Polecam na świąteczny lub weekendowy obiad, prosty przepis,który rewelacyjnie zmienia smak zwykłego kurczaka.Tak podanym mięsem zaskoczysz gości.
Składniki:
9 szt.podudzi z kurczaka
ok. 400g mięsa mielonego z indyka
2-3 łyżki oleju
2 cebule
ząbek czosnku
przyprawa do kurczaka po węgiersku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
Przygotowanie:
Podudzia myjemy i osuszamy, trybujemy ostrym nożem, czyli usuwamy kości, następnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą po węgiersku do kurczaka, całość dokładnie wymieszać najlepiej ręką.
Mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać majeranek, zetrzeć na tarce pół cebuli oraz przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, całość wyrobić dokładnie ręką.
Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym, wciskamy jak najwięcej w środek mięsa. Resztę cebuli obrać i wymyć,pokroić w grubsze piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na cebuli ułożyć nasze „czapki Mikołaja”
Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki lub na całą noc. Piec w temp. 180 C ok. 45 min.ostatnie 10 min. można piec na funkcji termoobiegu.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
jak fajnie wyglądają i świetna nazwa
Pyszne mięsko 🙂
Świetna nazwa, mniam 🙂
Pyszności u Ciebie Joasiu, jak zwykle:)
Ale pyszny pomysł <3
Podziwiam ,Cię za to że się bierzesz za takie skomplikowane rzeczy.ja nie potrafię trybowac kości….
Pychotka:)
Świetny przepis. Rzeczywiście inny. Na najbliższą imprezkę robię takie kurczaczki