Domowa szynka wolno pieczona na kanapki

Słodko Słodka
11 komentarzy
Na jesieni i zimową porą zawsze piekę dużo pieczywa oraz staram się przygotowywać swojskie wędliny na miarę moich możliwości. Zainspirowana przepisem z grup kulinarnych na szynkę z piekarnika a'la wędzoną postanowiłam również przygotować podobną wędlinę. Moją szynkę peklowałam na sucho, z racji tego, że posiadam zgrzewarkę próżniową. Domowa szynka wolno pieczona na kanapki wyszła bardzo smaczna, nie wyszła sucha. W zasadzie możesz użyć dowolne ulubione przyprawy, wedle gustu i smaku. Co swojskie to swojskie wyroby, nawet laik taki jak ja daje radę, a przygotowanie takiej szynki to prosta sprawa. Myślę, że to idealny przepis na zbliżające się dużymi krokami święta, na pewno będę eksperymentować z tą metodą i spróbuje przygotować jeszcze inne mięcho w ten sposób.
Ilość porcji 1 szynka
Jak wykonać przepis na – Domowa szynka wolno pieczona na kanapki

Potrzebne składniki
  

  • 1 szynka kulka - ok. 2 kg
  • 40 g soli peklowej - 20 g / 1 kg mięsa
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • papryka wędzona słodka
  • listek laurowy, ziele angielskie, majeranek itp. - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Szynkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ponakłuwaj widelcem raz przy raz.
    Ja moją szynkę peklowałam na sucho, także natarłam wymieszanymi przyprawami wedle gustu i smaku, następnie mięso przełożyłam do woreczka i przy pomocy zgrzewarki zamknęłam próżniowo.
    Tak przygotowane mięso wrzuciłam do lodówki na cały tydzień. Codziennie przekładałam je na drugą stronę i masowałam.
    Po tygodniu wyjmij szynkę z woreczka i wrzuć do siatki masarniczej.
    Kratkę z piekarnika umieść na samej górze piekarnika i powieś na haczyku szynkę.
    Susz w niskiej temp. 75 °C, przez 3,5 godz. w zależności od wielkości szynki.
    Mięso musi uzyskać w środku temp. 68 °.
    Po upieczeniu od razu zamknęłam ją próżniowo, żeby wszystko co najlepsze zostało w środku szynki.
    Po nocy w lodówce rozkroiłam szynkę, wyszła smaczna i soczysta, bardzo dobra.
    Smacznego!!!
  • Szynkę możesz przyprawić wedle własnego gustu i smaku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowa szynka wolno pieczona na kanapki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maminek kulinarny

Łał! Podoba mi się ten przepis i sposób pieczenia. Nie pomyślałam nawet, że można piec mięsko na wisząco.
Spróbuję na pewno, bo czasu jest jeszcze sporo, więc zdążę z peklowaniem.
Dzięki 🥰
Pozdrawiam serdecznie!

Wioleta Sadowska

Dawno nie jadła takiego domowego wyrobu. Pychota.

Katarzyna

Domowa wędlina najlepsza. Staram się robić takie jak najczęściej. 🙂

Beata

Witam.
Mam pytanie czy ta szynka po 3.5 godz w piekarniku nie bedzie surowa w środku?

MARZENA

Czy jak szynka osiągnie w środku 68 stopni to od tego czasu 3,5 godziny?

Marzena

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jutro będę suszyć.