2,3K
Smaczniutkie kotleciki, na które trafiłam u Kulinarnej Wioli, kotleciki godne polecenia,marynata robi swoje.
Składniki:
600 g pierś z kurczaka
Marynata:
3 żółtka(białka można wykorzystać do Bezy)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kwaśnej śmietany
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli z lekką górką
pieprz do smaku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka,umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze skośne kawałki.
Przygotować marynatę,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki,dodać żółtka,śmietanę i olej,dodać przyprawy wymieszać,na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową tak,żeby nie było grudek.
Gotową marynatę przelać do pojemnika z przykrywką,wrzucić plastry mięsa i dobrze wymieszać,żeby każdy kawałek mięsa był w marynacie,
następnie zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na godz.lub dłużej,u mnie stał 3 godz.
Smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu,do zarumienienia,
podawać z ulubionymi dodatkami.
Robiłam je są pyszne
Super.
Chetnie je zrobię wyglądają smacznie.
Pyszne dzisiaj były na obiadek 😉
Robiłam kotleciki są bardzo smaczne