Przyprawy towarzyszą nam w kuchni podczas przygotowywania każdego dania. Pomagają poprawić smak potrawy, wydobyć z niej aromat lub całkowicie zmienić jej zapach i posmak. Warto jednak wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się w kuchni, które z nich wybierać i czego unikać. O tym przeczytasz poniżej.

Zalety przypraw

Dlaczego tak chętnie wykorzystujemy przyprawy w kuchni? Chyba już nikt nie wyobraża sobie dania, w którym nie znajduje się choćby sól i pieprz. Każdy wie, że przyprawy poprawiają smak potraw. Dzięki nim mięsa, ryby czy warzywa zyskują aromat, a ich spożywanie to przyjemność dla kubków smakowych. Przyprawy mają jednak także inne zalety. Przede wszystkim pomagają w procesach trawiennych, oczywiście w odpowiedniej ilości i dobrych proporcjach. Aby jednak w pełni cieszyć się nie tylko ze smaku, ale też innych zalet przypraw, warto korzystać z naturalnych mieszanek. W składzie wielu produktów można znaleźć liczne konserwanty, które nie mają dobrego wpływu na organizm. Zamiast tego typu mieszanek smakowych, lepiej zdecydować się na naturalne przyprawy. Wiele aromatycznych i naturalnych ziół oraz dodatków można znaleźć w ofercie Bellakohttps://bellako.com.pl/

Naturalne przyprawy, czyli jakie?

Co oznacza, że przyprawa jest naturalna? Przede wszystkim nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów, ani „zapychaczy”. W składzie produktów jest tylko to, co powinno się w nich znajdować — suszone zioła, czy zmielone przyprawy. Przykładem substancji, której używa się do polepszenia mieszanek smakowych, jest glutaminian sodu. Jego zadaniem jest wzmocnienie aromatu przyprawy. Glutaminian sodu występuje naturalnie na przykład w produktach mlecznych czy grzybach. W przyprawach jest to jednak syntetyczna wersja tej substancji. Glutaminian sodu charakteryzuje się ciekawych smakiem i aromatem, jest jednocześnie słodki, kwaśny, gorzki i słony. Często bywa określany jako grzybowy lub rosołowy. W składzie mieszanek smakowych oznaczany jest jako E621. Warto więc zwracać uwagę na etykiety produktów i unikać tych, zawierających syntetyczny glutaminian sodu, który może między innymi przyczyniać się do nadwagi.

Jakie naturalne przyprawy warto mieć w swojej kuchni?

Skoro naturalne przyprawy to najlepszy wybór podczas przyrządzania różnorodnych dań, warto wiedzieć, które z nich powinny się znaleźć w każdej kuchni. Najpopularniejsze to:

  • Pieprz — tę przyprawę zna chyba każdy, szczególnie w najpopularniejszej, czarnej wersji. Pieprz wykorzystuje się do nadania potrawom ostrości, ale bez pikantnego posmaku. Jest to przyprawa naturalna i oprócz odmiany czarnej można wykorzystać także wersję białą lub zieloną (w zależności od pory zbiorów). Dlaczego warto stosować pieprz? Nie tylko poprawia on smak potraw, ale także wspomaga trawienie i pobudza metabolizm.
  • Czosnek — ma wyrazisty smak i aromat, dlatego nie trzeba używać go w dużej ilości, aby nadać potrawie charakteru. Czosnek dobrze sprawdza się do ryb i mięs, ale także do dipów oraz sosów, zup i sałatek. Jest chętnie stosowany jako przyprawa nie tylko ze względu na swój smak, ale także właściwości. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ ma działanie antybakteryjne.
  • Sól himalajska — stanowi idealną alternatywę dla popularnej białej soli. Ma w sobie ponad 80 różnych pierwiastków i jak wskazuje jej nazwa, wydobywana jest w głębokich partiach Himalajów. Taka sól jest zdrowa, ponieważ nie zostaje poddana żadnym procesom chemicznym.
  • Oregano — tę przyprawę można stosować w wersji świeżej, ale znacznie popularniejsze jest oregano suszone. Najlepiej sprawdza się w kuchni śródziemnomorskiej, ale z powodzeniem można je wykorzystywać także do dań typowo polskich. Oregano ma właściwości przeciwutleniające i to ponad 40 razy większe niż na przykład jabłko.
  • Rozmaryn — to bardzo aromatyczna przyprawa, stosowana zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Najlepiej sprawdza się do dań mięsnych i rybnych. Rozmaryn ma działanie antybakteryjne i pomaga przy stanach zapalnych w przewodzie pokarmowym.

To tylko kilka przykładów naturalnych przypraw, które warto mieć w swojej kuchni. Wybierając dodatki do potraw, lepiej unikać produktów z konserwantami i barwnikami oraz innymi substancjami chemicznym. Każdy choć raz słyszał frazę „jesteś tym, co jesz”, więc czemu nie jeść tylko tego, co najlepsze?

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Iwetta
6 miesięcy temu

Staram się by w mojej kuchni były tylko naturalne przyprawy 🙂

Justyna
6 miesięcy temu

bardzo mądry wpis ! 🙂 natura najważniejsza i właśnie ją sobie cenię 🙂

Wioleta
6 miesięcy temu

Czasami tak trudno sprawdzić, co jest naturalne, a co nie. Bardzo ciekawy wpis.

Mirosława Dudko
6 miesięcy temu

Zawsze staram się wybierać naturalne przyprawy. Na szczęście w niektórych sklepach są półki z tego rodzaju produktami. Są odrobinę droższe ale w końcu zdrowie jest najcenniejsze.

MyśliPotarganej.pl
6 miesięcy temu

Jeszcze do niedawna znałam tylko sól i pieprz. Od kiedy mam Thermomix, mój repertuar przypraw znacznie się poszerzył, ja jedzenie jest dużo bardziej aromatyczne. Używam tylko naturalnych przypraw. Po co truć się chemią?

Słodko Słodka
6 miesięcy temu

Ja od kiedy prowadzę bloga ciągle poszerzam horyzonty jeśli chodzi o nowe doznania smakowe i przyprawy 🙂 U nas też sama natura, jeśli chodzi o przyprawy, ale i tak warto czytać dokładnie etykiety, żeby się nie przejechać.