Pyszny słodko kwaśny sos z cukinii, czyli cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę. Dla mnie petarda, wystarczy podsmażyć mięsko mielone, otworzyć słoik i ugotować makaron lub ryż, obiad gotowy.Lubię zimową porą skoczyć do piwnicy po taki właśnie słoik i zrobić szybki obiad, gdy nie mam akurat czasu na nic.Cukinię w ten sposób robię już nie pamiętam, który rok z rzędu, wszystkim nam bardzo smakuje.Warto zrobić parę takich słoików i mieć w zapasie w piwnicy, nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
Przygotowanie 20 minutyminut
Gotowanie 40 minutyminut
Czas całkowity 5 godzinygodzin
Ilość porcji 3słoiki
Jak wykonać przepis na – Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę
Potrzebne składniki
3 słoiki 0,7 litra
1½kgmłodej cukinii
½kgczerwonej cebuli
2pomidory malinowe - duże
1łyżkasoli
1szkl.cukru
½szkl.octu
½łyżeczkiostrej papryki
1łyżkasłodkiej papryki
½łyżeczkipieprzu prawdziwego mielonego
1½słoikaprzecieru pomidorowego - 1 słoik = 190 g
Sposób wykonania
Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę, następnie wrzuć do cukinii. Wsyp sól, całość wymieszaj dokładnie ręką i przykryj ściereczką, odstaw na bok, na 4 godz. Następnie przełóż wszystko do garnka razem z sokiem, który powstał. Wrzuć umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę pomidory i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 15 min.Pierwszą turę zrobiłam bez pomidorów, drugą już z pomidorami.Po upływie 15 min. wlej ocet wymieszany z cukrem i przyprawami i dodaj przecier pomidorowy. Całość wymieszaj i gotuj kolejne 15 min. Gorące przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 10 min. od momentu zagotowania się wody w garnku.Słoiki wyjmij na ścierkę i odwróć do góry dnem, pozostaw do wystygnięcia.Zimne słoiki wynieś do piwnicy.Smacznego!!!
Zarówno papryki ostrej jak i pieprzu możesz dać mniej, my lubimy ostrzejsze smaki, ale zdaje sobie sprawę, że dla osób starszych taki sos może być zbyt pikantny, także najlepiej ostre przyprawy sypać pod siebie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cukinia w sosie pomidorowym do słoików na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
W Waszym wykonaniu:
Słoiczki Lidii Bracik, dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
Spróbuj chociaż z jednej porcji, jestem pewna, że zasmakuje 🙂 ja pierwszy rok też z jednej porcji zrobiłam a później już z podwójnej, potrójnej 😉 Pozdrawiam
Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉
O tak to prawda, też się przekonałam do takich przetworów w sosie pomidorowym i co roku robię coraz więcej ;-)Koniecznie musisz zrobić, chociaż z jednej porcji na posmakowanie 🙂
Możesz dać mniej octu to już wedle gustu i smaku, a cukinie przygotowaną w ten sposób polecam, chociaż z jednej porcji a sobie spróbuj, bo warto 🙂 Pozdrawiam
Lidia
4 lat temu
Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣
No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂
Mam takie trochę „głupie” pytanie – po co dodaje Pani ocet i cukier? Dla smaku czy potrzebny jest do wekowania? Ja zaczynam przygodę z zaprawami, jak gotuję ns bieżąco to nie daję nigdy octu, ale zapraw, poza ogórkami, jeszcze nie robiłam
To się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 U nas to zawsze taki awaryjny obiad, słoik z piwnicy cukinii, mięso mielone, makaron i już 🙂 Dzięki za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Każdego lata dostaje od dziadków dosłownie tony cukinii, teraz wiem co z nimi zrobić. 🙂
Spróbuj chociaż z jednej porcji, jestem pewna, że zasmakuje 🙂 ja pierwszy rok też z jednej porcji zrobiłam a później już z podwójnej, potrójnej 😉 Pozdrawiam
Super, to może być w zimie pyszny sos do makaronu 🙂
Dokładnie tak, u nas bardziej z makaronem lubimy jak z ryżem.
Wyobrażam sobie z makaronem albo wbrew pozorom ryżem. Mniam mniam
Obie wersje bardzo smaczne, aczkolwiek u mnie w domu preferują bardziej makaron z tym sosem i mielonym 😉
Fajny pomysł na zagospodarowanie cukini.
