Drożdżowe serduszka z cynamonem

Słodko Słodka
17 komentarzy
Drożdżowe bułeczki w kształcie serduszka z cynamonem, będą dobre na śniadanie jak i na popołudniową przekąskę dla dzieci i dorosłych. To również idealny pomysł na deser do kawy. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe w takiej formie wygląda pięknie i smacznie. Jeśli lubisz wypieki drożdżowe tak jak ja, przepis nie sprawi Ci większego kłopotu, a ja przeprowadzę Cię przez cały proces powstawania drożdżowych serduszek krok po kroku.
Przygotowanie 1 godzina 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Drożdżowe serduszka z cynamonem

Potrzebne składniki
  

  • 700 g mąki pszennej luksusowej - +-
  • 13 g drożdży instant
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 ml oleju - lub roztopionego letniego masła

Dodatkowo

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g roztopionego letniego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp suche drożdże i dokładnie wymieszaj.
    Wsyp cukry, sól, oraz wbij jajka, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, oraz wlej olej.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz do 1,5 do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
    Z każdego z kawałków uformuj okrągłą kuleczkę i układaj je w niewielkich odstępach od siebie na blacie, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały.
    Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, i rozwałkuj na prostokąt.
    Przesmaruj roztopionym letnim masłem, posyp cukrem i cynamonem, następnie zwiń w rulon i zlep dobrze brzeg palcami.
    Złóż na pół wzdłuż szwu i natnij nożem przez środek, zostawiając 1 cm bez nacięcia przy samym brzegu.
    Nacięte 2 brzegi rozłóż od środka na zewnątrz i tak otrzymasz serduszko.
    Serduszka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. do napuszenia.
    Tuż przed pieczeniem przesmaruj serducha roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piecz w 180 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 15 – 20 min. do zarumienienia.
    Smacznego!!!
  • Jeśli nie lubisz cynamonu możesz śmiało pominąć.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowe serduszka z cynamonem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Same cudowności! Drożdżowe ciasto, cynamon i ten kształt! Super pomysł:)

Wioleta Sadowska

Jakie fajne. Rewelacyjnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują.

Magda

Uwielbiam drożdżowe ciasto 🙂 serduszka wyglądają przepięknie 🙂

Patrycja Reszko

Boskie!

Mirosława Dudko

Świetnie wyglądają 🙂 Muszę je wypróbować!

Maminek kulinarny

Efekt niesamowity łał!!!
Koniecznie muszę je upiec🙂

Słodkie okruszki

Świetne 🙂

Delektujemy

Jakie piękne serduszka:D Muszę spróbować, ja zawsze robię takie drożdżowe bułeczki z cynamonem w kształcie klasycznych ślimaczków:)

Edyta

Jakie sliczne, wyobrazam sobie jakie sa smaczne!