Dieta wegańska to nieco bardziej radykalna wersja wegetarianizmu. Różnica polega na tym, że wyklucza ona z jadłospisu wszystkie produkty zawierające jakiekolwiek składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym oprócz mięsa również nabiał oraz jaja. Choć zwolenników ma coraz więcej, zwłaszcza w grupie młodych miłośników zdrowego trybu życia i ekologii, to stwarza dla nich pewne wyzwanie, polegające na znacznie utrudnionym budowaniu zdrowego jadłospisu. Podstawowe pytanie brzmi: jak wybrać odpowiednie zamienniki dla produktów zwierzęcych w diecie wegańskiej? Opcji jest naprawdę dużo, a w naszym zestawieniu znajdziecie najciekawsze propozycje dla diety wegańskiej.
Dieta wegańska — jakie zamienniki wybrać?
Wbrew powszechnej opinii, dieta wegańska wcale nie musi być nudna! Jeszcze kilka lat temu weganie mieli naprawdę duży problem z zakupem posiłku. Czasy się zmieniły i aktualnie w większości miast wiele restauracji i sklepów oferuje produkty wegańskie. Sytuacja jest nieco gorsza na wsiach i małych miastach. Tam w dalszym ciągu weganie są w głównej mierze zdani na własną kuchnię i kreatywność. Na szczęście w sklepie internetowym Erbea.pl, weganie mogą zrobić zdrowe zakupy i cieszyć się szybką dostawą pod same drzwi!
Wegańskie zamienniki nabiału
Aby zastąpić różnego rodzaju sery i twarożki, najlepiej będzie sięgnąć po tofu.
- Naturalny smak tofu jest zdecydowanie neutralny, więc warto rozważyć doprawienie go własną mieszanką przypraw.
- Wędzone tofu w smaku przypomina tradycyjny górski ser — oscypek.
Na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej wegańskich jogurtów i śmietan. Śmietany wegańskie bardzo często są wykonywane na bazie mlek roślinnych i orzechowych. Z reguły będą to substytuty oparte na soi. Wiele firm sprzedaje gotowe sery wegańskie, takie jak cheedar, mozarella, gouda, parmezan, które do złudzenia przypominają w smaku oryginały.
Jednym z najpopularniejszych substytutów mleka krowiego są tzw. mleka wegańskie, nazywane też napojami roślinnymi. Wybierając produkt dla siebie, warto zastanowić się, czego potrzebujemy, bo nie każda opcja sprawdzi się dobrze w naszym przypadku. Niektóre firmy zdecydowały się na wytwarzanie dedykowanych linii produktów, np. mleka roślinne do kawy. Każdy ma inne gusta, co sprawia, że wariantów smakowych na rynku jest coraz więcej. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze opcje smakowe wśród mlecznych substytutów:
- migdałowa,
- owsiana,
- kokosowa,
- sojowa,
- orzechowa,
- waniliowa,
- orzech nerkowca.
Dieta wegańska — czym zastąpić mięso
Jeśli chodzi o wegańskie substytuty mięsa, to większości z nas pewnie w pierwszej kolejności przychodzi do głowy tofu. Nazywane sojowym twarożkiem posiada naprawdę wiele zastosowań i bogaty skład w białko i wapń. Z pewnością szczególnie ucieszy nas fakt, że nie zawiera cholesterolu.
Kolejnym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej jest tempeh, który od tofu różni się większą zawartością białka. Tworzy się go ze sfermentowanych ziaren soi, dzięki czemu jest zasobny w cenne probiotyki.
Innymi wartymi uwagi zamiennikami mięsa w diecie wegańskiej są kostka sojowa i granulat sojowy. Należy jednak pamiętać, że wiele zamienników mięsa tworzy się np. na bazie pszenicy. W taki właśnie sposób powstaje sejtan, który w wielu daniach można z powodzeniem wykorzystać zamiast mięsa.
Nie można także zapominać o pozostałych roślinach strączkowych, np. o ciecierzycy, fasoli i soczewicy. Stanowią one bogate źródło białka i w cudowny sposób wzbogacają dietę wegańską.
W diecie wegańskiej częstym problemem są niedobory kolagenu. Aby dostarczyć do organizmu niezbędną dawkę tej cennej substancji, warto wyposażyć się w Kolagen MyVita Silver.
Wegańskie zamienniki jaj
Jajka nie są wyjątkiem i je także w łatwy sposób możemy zamienić na wegańską alternatywę.
- Może się to wydawać zaskakujące, ale ich zamiennikiem w naleśnikach, wypiekach i pieczonej owsiance może być banan.
- Dla nieco bardziej wytrawnych potraw polecamy ponownie tofu, które warto jednak dobrze przyprawić.
- W słodkich wypiekach świetnie sprawdzają się różnego rodzaju musy owocowe.
- Dla potraw deserowych warto rozważyć nasiona chia lub siemię lniane, przy czym należy je odpowiednio dawkować, bo zbyt duża ilość może zaszkodzić.
- Jako zamiennik jajka do kanapek doskonałym wariantem jest świeże awokado, które możemy dodać w plasterkach, lub zrobić z niego pyszną pastę z wegańskim jogurtem.
Jak widać, wegańskich alternatyw jest naprawdę dużo. Wystarczy wiedzieć o ich istnieniu i znaleźć sprawdzonego dostawcę takich produktów, a dieta wegańska stanie się naprawdę smaczna i prosta w realizacji.
A ja jeszcze nigdy nie jadłam awokado. Muszę zmienić ten stan rzeczy.
Ja próbowałam i nie przypadło mi do gustu 🙂
Ze mnie to słaba weganka, ja tam lubię mięcho 🙂
A mi awokado nie smakuje w ogóle, nie mogę się przekonać do niego.
Nie jestem zwolenniczką diet wegańskich czy innych tego typu, ale osoby stosujące tego rodzaju odżywianie na pewno skorzystają z porad. Ja wiem jedno: babcia mojego męża dożyła 92 lat i jadła wszystko, a codziennie musiała wypić kawę, i to słodzoną. Do tego jadła dużo tłustych potraw i na starość miała dużo energii, dobry wzrok. Gdyby nie wypadek, z pewnością żyłaby dłużej.
Aha! I była szczupła! 🙂
Kiedyś były inne czasy, było mniej tej chemii i w ogóle, ja tam nigdy żadnej diety nie stosowałam, lubię jeść i lubię dobrze zjeść 🙂