To prawda, a na zimę jak znalazł 🙂
Przetwory warzywne w sosie pomidorowym bardzo fajnie się sprawdzają. Cukinii jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale w tym roku sobie kilka słoiczków machnę 😉
O tak to prawda, też się przekonałam do takich przetworów w sosie pomidorowym i co roku robię coraz więcej ;-)Koniecznie musisz zrobić, chociaż z jednej porcji na posmakowanie 🙂
Na pewno zrobię 🙂
Przepis super. To chyba będą moje pierwsze słoiki jakie zrobię w tym roku. Zastanawiam się tylko czy ocet nie sprawi, że sos będzie zbyt kwaśny?
Możesz dać mniej octu to już wedle gustu i smaku, a cukinie przygotowaną w ten sposób polecam, chociaż z jednej porcji a sobie spróbuj, bo warto 🙂 Pozdrawiam
Pierwszy raz z jednej porcji ,ale cukinia pięknie rośnie codziennie świeża..🤣
Będzie się działo 😉 a swoja cukinia najlepsza 🙂 mam jeszcze w planie ketchup z cukinii, pewnie wrzucę niebawem.
Mam nietypowe pytanie – czy ocet jest mocno wyczuwalny w potrawie?
Możesz dać mniej octu jeśli nie lubisz, to już wedle gustu i smaku, ja podaje przepis, a Ty możesz go przerobić pod swoje smaki 🙂 Pozdrawiam
Świetny przepis.Prosty i szybki.Pozdrawiam
Jak ktoś ma nadmiar cukinii to może poszaleć 😉 jeszcze mnie kusi ketchup z cukinii.
No i takiego przepisu właśnie szukałem. Moi rodzice uprawiają dużo cukinii. Późnym latem generuje się problem bo wszystkim je rozdają i nie ma co z nimi robić 🙂 Takie słoiki będą najlepszym rozwiązaniem. Skoro tak zachwalasz to trzeba będzie spróbować tej petardy i porobić na zapas 🙂
Polecam chociaż parę słoików, warto mieć w zapasie 🙂 zima długa a u nas chętnie zawsze zagląda się do piwnicy 🙂 Pozdrawiam
Jaki ocet winny czy spirytusowy?
Spirytusowy.
Super przepis. Idealne na szybki obiad na zimę 😉
Dokładnie tak, szybki i smaczny 🙂
kolejna fajna propozycja
Na zimę jak znalazł 🙂
Moje się już pasteryzują. Następnym razem dam tylko szczyptę chili i troszkę mniej cukru, ale przepis jest super i sos bardzo smaczny, warto zrobić. 😊
Dziękuje serdecznie za komentarz 🙂 Jeśli chcesz możesz podesłać zdjęcia słoików, bardzo chętnie dodam, do wpisu 🙂 Pozdrawiam
Witam… Sosik właśnie się pasteryzuje. Dałam mniej octu. Polecam.
Bardzo się cieszę, taki sosik zimową porą to świetna sprawa 🙂 Pozdrawiam Jadziu 🙂
Witam
Czy z większych wydrążyć pestki?
Gosia.
Tak Gosiu, wydrążyć. Pozdrawiam 🙂
Mam takie trochę „głupie” pytanie – po co dodaje Pani ocet i cukier? Dla smaku czy potrzebny jest do wekowania? Ja zaczynam przygodę z zaprawami, jak gotuję ns bieżąco to nie daję nigdy octu, ale zapraw, poza ogórkami, jeszcze nie robiłam
Kto pyta nie błądzi 😉 Ten sos jest słodko kwaśny, stąd cukier i ocet. Pozdrawiam
Znalazłam przepis i właśnie robię. Jak próbowałam jest extra.
To się cieszę mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 U nas to zawsze taki awaryjny obiad, słoik z piwnicy cukinii, mięso mielone, makaron i już 🙂 Dzięki za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Witam. A można udać kabaczka zamiast cukinii?
Witaj Julio 🙂 Tak oczywiście, możesz śmiało robić. Pozdrawiam
Dzień dobry. Mam dużo kabaczkow wyjdzie z nich ten sos?
Witaj Karolino 🙂 Tak oczywiście 🙂 Możesz śmiało robić 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję bardzo 🙂 to będę działać
Czy można użyć gotowego przecieru z kartonu zamiast świeżych pomidorów?
To już co kto lubi i woli, wedle gustu i smaku. Pozdrawiam
Robiłam w ubiegłym roku. Cały zapas poszedł błyskawicznie. Dlatego w tym roku wracam po przepis i na pewno na pojedynczej porcji się nie skończy.
Super Reniu, bardzo się cieszę, że cukinia Wam posmakowała 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Jak dla mnie super. Jeszcze takiego nie próbowałam
Polecam serdecznie robię rok rocznie, u mnie w domu wszystkim smakuje, a czasem nawet daje gościom słoik na posmakowanie w torbę 🙂
Dzień dobry czy dodać przecier pomidorowy z kartonu czy koncentrat pomidorowy ?