2,3K
Jak wykonać przepis na – Drożdżowa gwiazda z makiem
Pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Smakuje wybornie drożdżowa gwiazda z makiem, mięciutka i puszysta. Jeśli chodzi o mnie to zamiast tradycyjnego makowca stawiam właśnie na taki nowoczesny wypiek z makiem. U nas w domu nie bardzo przepadamy za makowcem, dlatego postanowiłam w tym roku zaskoczyć moich bliskich taką gwiazdą.
Potrzebne składniki
- 510 g mąki pszennej luksusowej
- 20 g drożdży świeżych
- 80 g cukru
- 1 szkl. ciepłego mleka - nie gorącego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 70 g roztopionego letniego masła
Dodatkowo
- ½ puszki masy makowej
- lukier
- skórki kandyzowane do dekoracji
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp łyżką cukru i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia.Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wsyp sól i wlej roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i podziel na 3 równe części.Każdą część rozwałkuj na okrąg ok. 24 cm takiej samej wielkości.Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj na nim pierwszy okrąg.Przesmaruj gotową masą z puszki. Ilość masy zależy od preferencji smakowych. Ja użyłam na całą gwiazdę pół puszki gotowej masy makowej.Na masę makową nałóż kolejny rozwałkowany okrąg ciasta drożdżowego, warstwa masy makowej i ponownie okrąg z ciasta drożdżowego, ostatni. Na środek gwiazdy przyłóż szklankę i delikatnie ją odgnieć. Brzegi, żeby były równe przycięłam tortownicą regulowaną. Możesz na ciasto nałożyć talerz i obkroić brzegi. Teraz kolejny etap, ciasto podziel na ćwiartki od brzegu szklanki, następnie każdą z ćwiartek na 4 paski. Powinno Ci wyjść 16 pasków. Złap jedną i drugą ręką po pasku obok siebie i wywiń je do środka, następnie skręć jeszcze raz do środka i połącz ze sobą końce pasków, delikatnie uszczypując je . Postępuj tak do wykończenia pasków.Tak przygotowaną gwiazdę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 20 – 30 min.Po tym czasie przesmaruj roztrzepanym jajkiem i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C. Piecz ok. 30 min. Gdyby za mocno się przypiekała Twoja gwiazda, możesz uchylić piekarnik i nałożyć folię aluminiową na wierzch lub papier do pieczenia. Gotową gwiazdę po przestygnięciu możesz polukrować lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!
- Ciasto możesz podzielić również na 4 równe części.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowa gwiazda z makiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda cudnie, idealna jako dekoracja świątecznego stołu a potem pyszny makowiec do kawy.
Super!
Dziękuje ślicznie, przyznaje się bez bicia, że pierwszy raz robiłam taką gwiazdę 🙂 O dziwo makowca nikt u mnie w domu nie lubi, a gwiazda zniknęła nie wiadomo kiedy. Pozdrawiam serdecznie 🙂
U nas też makowiec nie jest ulubionym ciastem ale jak pokazałam fotkę Twojej gwiazdy mężowi to oczy mu się zaświeciły 🙂
Było-łał! łał! łał! To jest super! Upieczesz?
Wiem, że takie piękne mi nie wyjdzie ale spróbuję.
Pozdrawiam cieplutko😘
Powiem Ci, że będę robiła taką gwiazdę na Wigilię, chłopaki sobie zażyczyli, a nikt nie lubi makowca u nas 🙂 Zmiana formy zrobiła swoje, wszyscy wcinali aż miło. Piękne, nie piękne grunt, żeby smakowało, ja robiłam pierwszy raz, później jeszcze Radziowi do szkoły na kiermasz świąteczny zrobiłam. Wyjdzie super zobaczysz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wow, jaki rewelacyjny wypiek. Wygląda przepysznie.
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Idealny wypiek na Święta. W moim domu makowce są bardzo lubiane, ale takiego jeszcze nie było. 🙂
U nas w tym roku będzie makowiec w takiej formie gwiazdy, powiem Ci, że zmieniłam formę i nagle wszyscy polubili makowca 🙂 ha ha
uwielbiam wszystko co drożdżowe
Bardzo fajna forma wypieku, na dotatek ciasto drożdżowe, które uwielbiam. 🙂
Ja drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią 🙂
Jaka cudowna gwiazda, nie mozna sie jej oprzec. Pycha!
Smakowita gwiazda do odrywania kawałek po kawałku. 🙂
Taka gwiazda znika w locie 🙂
Czuję, że ta gwiazda zrobiłaby u mnie furorę, tym bardziej że wszyscy lubią makowce. 🙂 Super przepis.
Taki nowoczesny makowiec zawsze robi furorę 🙂 Najlepsze jest to że u mnie nie lubią makowców, a ta gwiazda znika w locie. U mnie w tym roku będzie gościć na stole świątecznym, jestem ciekawa co powiedzą goście na widok takiego wypieku 🙂
Z chęcią bym taka pojadła. Bardzo lubię mak
Maju bardzo smaczna jest ta gwiazda 🙂 W tym roku również będę ją robiła zamiast tradycyjnego makowca 🙂
Pysznie się prezentuje. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnego makowca. 🙂
Dziękuje ślicznie Iwonko i oczywiście polecam na zbliżające się święta Bożego Narodzenia 🙂
Właśnie natrafiłem na Twojego bloga, a ta drożdżowa gwiazda z makiem od razu przyciągnęła moją uwagę! Muszę przyznać, że prezentuje się absolutnie cudownie, a sam opis przygotowania sprawił, że mam ochotę spróbować tego przepisu.
Polecam bardzo serdecznie, gwiazda robi robotę, można nawet ją zrobić prędzej i zamrozić, a przed Wigilią rozmrozić i polukrować tylko 🙂
Bardzo fajna forma makowca na Święta, na dodatek nietrudna w wykonaniu. :))
U nas jeśli makowiec to tylko w takiej formie 🙂
Wygląda pięknie. Uwielbiam takie wypieki.