Stosowanie zamienników cukru jest dość powszechną praktyką, szczególnie wśród osób, które chcą kontrolować swoją masę ciała. Dzięki tym substancjom można obniżyć kaloryczność diety, jednocześnie zachowując walory smakowe ulubionych napojów i deserów. Sprawdź, czy stosowanie słodzików rzeczywiście pomaga schudnąć!
Słodziki stosowane są powszechnie od kilku dekad. Dodaje się je do wyrobów cukierniczych, czekolad czy lodów. Bardzo popularne są też napoje bez cukru, które są słodzone właśnie przy pomocy słodzików. Jednak wokół słodzików powstało w ostatnim czasie sporo kontrowersji. Czy stosowanie zamienników cukru jest bezpieczne?
Czym są słodziki?
Dietetyczne substancje słodzące to bardzo niejednorodna grupa związków chemicznych. Zalicza się do nich zarówno produkty, które nie zawierają znaczących ilości kalorii, jak i takie, które należą do grupy węglowodanów. Słodziki są zwykle wielokrotnie słodsze, niż klasyczny cukier, więc można je stosować w mniejszej ilości. Do najpopularniejszych zamienników cukru należą np.:
- glikozydy stewiowe,
- erytrytol,
- ksylitol,
- mannitol,
- aspartam,
- acesulfam K,
- sacharyna.
Te substancje dostępne są zarówno w formie proszku, jak i gotowych tabletek, które można wrzucić bezpośrednio np. do kawy.
Czy słodziki są szkodliwe?
W ostatnim czasie pojawiają się głosy dotyczące kontrowersji związanych ze stosowaniem słodzików. Należy jednak pamiętać, że substancje te są dopuszczone do obrotu, a bezpieczeństwo ich stosowania jest potwierdzone licznymi badaniami i testami. Trzeba jednak przestrzegać zaleceń dotyczących odpowiedniej dawki. Spożycie zbyt dużej ilości słodzika może mieć skutki uboczne w postaci biegunki.
Jaki smak mają słodziki
Takie substancje mają słodki smak, jednak jest on nieco zniuansowany. Niektóre słodziki mogą dawać wrażenie lekkiego chłodu i orzeźwienia, inne mają charakterystyczny posmak. Wiele zależy od konkretnej potrawy, w której zostaną użyte.
Czy słodziki są dobre na odchudzanie?
Kwestia wpływu słodzików na dietę redukcyjną jest w ostatnim czasie przedmiotem licznych sporów. Jeśli stosuje się je zgodnie z zaleceniami i przestrzega pozostałych zasad racjonalnej, zbilansowanej diety, to z pewnością będą pomocne. Pozwalają nieco zaspokoić apetyt na cukier i słodycze, a przez to ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Wiele słodzików ma też niski indeks glikemiczny, co czyni je substancjami bezpiecznymi dla diabetyków i osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Jednak słodziki mogą mieć także negatywny wpływ na odchudzanie. Chociaż są słodkie i mogą zastąpić cukier w deserach i napojach, to ich oddziaływanie na organizm jest nieco inne, niż ma to miejsce w przypadku cukru. Klasyczna glukoza, w przeciwieństwie do większości zamienników, aktywuje tzw. układ nagrody. To właśnie ten mechanizm stoi za ochotą na słodycze. Słodziki wpływają też na smakowitość pokarmów, przez co niektórzy będą chcieli zjeść większą porcję, co będzie wiązało się ze wzrostem kaloryczności diety.
Słodziki mogą więc być zdrowszą alternatywą dla cukru, jednak należy stosować je w prawidłowy sposób. Trzeba też pamiętać o pozostałych składnikach diety i jej kaloryczności.
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, bo nie słodzę.
Ja również nie słodzę i synka też nauczyłam pić gorzką herbatkę, ale za to mąż słodzi za nas troje niestety, aczkolwiek ostatnio zaczął się trochę ograniczać.
Unikam wszelkich słodzików. Od razu je wyczuwam w napojach. Wolę cukier 🙂 Myślę, że trzeba zachować rozsądek i nie dać się marketingowemu szaleństwu.
Jak we wszystkim trzeba zachować umiar i rozsądek. Co by to nie było to w dużych ilościach zawsze może zaszkodzić.