764
Bułeczki przygotowałam na sobotnie śniadanie dla moich chłopaków,można je również nadziać ulubionym dżemem,konfiturą lub masą krówkową.
Składniki:
10 szt.
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 16 g świeżych
50 g kwaśnej śmietany
80 g cukru
paczka cukru waniliowego
2 jajka w temp.pokojowej
szczypta soli
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
Mus Jabłkowy:
5 jabłek
cukier do smaku
paczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
3 jabłka starłam na tarce o grubych oczkach,wrzuciłam do garnka,wsypałam cukry i prażyłam na małym ogniu do rozgotowania się jabłek i zredukowania soku,pozostałe jabłka pokroiłam w grubszą kosteczkę i wrzuciłam do prażonych jabłek.
Całość prażymy jeszcze 5 min.dodajemy cynamon i sok z cytryny,pozostawiamy do przestygnięcia.
Rozcieńczyć drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka,dodać odrobinę cukru i odstawić na 10 min.
Do miski przesiać przez sitko mąkę,cukry,jajka i sól,śmietanę,miękkie masło,resztę mleka oraz rozczyn.
Zagnieść ciasto ręcznie,lub przy pomocy miksera,na początku ciasto będzie lepkie,a na końcu ugniatania,bardzo miękkie i elastyczne.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,podzielić na kawałki 60-70 g,każdy kawałek uformować w kulkę,następnie rozpłaszczyć w dłoni,można również delikatnie rozwałkować,do środka włożyć łyżkę musu i skleić ciasto tak,aby łączenie ciasta było pod spodem układając bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 min.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki mlekiem.
Bułeczki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pychota, lubię takie słodkie pieczywo ;-D
Pysznie wyglądają, mniamm 🙂
Z szklanką mleka muszą smakować wybornie 🙂
smak widać na zdjęciu. Przepysznie wyglądają!
Wspaniałe bułeczki 🙂
o rany ale apetycznie wyglądają
Wiele razy robiłam ciasto drożdżowe, ale nigdy tak nie kleiło mi się do rąk jak to, musiałam sporo mąki podsypać 🙁