Pyszny słodko kwaśny sos z cukinii. Dla mnie petarda, wystarczy podsmażyć mięsko mielone, otworzyć słoik i ugotować makaron lub ryż, obiad gotowy. Lubię zimową porą skoczyć do piwnicy po taki właśnie słoik i zrobić szybki obiad, gdy nie mam akurat czasu. Cukinię w ten sposób robię już 3 rok, wszystkim nam bardzo smakuje. Warto zrobić parę takich słoików i mieć w zapasie w piwnicy, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Składniki:
3 słoiki 0,7 l
- 1,5 kg młodej cukinii
- pół kg czerwonej cebuli
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 łyżka soli
- 1 szkl.cukru
- pół szkl.octu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
- 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego( 190 g słoik)
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulkę również umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do cukinii. Wsypać sól, całość wymieszać dokładnie ręką, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godz.
- Następnie przełożyć wszystko do garnka razem z sokiem, który powstał. Wrzucić umyte,obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 min.
- Pierwszą turę zrobiłam bez pomidorów, drugą już z pomidorami.
- Po tym czasie wlać ocet wymieszany z cukrem i przyprawami, dodać przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować kolejne 15 min.
- Gorące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min. od momentu zagotowania się wody.

- Wyjąć na ścierkę i odwrócić do góry dnem słoiki, pozostawić do wystygnięcia.
W Waszym wykonaniu:
- Słoiczki Lidii Bracik, dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂
Każdego lata dostaje od dziadków dosłownie tony cukinii, teraz wiem co z nimi zrobić. 🙂
Spróbuj chociaż z jednej porcji, jestem pewna, że zasmakuje 🙂 ja pierwszy rok też z jednej porcji zrobiłam a później już z podwójnej, potrójnej 😉 Pozdrawiam
Super, to może być w zimie pyszny sos do makaronu 🙂
Dokładnie tak, u nas bardziej z makaronem lubimy jak z ryżem.
Wyobrażam sobie z makaronem albo wbrew pozorom ryżem. Mniam mniam
Obie wersje bardzo smaczne, aczkolwiek u mnie w domu preferują bardziej makaron z tym sosem i mielonym 😉
Fajny pomysł na zagospodarowanie cukini.
To prawda, a na zimę jak znalazł 🙂
Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉
O tak to prawda, też się przekonałam do takich przetworów w sosie pomidorowym i co roku robię coraz więcej ;-)Koniecznie musisz zrobić, chociaż z jednej porcji na posmakowanie 🙂
Na pewno zrobię 🙂
Przepis super. To chyba będą moje pierwsze słoiki jakie zrobię w tym roku. Zastanawiam się tylko czy ocet nie sprawi, że sos będzie zbyt kwaśny?
Możesz dać mniej octu to już wedle gustu i smaku, a cukinie przygotowaną w ten sposób polecam, chociaż z jednej porcji a sobie spróbuj, bo warto 🙂 Pozdrawiam
Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣
Będzie się działo 😉 a swoja cukinia najlepsza 🙂 mam jeszcze w planie ketchup z cukinii, pewnie wrzucę niebawem.
Mam nietypowe pytanie – czy ocet jest mocno wyczuwalny w potrawie?
Możesz dać mniej octu jeśli nie lubisz, to już wedle gustu i smaku, ja podaje przepis, a Ty możesz go przerobić pod swoje smaki 🙂 Pozdrawiam
Świetny przepis.Prosty i szybki.Pozdrawiam
Jak ktoś ma nadmiar cukinii to może poszaleć 😉 jeszcze mnie kusi ketchup z cukinii.
No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂
Polecam chociaż parę słoików, warto mieć w zapasie 🙂 zima długa a u nas chętnie zawsze zagląda się do piwnicy 🙂 Pozdrawiam
Jaki ocet winny czy spirytusowy?
Spirytusowy.
Super przepis. Idealne na szybki obiad na zimę 😉
Dokładnie tak, szybki i smaczny 🙂
kolejna fajna propozycja
Na zimę jak znalazł 🙂
Moje się już pasteryzują. Następnym razem dam tylko szczyptę chili i troszkę mniej cukru, ale przepis jest super i sos bardzo smaczny, warto zrobić. 😊
Dziękuje serdecznie za komentarz 🙂 Jeśli chcesz możesz podesłać zdjęcia słoików, bardzo chętnie dodam, do wpisu 🙂 Pozdrawiam
Witam… Sosik właśnie się pasteryzuje. Dałam mniej octu. Polecam.
Bardzo się cieszę, taki sosik zimową porą to świetna sprawa 🙂 Pozdrawiam Jadziu 🙂
Witam
Czy z większych wydrążyć pestki?
Gosia.
Tak Gosiu, wydrążyć. Pozdrawiam 🙂
Mam takie trochę „głupie” pytanie – po co dodaje Pani ocet i cukier? Dla smaku czy potrzebny jest do wekowania? Ja zaczynam przygodę z zaprawami, jak gotuję ns bieżąco to nie daję nigdy octu, ale zapraw, poza ogórkami, jeszcze nie robiłam
Kto pyta nie błądzi 😉 Ten sos jest słodko kwaśny, stąd cukier i ocet. Pozdrawiam
Znalazłam przepis i właśnie robię. Jak próbowałam jest extra.
To się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 U nas to zawsze taki awaryjny obiad, słoik z piwnicy cukinii, mięso mielone, makaron i już 🙂 Dzięki za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Witam. A można udać kabaczka zamiast cukinii?
Witaj Julio 🙂 Tak oczywiście, możesz śmiało robić. Pozdrawiam
Dzień dobry. Mam dużo kabaczkow wyjdzie z nich ten sos?
Witaj Karolino 🙂 Tak oczywiście 🙂 Możesz śmiało robić 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂 to będę działać
Czy można użyć gotowego przecieru z kartonu zamiast świeżych pomidorów?
To już co kto lubi i woli, wedle gustu i smaku. Pozdrawiam