

Magda

Mam takie trochę „głupie” pytanie – po co dodaje Pani ocet i cukier? Dla smaku czy potrzebny jest do wekowania? Ja zaczynam przygodę z zaprawami, jak gotuję ns bieżąco to nie daję nigdy octu, ale zapraw, poza ogórkami, jeszcze nie robiłam

Roma

Znalazłam przepis i właśnie robię. Jak próbowałam jest extra.

Julia

Witam. A można udać kabaczka zamiast cukinii?

Karolina

Dzień dobry. Mam dużo kabaczkow wyjdzie z nich ten sos?

Karolina

Dziękuję bardzo 🙂 to będę działać

Renata

Czy można użyć gotowego przecieru z kartonu zamiast świeżych pomidorów?