1,7K
Jak wykonać przepis na – Drożdżowe serduszka z cynamonem
Drożdżowe bułeczki w kształcie serduszka z cynamonem, będą dobre na śniadanie jak i na popołudniową przekąskę dla dzieci i dorosłych. To również idealny pomysł na deser do kawy. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe w takiej formie wygląda pięknie i smacznie. Jeśli lubisz wypieki drożdżowe tak jak ja, przepis nie sprawi Ci większego kłopotu, a ja przeprowadzę Cię przez cały proces powstawania drożdżowych serduszek krok po kroku.
Potrzebne składniki
- 700 g mąki pszennej luksusowej - +-
- 13 g drożdży instant
- 300 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 80 ml oleju - lub roztopionego letniego masła
Dodatkowo
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g roztopionego letniego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, wsyp suche drożdże i dokładnie wymieszaj.Wsyp cukry, sól, oraz wbij jajka, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, oraz wlej olej.Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz do 1,5 do wyrośnięcia, podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.Z każdego z kawałków uformuj okrągłą kuleczkę i układaj je w niewielkich odstępach od siebie na blacie, przykryj ściereczką, żeby nie obsychały.Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, i rozwałkuj na prostokąt.Przesmaruj roztopionym letnim masłem, posyp cukrem i cynamonem, następnie zwiń w rulon i zlep dobrze brzeg palcami.Złóż na pół wzdłuż szwu i natnij nożem przez środek, zostawiając 1 cm bez nacięcia przy samym brzegu.Nacięte 2 brzegi rozłóż od środka na zewnątrz i tak otrzymasz serduszko.Serduszka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. do napuszenia.Tuż przed pieczeniem przesmaruj serducha roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Piecz w 180 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 15 – 20 min. do zarumienienia.Smacznego!!!
- Jeśli nie lubisz cynamonu możesz śmiało pominąć.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowe serduszka z cynamonem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Same cudowności! Drożdżowe ciasto, cynamon i ten kształt! Super pomysł:)
Dziękuje ślicznie 🙂 Starałam się dla moich chłopaków 🙂
Jakie fajne. Rewelacyjnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują.
Dziękuj, wypieki drożdżowe uwielbiam ponad wszystko 🙂
Uwielbiam drożdżowe ciasto 🙂 serduszka wyglądają przepięknie 🙂
Ja też mam słabość do wypieków drożdżowych 🙂 Dziękuje
Boskie!
Dzięki 🙂
Świetnie wyglądają 🙂 Muszę je wypróbować!
Bardzo lubię wypieki drożdżowe, smaczne wyszły te serducha, także polecam z ręką na sercu 🙂
Efekt niesamowity łał!!!
Koniecznie muszę je upiec🙂
Świetne 🙂
Dzięki, trzeba sobie trochę osłodzić życie 🙂
Jakie piękne serduszka:D Muszę spróbować, ja zawsze robię takie drożdżowe bułeczki z cynamonem w kształcie klasycznych ślimaczków:)
Dziękuje 🙂 Potrzeba matką wynalazków 😉 Bardzo lubię wypieki drożdżowe, chciałam zaskoczyć moich chłopaków, niespodzianka się udała, a do tego bardzo im smakowała 🙂 Pozdrawiam
Jakie sliczne, wyobrazam sobie jakie sa smaczne!
Dziękuje, drożdżowe wypieki jeszcze w takim kształcie mają moc 🙂