Podudzia Kurczaka Faszerowane Mielonym

Słodko Słodka
8 komentarzy

Polecam na świąteczny lub weekendowy obiad, prosty przepis,który rewelacyjnie zmienia smak zwykłego kurczaka. Tak podanym mięsem zaskoczysz gości.

 Składniki:

  • 9 szt.podudzi z kurczaka
  •  ok. 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka po węgiersku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego  

Przygotowanie:

  • Podudzia myjemy i osuszamy, trybujemy ostrym nożem, czyli usuwamy kości, następnie skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą po węgiersku do kurczaka, całość dokładnie wymieszać najlepiej ręką.
  • Mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać majeranek, zetrzeć na tarce pół cebuli oraz przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, całość wyrobić dokładnie ręką.  
  • Każde podudzie nadziewamy mięsem mielonym, wciskamy jak najwięcej w środek mięsa. Resztę cebuli obrać i wymyć,pokroić w grubsze piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na cebuli ułożyć nasze „czapki Mikołaja”  
  • Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki lub na całą noc. Piec w temp. 180 C ok. 45 min.ostatnie 10 min. można piec na funkcji termoobiegu.  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

jak fajnie wyglądają i świetna nazwa

Izabela S.

Pyszne mięsko 🙂

Magda

Świetna nazwa, mniam 🙂

Pyszności u Ciebie Joasiu, jak zwykle:)

Di bloguje

Ale pyszny pomysł <3

Podziwiam ,Cię za to że się bierzesz za takie skomplikowane rzeczy.ja nie potrafię trybowac kości….

Joanna

Pychotka:)

Katarzyna

Świetny przepis. Rzeczywiście inny. Na najbliższą imprezkę robię takie kurczaczki