Drożdżowa gwiazda z makiem

Słodko Słodka
16 komentarzy
Pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Smakuje wybornie drożdżowa gwiazda z makiem, mięciutka i puszysta. Jeśli chodzi o mnie to zamiast tradycyjnego makowca stawiam właśnie na taki nowoczesny wypiek z makiem. U nas w domu nie bardzo przepadamy za makowcem, dlatego postanowiłam w tym roku zaskoczyć moich bliskich taką gwiazdą.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 2 hrs 15 mins
Ilość porcji 8 porcji
Jak wykonać przepis na – Drożdżowa gwiazda z makiem

Potrzebne składniki
  

  • 510 g mąki pszennej luksusowej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka - nie gorącego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego letniego masła

Dodatkowo

  • ½ puszki masy makowej
  • lukier
  • skórki kandyzowane do dekoracji

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp łyżką cukru i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia.
    Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wsyp sól i wlej roztopione letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i podziel na 3 równe części.
    Każdą część rozwałkuj na okrąg ok. 24 cm takiej samej wielkości.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na nim pierwszy okrąg.
    Przesmaruj gotową masą z puszki. Ilość masy zależy od preferencji smakowych. Ja użyłam na całą gwiazdę pół puszki gotowej masy makowej.
    Na masę makową nałóż kolejny rozwałkowany okrąg ciasta drożdżowego, warstwa masy makowej i ponownie okrąg z ciasta drożdżowego, ostatni.
    Na środek gwiazdy przyłóż szklankę i delikatnie ją odgnieć. Brzegi, żeby były równe przycięłam tortownicą regulowaną. Możesz na ciasto nałożyć talerz i obkroić brzegi.
    Teraz kolejny etap, ciasto podziel na ćwiartki od brzegu szklanki, następnie każdą z ćwiartek na 4 paski. Powinno Ci wyjść 16 pasków.
    Złap jedną i drugą ręką po pasku obok siebie i wywiń je do środka, następnie skręć jeszcze raz do środka i połącz ze sobą końce pasków, delikatnie uszczypując je .
    Postępuj tak do wykończenia pasków.
    Tak przygotowaną gwiazdę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 20 – 30 min.
    Po tym czasie przesmaruj roztrzepanym jajkiem i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C.
    Piecz ok. 30 min. Gdyby za mocno się przypiekała Twoja gwiazda, możesz uchylić piekarnik i nałożyć folię aluminiową na wierzch lub papier do pieczenia.
    Gotową gwiazdę po przestygnięciu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!!!
  • Ciasto możesz podzielić również na 4 równe części.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowa gwiazda z makiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Maminek kulinarny

Wygląda cudnie, idealna jako dekoracja świątecznego stołu a potem pyszny makowiec do kawy.
Super!

Maminek kulinarny

U nas też makowiec nie jest ulubionym ciastem ale jak pokazałam fotkę Twojej gwiazdy mężowi to oczy mu się zaświeciły 🙂
Było-łał! łał! łał! To jest super! Upieczesz?
Wiem, że takie piękne mi nie wyjdzie ale spróbuję.
Pozdrawiam cieplutko😘

Wioleta Sadowska

Wow, jaki rewelacyjny wypiek. Wygląda przepysznie.

Iwona

Idealny wypiek na Święta. W moim domu makowce są bardzo lubiane, ale takiego jeszcze nie było. 🙂

iza

uwielbiam wszystko co drożdżowe

Katarzyna

Bardzo fajna forma wypieku, na dotatek ciasto drożdżowe, które uwielbiam. 🙂

Edyta

Jaka cudowna gwiazda, nie mozna sie jej oprzec. Pycha!

Sandra

Smakowita gwiazda do odrywania kawałek po kawałku. 🙂

Magda

Czuję, że ta gwiazda zrobiłaby u mnie furorę, tym bardziej że wszyscy lubią makowce. 🙂 Super przepis.