Drożdżówki z serem

Słodko Słodka
10 komentarzy
Domowe drożdżówki z serem są przepyszne, mięciutkie i puchate. Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na taką pysznie nadzianą drożdżówkę z serem. Znikają bardzo szybko, najlepsze do kubka mleka, czy kakao, dla dużych i małych. Smakują wyśmienicie o każdej porze roku, na śniadanie, deser czy kolacje. Ci którzy śledzą stronę zapewne zauważyli, że bardzo lubię wypieki drożdżowe, uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, a te drożdżówki to zdecydowanie mój faworyt wśród wypieków drożdżowych. Nie sposób przejść obok nich obojętnie, zaraz po upieczeniu kuszą zapachem i wyglądem, ciężko wytrwać chwili, gdy ostygną i zostaną polane lukrem. Skusicie się?
Przygotowanie 1 hour
Gotowanie 25 minutes
Czas całkowity 1 hour 25 minutes
Ilość porcji 8 szt.
Jak wykonać przepis na – Drożdżówki z serem

Potrzebne składniki
  

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru pudru

Nadzienie

  • 2 kostki twarogu półtłustego - 500 g
  • 2 żółtka
  • 4 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp cukrem i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia.
    Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wlej olej i wsyp cukier puder.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki.
    Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
    W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, żółtka oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem, następnie możesz potraktować całość blenderem ręcznym, żeby masa była bardziej gładka i jednolita. Gotowe nadzienie odstaw na bok.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i rozwałkuj na prostokąt gr. ok. 2, 3 mm.
    Taka szybka instrukcja jak składać, krok po kroku:
    https://vm.tiktok.com/ZMNbrvh56/?k=1
    Przez środek prostokąta rozsmaruj nadzienie, następnie boki zawiń do środka (1, 2 cm nie więcej).
    Nałóż dłuższy bok tak, żeby zakryć połowę ciasta z nadzieniem.
    Podziel nożem na 8 mniej więcej równych pasków.
    Każdy pasek złap z jednej i z drugie strony i wywiń 2 razy, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm.
    Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. do napuszenia.
    Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, ok. 20 – 25 min. w zależności od mocy piekarnika.
    Gotowe drożdżówki będą ładnie zarumienione.
    Drożdżówki po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, następnie przygotuj ulubiony lukier.
    Smacznego!!!
  • Zamiast oleju możesz dodać roztopione letnie masło 100 g, ja tu akurat nie miałam tyle masła w domu, więc dałam olej.
  • Białka możesz wykorzystać do Szybkich kokosanek.
  • Moje ciasto było już dobre po 45 min. jest ciepło także szybciej wyrosło.
  • Lukier: cukier puder plus sok z połowy średniej cytryny.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z serem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

idealne drożdżóweczki

Małgorzata Ś

Przepyszny klasyk 🙂 Fajna też forma podania, zawijaski świetnie wyglądają 🙂

Anonimowy

przepyszne wszystkim polecam warto dzisiaj robię je z makiem ciekawe czy będą takie pyszne jak były z serem naprawdę gorąco polecam

Małgorzata

Uwielbiam 😉

Słodko Słodka

Najlepsze z najlepszych 🙂

Wioleta Sadowska

Uwielbiam takie wypieki. Pychota.

Słodko Słodka

Ja też mam słabość do tego typu wypieków 😘