2,K
Jak wykonać przepis na – Domowe Rafaello
Niesamowicie smaczne, smak jak ze sklepu!!! Takie domowe Rafaello przygotujesz bardzo szybko, najwięcej czasu zajmie Ci samo chłodzenie w lodówce. Praliny wyszły bardzo delikatne i całkiem niedrogo, porównując cenę tych kupnych i skład… wolę jednak te domowe. Zawsze na urodziny, imieniny, Dzień Mamy itp. dostaje od moich chłopaków opakowanie kupnego Rafaello. Chłopaki wiedzą, że mam słabość do Rafaello, co ciekawe nikt w domu nie lubi kokosu, oprócz mnie, a domowe praliny znikły w zaskakującym tempie… 🙂 Co mnie oczywiście bardzo cieszy, będę częściej wracać do tego przepisu, polecam serdecznie i czekam na Wasze słodkie zdjęcia. Do przygotowania tych niebiańskich kulek użyłam czekolady kokosowej ze sklepu SFD, gdzie znajdziesz coś słodkiego i coś zdrowego jednocześnie.
Potrzebne składniki
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
- 100 g czekolady Nutlove Coco Crunch
- 100 g kremu Nutlove Coco Crunch - opcjonalnie
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 200 g wiórek kokosowych
- 80 g migdałów
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób wykonania
- Miękkie masło wrzuć do miski i rozgnieść najlepiej widelcem, wlej mleko zagęszczone słodzone, oraz roztopioną na parze czekoladę kokosową, wlej również aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wsyp wiórki kokosowe i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej 2-3 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego, a jeśli zbyt płynna sypnij wiórkami kokosowymi.
- Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw najlepiej na 10-12 godz. do lodówki. U mnie masa stała całą noc w lodówce, ładnie ściągnęła.
- Masę najlepiej nabieraj łyżką lub łyżeczką w zależności od tego jakie duże kulki chcesz otrzymać. Nabierz na łyżeczkę masę, rozpłaszcz ją delikatnie w dłoni, w środek wrzuć migdał i uformuj zgrabną kulkę. Kulkę obtocz w kokosie i układaj na talerzu.
- Tak przygotowane kuleczki wrzuć do lodówki, żeby się dobrze schłodziły, a jeśli Ci się spieszy możesz też wrzucić je na pół godzinki do zamrażalnika.
- Smacznego!!!
- Do czasu całkowitego dolicz czas chłodzenia.
- Przechowuj kuleczki w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
- Domowe Rafaello są podawane prosto z lodówki, ponieważ topią się w temp. pokojowej. U mnie nawet nie zdążyły zmięknąć, także bez obawy szybko znikają 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe Rafaello wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jaki fajny przepis!
Dziękuje, bardzo smaczne są takie domowe praliny 🙂
Jakie pychotki 🙂 uwielbiam kokosowe słodycze 🙂
Też mam słabość do kokosu 😋
MAm ten przepis na blogu śą pyszne
Nie widziałam u Ciebie, ale fakt są pyszne 🙂 Pozdrawiam
Wow! Wyglądają jak te z ” pudełka” a zdrowe o z pewnością pyszniejsze 😃
Smakowite wyszły, od czasu do czasu można zgrzeszyć z taką praliną🙂😘
uwielbiam te kuleczki ;)))
Nie sposób im się oprzeć 😘
Pychotka 🙂 Kocham wszystko co kokosowe 🙂
Ja też love kokos 😋😘
Też czasem robię, ale zupełnie inaczej, bo z samych białek, curku i wiórków. Wypróbuję teraz twój sposób
A to kokosanki robisz pewnie, kokosanki też bardzo lubimy 🙂
Jakie pyszne kuleczki, uwielbiam takie domowe slodycze 🙂
Ja też bardzo lubię, a dawno nie robiłam 🙂