Przyprawy towarzyszą nam w kuchni podczas przygotowywania każdego dania. Pomagają poprawić smak potrawy, wydobyć z niej aromat lub całkowicie zmienić jej zapach i posmak. Warto jednak wiedzieć, jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się w kuchni, które z nich wybierać i czego unikać. O tym przeczytasz poniżej.
Zalety przypraw
Dlaczego tak chętnie wykorzystujemy przyprawy w kuchni? Chyba już nikt nie wyobraża sobie dania, w którym nie znajduje się choćby sól i pieprz. Każdy wie, że przyprawy poprawiają smak potraw. Dzięki nim mięsa, ryby czy warzywa zyskują aromat, a ich spożywanie to przyjemność dla kubków smakowych. Przyprawy mają jednak także inne zalety. Przede wszystkim pomagają w procesach trawiennych, oczywiście w odpowiedniej ilości i dobrych proporcjach. Aby jednak w pełni cieszyć się nie tylko ze smaku, ale też innych zalet przypraw, warto korzystać z naturalnych mieszanek. W składzie wielu produktów można znaleźć liczne konserwanty, które nie mają dobrego wpływu na organizm. Zamiast tego typu mieszanek smakowych, lepiej zdecydować się na naturalne przyprawy. Wiele aromatycznych i naturalnych ziół oraz dodatków można znaleźć w ofercie Bellako – https://bellako.com.pl/
Naturalne przyprawy, czyli jakie?
Co oznacza, że przyprawa jest naturalna? Przede wszystkim nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów, ani „zapychaczy”. W składzie produktów jest tylko to, co powinno się w nich znajdować — suszone zioła, czy zmielone przyprawy. Przykładem substancji, której używa się do polepszenia mieszanek smakowych, jest glutaminian sodu. Jego zadaniem jest wzmocnienie aromatu przyprawy. Glutaminian sodu występuje naturalnie na przykład w produktach mlecznych czy grzybach. W przyprawach jest to jednak syntetyczna wersja tej substancji. Glutaminian sodu charakteryzuje się ciekawych smakiem i aromatem, jest jednocześnie słodki, kwaśny, gorzki i słony. Często bywa określany jako grzybowy lub rosołowy. W składzie mieszanek smakowych oznaczany jest jako E621. Warto więc zwracać uwagę na etykiety produktów i unikać tych, zawierających syntetyczny glutaminian sodu, który może między innymi przyczyniać się do nadwagi.
Jakie naturalne przyprawy warto mieć w swojej kuchni?
Skoro naturalne przyprawy to najlepszy wybór podczas przyrządzania różnorodnych dań, warto wiedzieć, które z nich powinny się znaleźć w każdej kuchni. Najpopularniejsze to:
- Pieprz — tę przyprawę zna chyba każdy, szczególnie w najpopularniejszej, czarnej wersji. Pieprz wykorzystuje się do nadania potrawom ostrości, ale bez pikantnego posmaku. Jest to przyprawa naturalna i oprócz odmiany czarnej można wykorzystać także wersję białą lub zieloną (w zależności od pory zbiorów). Dlaczego warto stosować pieprz? Nie tylko poprawia on smak potraw, ale także wspomaga trawienie i pobudza metabolizm.
- Czosnek — ma wyrazisty smak i aromat, dlatego nie trzeba używać go w dużej ilości, aby nadać potrawie charakteru. Czosnek dobrze sprawdza się do ryb i mięs, ale także do dipów oraz sosów, zup i sałatek. Jest chętnie stosowany jako przyprawa nie tylko ze względu na swój smak, ale także właściwości. Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, ponieważ ma działanie antybakteryjne.
- Sól himalajska — stanowi idealną alternatywę dla popularnej białej soli. Ma w sobie ponad 80 różnych pierwiastków i jak wskazuje jej nazwa, wydobywana jest w głębokich partiach Himalajów. Taka sól jest zdrowa, ponieważ nie zostaje poddana żadnym procesom chemicznym.
- Oregano — tę przyprawę można stosować w wersji świeżej, ale znacznie popularniejsze jest oregano suszone. Najlepiej sprawdza się w kuchni śródziemnomorskiej, ale z powodzeniem można je wykorzystywać także do dań typowo polskich. Oregano ma właściwości przeciwutleniające i to ponad 40 razy większe niż na przykład jabłko.
- Rozmaryn — to bardzo aromatyczna przyprawa, stosowana zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Najlepiej sprawdza się do dań mięsnych i rybnych. Rozmaryn ma działanie antybakteryjne i pomaga przy stanach zapalnych w przewodzie pokarmowym.
To tylko kilka przykładów naturalnych przypraw, które warto mieć w swojej kuchni. Wybierając dodatki do potraw, lepiej unikać produktów z konserwantami i barwnikami oraz innymi substancjami chemicznym. Każdy choć raz słyszał frazę „jesteś tym, co jesz”, więc czemu nie jeść tylko tego, co najlepsze?
Staram się by w mojej kuchni były tylko naturalne przyprawy 🙂
To się bardzo chwali, ja ostatnio też czytam sumiennie etykiety 🙂
bardzo mądry wpis ! 🙂 natura najważniejsza i właśnie ją sobie cenię 🙂
To jest prawda, tylko szkoda, że tak mało tej natury, wszędzie tylko chemia i ulepszacze…
Czasami tak trudno sprawdzić, co jest naturalne, a co nie. Bardzo ciekawy wpis.
Zgadzam się, ja ostatnio szczegółowo czytam wszystkie etykiety, zakupy robię dłużej, ale przynajmniej mogę cieszyć się samymi naturalnymi produktami 🙂
Zawsze staram się wybierać naturalne przyprawy. Na szczęście w niektórych sklepach są półki z tego rodzaju produktami. Są odrobinę droższe ale w końcu zdrowie jest najcenniejsze.
Ja już też nie patrzę na cenę, jak naturalne to mogę zapłacić te parę złotych więcej i spać spokojnie. Teraz wszędzie pełno tej chemii i jak się nie czyta etykiet to można nieźle nadziać się w butelkę…
Jeszcze do niedawna znałam tylko sól i pieprz. Od kiedy mam Thermomix, mój repertuar przypraw znacznie się poszerzył, ja jedzenie jest dużo bardziej aromatyczne. Używam tylko naturalnych przypraw. Po co truć się chemią?
Ja od kiedy prowadzę bloga ciągle poszerzam horyzonty jeśli chodzi o nowe doznania smakowe i przyprawy 🙂 U nas też sama natura, jeśli chodzi o przyprawy, ale i tak warto czytać dokładnie etykiety, żeby się nie przejechać.