Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę

Słodko Słodka
48 komentarzy
Pyszny słodko kwaśny sos z cukinii, czyli cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę. Dla mnie petarda, wystarczy podsmażyć mięsko mielone, otworzyć słoik i ugotować makaron lub ryż, obiad gotowy. Lubię zimową porą skoczyć do piwnicy po taki właśnie słoik i zrobić szybki obiad, gdy nie mam akurat czasu na nic. Cukinię w ten sposób robię już nie pamiętam, który rok z rzędu, wszystkim nam bardzo smakuje. Warto zrobić parę takich słoików i mieć w zapasie w piwnicy, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 5 godziny
Ilość porcji 3 słoiki
Jak wykonać przepis na – Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę

Potrzebne składniki
  

3 słoiki 0,7 litra

  • kg młodej cukinii
  • ½ kg czerwonej cebuli
  • 2 pomidory malinowe - duże
  • 1 łyżka soli
  • 1 szkl. cukru
  • ½ szkl. octu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
  • słoika przecieru pomidorowego - 1 słoik = 190 g

Sposób wykonania

  • Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.
    Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę, następnie wrzuć do cukinii. Wsyp sól, całość wymieszaj dokładnie ręką i przykryj ściereczką, odstaw na bok, na 4 godz.  
    Następnie przełóż wszystko do garnka razem z sokiem, który powstał.
    Wrzuć umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 min.
    Pierwszą turę zrobiłam bez pomidorów, drugą już z pomidorami.
    Po upływie 15 min. wlej ocet wymieszany z cukrem i przyprawami i dodaj przecier pomidorowy.
    Całość wymieszaj i gotuj kolejne 15 min.
    Gorące przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku.
    Słoiki wyjmij na ścierkę i odwróć do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.
    Zimne słoiki wynieś do piwnicy.
    Smacznego!!!
  • Zarówno papryki ostrej jak i pieprzu możesz dać mniej, my lubimy ostrzejsze smaki, ale zdaje sobie sprawę, że dla osób starszych taki sos może być zbyt pikantny, także najlepiej ostre przyprawy sypać pod siebie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

W Waszym wykonaniu:

  • Słoiczki Lidii Bracik, dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
48 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
LanaDelRey

Każdego lata dostaje od dziadków dosłownie tony cukinii, teraz wiem co z nimi zrobić. 🙂

Magda

Super, to może być w zimie pyszny sos do makaronu 🙂

Daniel Wosinski

Wyobrażam sobie z makaronem albo wbrew pozorom ryżem. Mniam mniam

Wioleta

Fajny pomysł na zagospodarowanie cukini.

Beata M.

Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉

Beata M.

Na pewno zrobię 🙂

Ewelina

Przepis super. To chyba będą moje pierwsze słoiki jakie zrobię w tym roku. Zastanawiam się tylko czy ocet nie sprawi, że sos będzie zbyt kwaśny?

Lidia

Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣

Gosia

Mam nietypowe pytanie – czy ocet jest mocno wyczuwalny w potrawie?

kosmetyczniemonrog

Świetny przepis.Prosty i szybki.Pozdrawiam

Zrzucbrzuch

No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂

A n

Jaki ocet winny czy spirytusowy?

Jak się całować

Super przepis. Idealne na szybki obiad na zimę 😉

iza

kolejna fajna propozycja

Ewelina

Moje się już pasteryzują. Następnym razem dam tylko szczyptę chili i troszkę mniej cukru, ale przepis jest super i sos bardzo smaczny, warto zrobić. 😊

Last edited 3 lat temu by Ewelina
Jadwiga

Witam… Sosik właśnie się pasteryzuje. Dałam mniej octu. Polecam.

Małgosia

Witam
Czy z większych wydrążyć pestki?
Gosia.

Magda

Mam takie trochę „głupie” pytanie – po co dodaje Pani ocet i cukier? Dla smaku czy potrzebny jest do wekowania? Ja zaczynam przygodę z zaprawami, jak gotuję ns bieżąco to nie daję nigdy octu, ale zapraw, poza ogórkami, jeszcze nie robiłam

Roma

Znalazłam przepis i właśnie robię. Jak próbowałam jest extra.

Julia

Witam. A można udać kabaczka zamiast cukinii?

Karolina

Dzień dobry. Mam dużo kabaczkow wyjdzie z nich ten sos?

Karolina

Dziękuję bardzo 🙂 to będę działać

Renata

Czy można użyć gotowego przecieru z kartonu zamiast świeżych pomidorów?

Renata

Robiłam w ubiegłym roku. Cały zapas poszedł błyskawicznie. Dlatego w tym roku wracam po przepis i na pewno na pojedynczej porcji się nie skończy.

Aleksandra

Jak dla mnie super. Jeszcze takiego nie próbowałam