3,6K
Jak wykonać przepis na – Domowa szynka wolno pieczona na kanapki
Na jesieni i zimową porą zawsze piekę dużo pieczywa oraz staram się przygotowywać swojskie wędliny na miarę moich możliwości. Zainspirowana przepisem z grup kulinarnych na szynkę z piekarnika a'la wędzoną postanowiłam również przygotować podobną wędlinę. Moją szynkę peklowałam na sucho, z racji tego, że posiadam zgrzewarkę próżniową. Domowa szynka wolno pieczona na kanapki wyszła bardzo smaczna, nie wyszła sucha. W zasadzie możesz użyć dowolne ulubione przyprawy, wedle gustu i smaku. Co swojskie to swojskie wyroby, nawet laik taki jak ja daje radę, a przygotowanie takiej szynki to prosta sprawa. Myślę, że to idealny przepis na zbliżające się dużymi krokami święta, na pewno będę eksperymentować z tą metodą i spróbuje przygotować jeszcze inne mięcho w ten sposób.
Potrzebne składniki
- 1 szynka kulka - ok. 2 kg
- 40 g soli peklowej - 20 g / 1 kg mięsa
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- papryka wędzona słodka
- listek laurowy, ziele angielskie, majeranek itp. - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Szynkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ponakłuwaj widelcem raz przy raz.Ja moją szynkę peklowałam na sucho, także natarłam wymieszanymi przyprawami wedle gustu i smaku, następnie mięso przełożyłam do woreczka i przy pomocy zgrzewarki zamknęłam próżniowo. Tak przygotowane mięso wrzuciłam do lodówki na cały tydzień. Codziennie przekładałam je na drugą stronę i masowałam.Po tygodniu wyjmij szynkę z woreczka i wrzuć do siatki masarniczej.Kratkę z piekarnika umieść na samej górze piekarnika i powieś na haczyku szynkę.Susz w niskiej temp. 75 °C, przez 3,5 godz. w zależności od wielkości szynki.Mięso musi uzyskać w środku temp. 68 °.Po upieczeniu od razu zamknęłam ją próżniowo, żeby wszystko co najlepsze zostało w środku szynki. Po nocy w lodówce rozkroiłam szynkę, wyszła smaczna i soczysta, bardzo dobra.Smacznego!!!
- Szynkę możesz przyprawić wedle własnego gustu i smaku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowa szynka wolno pieczona na kanapki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Łał! Podoba mi się ten przepis i sposób pieczenia. Nie pomyślałam nawet, że można piec mięsko na wisząco.
Spróbuję na pewno, bo czasu jest jeszcze sporo, więc zdążę z peklowaniem.
Dzięki 🥰
Pozdrawiam serdecznie!
Ja właśnie na święta będę jeszcze robiła jakieś swojskie wędlinki, tu zrobiłam na próbę, także można śmiało działać 🙂 Pozdrawiam Kochana 🙂
Dawno nie jadła takiego domowego wyrobu. Pychota.
Ja właśnie też miałam dłuższą przerwę jeśli chodzi o wędliny, a takie domowe to jednak zupełnie inny wymiar.
Domowa wędlina najlepsza. Staram się robić takie jak najczęściej. 🙂
I to się chwali, przynajmniej wiesz co jesz 🙂 Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie czy ta szynka po 3.5 godz w piekarniku nie bedzie surowa w środku?
Moja nie była, wszystko zależy od wielkości mięsa. Najlepiej kontrolować sytuację w środku mięsa termometrem, wtedy wiesz kiedy dokładnie jest już dobra do wyjęcia z piekarnika. Pozdrawiam
Czy jak szynka osiągnie w środku 68 stopni to od tego czasu 3,5 godziny?
Po 3,5 godz. suszenia mięso powinno mieć temp. 68 stopni w środku. W zależności od rozmiaru szynki czasem czas trzeba wydłużyć, lub po prostu skrócić.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jutro będę suszyć.