Drip na tort – Jak zrobić polewę czekoladową na tort

Słodko Słodka
4 komentarze
Jeśli masz trochę pojęcie o robieniu polewy na ciasta, to spokojnie zrobisz drip na tort. Jak zrobić polewę czekoladową na tort? Wbrew pozorom, taka polewa czekoladowa jest bardzo prosta i wcale nie zajmuje dużo czasu. Jeśli śledzisz mojego bloga, to zapewne wiesz, że nie jestem cukiernikiem, z zawodu jestem ogrodnikiem… Jeśli ja dałam radę przygotować taki drip, to Ty dasz tym bardziej radę!!! Chcesz zobaczyć szybką instrukcję jak przygotowuje taki torcik z dripem? Koniecznie wpadnij tu ( klik ). Potraktuj drip jak zwykłą polewę, skoro robisz polewę na ciasta, to i dasz radę przygotować polewę na tort. Niżej we wpisie dowiesz się jak ja sobie radzę z taką polewą, opiszę Ci krok po kroku jak uzyskać efekt dripu ze zdjęcia głównego. Opowiem Ci również jak nałożyć taki drip na tort, żeby miał ręce i nogi. Drip to bardzo proste wykończenie tortu, nie trzeba tu być mistrzem, żeby trzasnąć taki tort, z taką właśnie dekoracją. Pamiętaj ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia, w kuchni trzeba umieć się bawić i albo masz tą smykałkę, albo nie.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Czas całkowity 15 mins
Ilość porcji 1 tort
Jak wykonać przepis na – Drip na tort – Jak zrobić polewę czekoladową na tort

Potrzebne składniki
  

Tort 24 cm

  • 130 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 110 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • łyżeczki żelatyny - + 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka mleka - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Przygotowując drip na tort skupiam się zawsze na bokach tortu, żeby były gładkie i ładnie wygłaskane jak ja to mówię.
    To co na samej górze, wiadomo polewa przykryje i nie będzie widać żadnych niedoskonałości najważniejsze, żeby góra była mało wiele równa, jeśli chodzi o tynk.
    Jeśli na górze tortu będzie tylko drobna dekoracja, przyłóż się bardziej do rozsmarowania polewy na górze tortu. Jak widzisz ja całą górę mojego tortu praktycznie zakryłam, także najważniejsze były boki.
    Natomiast jeśli większość góry będzie przykryta przez dekoracje, możesz poluzować gumę w majtach i nie musisz, aż tak bardzo głaskać tej polewy i się spinać, że nie dasz rady.
    Przejdźmy do przepisu.
    Żelatynę wsyp do szklanki i zalej zimną wodą, odstaw na bok do napęcznienia.
    Do małego rondelka wlej śmietankę kremówkę i podgrzewaj ją, żeby była gorąca, ale jednocześnie pamiętaj, żeby nie doprowadzić jej do wrzenia.
    Gdy śmietanka będzie gorąca, wyłącz palnik i wrzuć do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstaw na minutę, dwie i całość dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
    Gdyby polewa była zbyt gęsta po rozpuszczeniu się czekolady, możesz dolać odrobinę mleka, przez chwilkę podgrzej i dokładnie wymieszaj.
    Gdy polewa będzie taka letnia, wlej do niej roztopioną na parze lub w mikrofali płynną żelatynę i całość dokładnie wymieszaj.
    Po dodaniu żelatyny, polewa będzie dość szybko ściągać, odstaw ją na chwilę na bok, ale mieszaj co parę minut, żeby nie była zbyt gęsta.
    Pamiętaj, że polewę najlepiej wylewać na dobrze schłodzony tort, także musi być jeszcze taka lejąca, żeby od razu na torcie nie zastygła. Taka lejąca polewa tworzy piękne sople czekoladowe na torcie.
    Jeśli masz obawy przed nałożeniem polewy na tort i chcesz sprawdzić czy polewa ma już odpowiednią konsystencje, możesz wysoką szklankę odwrócić do góry dnem i zrobić test jak polewa będzie spływać po niej. Pamiętaj, że szklanka powinna być schłodzona w lodówce tak jak i tort.
    Wyjmij otynkowany tort z lodówki, najlepiej na talerz obrotowy, następnie nabieraj małą łyżeczką polewę z rondelka w zależności od tego jak wysoki jest tort od pół łyżeczki do ¾ łyżeczki u mnie akurat.
    Łyżeczkę oprzyj sobie pionowo na brzegu tortu i takimi ruchami do dołu dozuj polewę z łyżeczki tworząc sople z czekolady, które będą spływały do dołu tortu.
    Ważne, aby wyczuć ilość polewy, żeby sople nie spływały do samego dołu tortu, na talerz, tylko zatrzymywały się i zastygały.
    Gdy objedziesz cały tort na około, podgrzej dosłownie parę sekund polewę w rondelku, dolej odrobinę mleka, żeby polewę rozrzedzić i wylej na wierzch tortu, na sam środek.
    Ważne nie dolewaj zbyt dużo mleka, bo polewa będzie robiła się jaśniejsza przez to. Możesz uzyskać efekt ciemnych sopli po bokach, a wierzch tortu – góra może odbiegać kolorem od boków. Jeśli cała góra jest zakryta dekoracją to ok, natomiast, jeśli robisz tylko delikatną dekorację, to niestety kolorystycznie boki od góry będą się różnić.
    Gdy wylejesz polewę musisz szybko rozsmarować ją po wierzchu tortu, bo będzie szybko zastygać. Najlepiej zrobić to szerokim nożem.
    Tak przygotowany tort wstaw do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
    Gdy polewa porządnie zastygnie możesz przejść do dekoracji właściwej tortu.
    Mam nadzieje, że komuś się przydadzą moje wskazówki, co prawda jestem laikiem w tym temacie, ale od czasu do czasu robię dla mojej rodzinki torty, także…
    Udanych wypieków i pięknych dekoracji Wam życzę 🙂
  • Taką polewę możesz przygotować również pomijając żelatynę, ja jednak wolę robić z żelatyną, polewa nie jest taka twarda, nie pęka i dobrze się kroi.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drip na tort – Jak zrobić polewę czekoladową na tort wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Wygląda obłędnie! 🙂 Może i nie jesteś cukiernikiem, ale pasji, zaangażowania i talentu mógłby Ci pozazdrościć nie jeden profesjonalista. Cuda tworzysz 🙂

Wioleta Sadowska

Ja nigdy nie robiłam tortu. Nie czuję zbytniego powołania do takiej pracy.