Czy można jeść owoce na diecie odchudzającej?

Materiał zewnętrzny
0 komentarze

Jedną z najczęściej spotykanych opinii dotyczących diet odchudzających jest ta, że konieczna jest rezygnacja z jedzenia owoców. Niektóre z nich zawierają bardzo dużo cukru i mogą wpływać na gospodarkę węglowodanową organizmu. Sprawdź, czy musisz unikać owoców, aby schudnąć!

Owoce to prawdziwe bomby witamin i składników mineralnych. Pomagają utrzymać organizm w dobrej kondycji i zachować zdrowie. Są więc dobrymi składnikami codziennego jadłospisu. Zaleca się łączenie różnych rodzajów owoców, ponieważ każdy z nich dostarcza różnych substancji, np. jabłka mają dużo błonnika pokarmowego, żurawina wykazuje pozytywny wpływ na drogi moczowe, a borówka amerykańska właściwości antyoksydacyjne. Jednak czy osoby na diecie odchudzającej mogą jeść owoce?

Kaloryczność diety

O tym, czy jakiś składnik jest zalecany w diecie, decydują nie tylko jego właściwości, ale także ilość, jaka znajduje się w dziennym jadłospisie. Główną zasadą diety odchudzającej jest ujemny bilans energetyczny, posiłki trzeba więc komponować tak, aby został on osiągnięty. Pomysłów na takie niskokaloryczne dania możesz poszukać tutaj: https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/. Dzięki ograniczeniu dostarczanych z dietą kalorii organizm będzie zmuszony do spalania energii, którą zmagazynował w formie tkanki tłuszczowej. Należy pamiętać, że owoce są pokarmem, który zawiera sporo cukrów, jednak jest stosunkowo niskokaloryczny. Większość owoców, w 100 g zawiera mniej niż 50-60 kcal. Powszechnie uważa się, że banany są bardzo tuczące, jednak 100 g świeżych owoców zawiera ok. 70 kcal, co jest kalorycznością podobną np. do jogurtu naturalnego. Dzięki temu wszystkie owoce w rozsądnych ilościach mogą jeść również osoby na diecie odchudzającej.

Proste przepisy na deser – sprawdź gdzie szukać inspiracji!

Jakie owoce będą najlepsze?

Każdy owoc posiada własną kompozycję składników, które mają korzystny wpływ na organizm. Dlatego warto kierować się różnorodnością i w codziennym jadłospisie uwzględniać różne rodzaje owoców. Dobrym pomysłem jest również wykorzystywanie owoców sezonowych jak np. jagody, borówki, maliny czy porzeczki.

Owoce suszone

Jedyną grupą owoców zawierających duże ilości kalorii są produkty suszone. Np. suszone śliwki są niemal 5 razy bardziej kaloryczne niż świeże owoce. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, to pamiętaj, że nawet niewielki dodatek suszonych owoców może zwiększać kaloryczność posiłku.

Błonnik pokarmowy – dlaczego jest tak ważny?

Owoce są bardzo bogate w błonnik pokarmowy. Ta substancja jest niezwykle istotna dla zachowania zdrowych jelit. Błonnik reguluje ich perystaltykę, może również chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Czy owoce można jeść same?

Często można także usłyszeć, że nie należy jeść samych owoców, lepszym pomysłem będzie łączenie ich z dodatkiem białka i tłuszczów. W takim stwierdzeniu jest sporo racji – owoce mogą powodować wahania poziomu cukru we krwi i w dłuższej perspektywie zwiększać uczucie głodu. Takie działania zaleca się osobom z cukrzycą, insulinoopornością lub innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments