1,7K
Jak wykonać przepis na – Czekoladowa babeczka Bounty
To ciasto wpasowało się idealnie w moje smaki. Dzieci również pokochają ten smak, czekoladowa babeczka Bounty jest prosta i wyjątkowo smaczna. Pięknie się prezentuje po rozkrojeniu, oczywiście bardzo szybko znika jak to zwykle bywa z takimi wypiekami. U nas takie małe blaszki zdecydowanie się nie sprawdzają, ale w trakcie tygodnia taka babeczka do kawy jest idealna dla nas. Bardzo lubię wypieki z kokosem, dlatego polecam Ci ciacho na dużą blaszkę Bounty, przepis (klik).
Potrzebne składniki
Keksówka 12×30 cm
Nadzienie kokosowe
- 70 ml śmietanki kremówki 30 % - 36 % też może być
- 1 białko jajka
- 120 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru pudru
- 20 g budyniu waniliowego - proszek
Ciasto
- 3 jajka + 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
Sposób wykonania
- Schłodzoną kremówkę zacznij ubijać, w trakcie ubijania wsyp cukier puder, dodaj białko jajka, wsyp proszek budyniowy, wsyp wiórki kokosowe. Całość wymieszaj dokładnie łopatką silikonową.Białka jajek zacznij ubijać ze szczyptą soli, gdy się spienią wsyp cukier waniliowy, następnie na 2,3 razy cukier. Gdy masa zgęstnieje, wrzuć żółtka, wymieszaj na małych obrotach miksera.Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość ponownie dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.Wlej cienką stróżką mleko, olej, wymieszaj.Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej część ciasta ciemnego tak, żebyś zakryła spód blaszki. Łyżką w rzędzie wyłóż nadzienie kokosowe, łyżka za łyżką.Całość zalej pozostałym ciastem i wyrównaj łopatką silikonową wierzch ciasta.Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 – 60 min. do suchego patyczka.Piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu, na funkcji góra – dół.Ciepłą babeczkę pozostaw na blacie do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub możesz przygotować ulubioną polewę czekoladową.Smacznego!!!
- Polewa, na parze roztop 150 g czekolady mlecznej z 5 łyżkami śmietanki kremówki. Polej babeczkę z wierzchu i po bokach, następnie obsyp wiórkami kokosowymi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowa babeczka Bounty wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda rewelacyjnie!
Dzięki 😘
Rewelacyjne połączenie. Czekolada i kokos ….mniammm
Kusisz ,kusisz a d… rośnie 😄
Ale co tam,pieczemy🙂
Czekolada i kokos to zawsze dobre połączenie 🙂 A rośnie, rośnie ha ha, ja ostatnio zamówiłam sobie gumy do ćwiczeń… oj będzie się działo 😉 Mój mąż ostatnio zaczął intensywnie i regularnie biegać, chyba wiosna idzie i czas na zgubienie oponki 😉
Świetne ciasto, jak z rajskiej plaży
Dziękuje 🙂
Słowo się rzekło, ciasto upieczone,wystudzone,polane roztopioną czekoladą, posypane wiórkami i…..paluszki lizać 🙂
Asiu dziękujemy za przepis i pozdrawiamy serdecznie 🙂
Cieszę się, że przepis się przydał i mam nadzieje, że babeczka smakowała 🙂 Ja uwielbiam kokos, czego nie mogę powiedzieć niestety o moich chłopakach 😉 Pozdrawiam Kochana 🙂
Babeczka idealna do kawki. Mniam, mniam.
O tak filiżanka dobrej kawy czy herbaty i chwila słodkiej rozpusty 🙂
Mniam! Miałam czas odwrotu od kokosu, teraz znów uwielbiam 🙂
Ja od zawsze uwielbiam kokos, ale moje chłopaki mają np. długie zęby na wypieki z kokosem, także więcej dla mnie 😉
Wygląda niezwykle zachęcająco :))
Dzięki 🙂
Apetycznie wyglądają te babeczki. Aż chce się je jeść z monitora 🙂
Pozdrawiam po długiej nieobecności.
To taka babeczka na szybko, polecam 🙂 Pozdrawiam również i zapraszam częściej:-)
Super propozycja 🙂
Polecam, pyszna jest 🙂 U mnie chłopaki mają raczej długie zęby na kokos, także więcej było dla mnie 😉
Rewelacja! Super pomysł z tym nadzieniem:)
Dziękuje ślicznie 🙂
Wygląda pysznie:)
Dziękuje serdecznie, jestem wielką fanką kokosu 🙂
Świetne ciacho 😉 ja również jestem fanką kokosu 😉 wszystko co kokosowe jest mega 😉
Dzięki 🙂 Ostatnio chodzą za mną też kokosanki 🙂
Jakos ostatnio nie mam apetytu, ale jak przeczytalam ten przepis, to az nabralam checi 🙂 Cudowna babeczka!
Powiem Ci, że ja też ostatnio mało piekę, straciłam zapał, ale idzie wiosna, więc może i apetyt wróci i siły również 🙂 Pozdrawiam