Czekoladowa babeczka Bounty

Słodko Słodka
26 komentarzy
To ciasto wpasowało się idealnie w moje smaki. Dzieci również pokochają ten smak, czekoladowa babeczka Bounty jest prosta i wyjątkowo smaczna. Pięknie się prezentuje po rozkrojeniu, oczywiście bardzo szybko znika jak to zwykle bywa z takimi wypiekami. U nas takie małe blaszki zdecydowanie się nie sprawdzają, ale w trakcie tygodnia taka babeczka do kawy jest idealna dla nas. Bardzo lubię wypieki z kokosem, dlatego polecam Ci ciacho na dużą blaszkę Bounty, przepis (klik).
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Czekoladowa babeczka Bounty

Potrzebne składniki
  

Keksówka 12×30 cm

    Nadzienie kokosowe

    • 70 ml śmietanki kremówki 30 % - 36 % też może być
    • 1 białko jajka
    • 120 g wiórek kokosowych
    • 100 g cukru pudru
    • 20 g budyniu waniliowego - proszek

    Ciasto

    • 3 jajka + 1 żółtko
    • 1 szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 210 g mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 20 g kakao
    • 100 ml mleka
    • 100 ml oleju

    Sposób wykonania

    • Schłodzoną kremówkę zacznij ubijać, w trakcie ubijania wsyp cukier puder, dodaj białko jajka, wsyp proszek budyniowy, wsyp wiórki kokosowe. Całość wymieszaj dokładnie łopatką silikonową.
      Białka jajek zacznij ubijać ze szczyptą soli, gdy się spienią wsyp cukier waniliowy, następnie na 2,3 razy cukier. Gdy masa zgęstnieje, wrzuć żółtka, wymieszaj na małych obrotach miksera.
      Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość ponownie dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera tylko do połączenia.
      Wlej cienką stróżką mleko, olej, wymieszaj.
      Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej część ciasta ciemnego tak, żebyś zakryła spód blaszki.
      Łyżką w rzędzie wyłóż nadzienie kokosowe, łyżka za łyżką.
      Całość zalej pozostałym ciastem i wyrównaj łopatką silikonową wierzch ciasta.
      Wstaw do nagrzanego piekarnika na 50 – 60 min. do suchego patyczka.
      Piecz w temp. 180 °C bez termoobiegu, na funkcji góra – dół.
      Ciepłą babeczkę pozostaw na blacie do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub możesz przygotować ulubioną polewę czekoladową.
      Smacznego!!!
    • Polewa, na parze roztop 150 g czekolady mlecznej z 5 łyżkami śmietanki kremówki. Polej babeczkę z wierzchu i po bokach, następnie obsyp wiórkami kokosowymi.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Czekoladowa babeczka Bounty wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    26 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Di bloguje

    Wygląda rewelacyjnie!

    Słodko Słodka

    Dzięki 😘

    Maminek kulinarny

    Rewelacyjne połączenie. Czekolada i kokos ….mniammm
    Kusisz ,kusisz a d… rośnie 😄
    Ale co tam,pieczemy🙂

    Patrycja Reszko

    Świetne ciasto, jak z rajskiej plaży

    Maminek kulinarny

    Słowo się rzekło, ciasto upieczone,wystudzone,polane roztopioną czekoladą, posypane wiórkami i…..paluszki lizać 🙂
    Asiu dziękujemy za przepis i pozdrawiamy serdecznie 🙂

    Wioleta Sadowska

    Babeczka idealna do kawki. Mniam, mniam.

    Królowa Karo

    Mniam! Miałam czas odwrotu od kokosu, teraz znów uwielbiam 🙂

    dżemdżus

    Wygląda niezwykle zachęcająco :))

    Sikorkowe Pasje

    Apetycznie wyglądają te babeczki. Aż chce się je jeść z monitora 🙂
    Pozdrawiam po długiej nieobecności.

    Mirosława Dudko

    Super propozycja 🙂

    Monika

    Rewelacja! Super pomysł z tym nadzieniem:)

    Słodkie okruszki

    Wygląda pysznie:)

    Małgorzata

    Świetne ciacho 😉 ja również jestem fanką kokosu 😉 wszystko co kokosowe jest mega 😉

    edyta

    Jakos ostatnio nie mam apetytu, ale jak przeczytalam ten przepis, to az nabralam checi 🙂 Cudowna babeczka!