Niesamowicie smaczne, smak jak ze sklepu!!! Takie domowe Rafaello przygotujesz bardzo szybko, najwięcej czasu zajmie Ci samo chłodzenie w lodówce. Praliny wyszły bardzo delikatne i całkiem niedrogo, porównując cenę tych kupnych i skład… wolę jednak te domowe. Zawsze na urodziny, imieniny, Dzień Mamy itp. dostaje od moich chłopaków opakowanie kupnego Rafaello. Chłopaki wiedzą, że mam słabość do Rafaello, co ciekawe nikt w domu nie lubi kokosu, oprócz mnie, a domowe praliny znikły w zaskakującym tempie… 🙂 Co mnie oczywiście bardzo cieszy, będę częściej wracać do tego przepisu, polecam serdecznie i czekam na Wasze słodkie zdjęcia. Do przygotowania tych niebiańskich kulek użyłam czekolady kokosowej ze sklepu SFD, gdzie znajdziesz coś słodkiego i coś zdrowego jednocześnie.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 15 mins
Ilość porcji 27 pralin
Jak wykonać przepis na – Domowe Rafaello

Potrzebne składniki
  

  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 100 g czekolady Nutlove Coco Crunch
  • 100 g kremu Nutlove Coco Crunch - opcjonalnie
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 80 g migdałów

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób wykonania

  • Miękkie masło wrzuć do miski i rozgnieść najlepiej widelcem, wlej mleko zagęszczone słodzone, oraz roztopioną na parze czekoladę kokosową, wlej również aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec wsyp wiórki kokosowe i całość ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej 2-3 łyżki mleka zagęszczonego słodzonego, a jeśli zbyt płynna sypnij wiórkami kokosowymi.
  • Tak przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw najlepiej na 10-12 godz. do lodówki. U mnie masa stała całą noc w lodówce, ładnie ściągnęła.
  • Masę najlepiej nabieraj łyżką lub łyżeczką w zależności od tego jakie duże kulki chcesz otrzymać. Nabierz na łyżeczkę masę, rozpłaszcz ją delikatnie w dłoni, w środek wrzuć migdał i uformuj zgrabną kulkę. Kulkę obtocz w kokosie i układaj na talerzu.
  • Tak przygotowane kuleczki wrzuć do lodówki, żeby się dobrze schłodziły, a jeśli Ci się spieszy możesz też wrzucić je na pół godzinki do zamrażalnika.
  • Smacznego!!!
  • Do czasu całkowitego dolicz czas chłodzenia.
  • Przechowuj kuleczki w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
  • Domowe Rafaello są podawane prosto z lodówki, ponieważ topią się w temp. pokojowej. U mnie nawet nie zdążyły zmięknąć, także bez obawy szybko znikają 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe Rafaello wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
3 miesięcy temu

Jaki fajny przepis!

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Dziękuje, bardzo smaczne są takie domowe praliny 🙂

Magda
3 miesięcy temu

Jakie pychotki 🙂 uwielbiam kokosowe słodycze 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Magda

Też mam słabość do kokosu 😋

Teresa
Teresa
3 miesięcy temu

MAm ten przepis na blogu śą pyszne

Monika
3 miesięcy temu

Wow! Wyglądają jak te z ” pudełka” a zdrowe o z pewnością pyszniejsze 😃

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Monika

Smakowite wyszły, od czasu do czasu można zgrzeszyć z taką praliną🙂😘

iza
iza
3 miesięcy temu

uwielbiam te kuleczki ;)))

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  iza

Nie sposób im się oprzeć 😘

Iwona
3 miesięcy temu

Pychotka 🙂 Kocham wszystko co kokosowe 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Ja też love kokos 😋😘

MyśliPotarganej.pl
2 miesięcy temu

Też czasem robię, ale zupełnie inaczej, bo z samych białek, curku i wiórków. Wypróbuję teraz twój sposób

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

A to kokosanki robisz pewnie, kokosanki też bardzo lubimy 🙂

Edyta
2 miesięcy temu

Jakie pyszne kuleczki, uwielbiam takie domowe slodycze 🙂