1,4K
Jak wykonać przepis na – Drożdżówki z serem
Domowe drożdżówki z serem są przepyszne, mięciutkie i puchate. Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na taką pysznie nadzianą drożdżówkę z serem. Znikają bardzo szybko, najlepsze do kubka mleka, czy kakao, dla dużych i małych. Smakują wyśmienicie o każdej porze roku, na śniadanie, deser czy kolacje. Ci którzy śledzą stronę zapewne zauważyli, że bardzo lubię wypieki drożdżowe, uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią, a te drożdżówki to zdecydowanie mój faworyt wśród wypieków drożdżowych. Nie sposób przejść obok nich obojętnie, zaraz po upieczeniu kuszą zapachem i wyglądem, ciężko wytrwać chwili, gdy ostygną i zostaną polane lukrem. Skusicie się?
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl. ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru pudru
Nadzienie
- 2 kostki twarogu półtłustego - 500 g
- 2 żółtka
- 4 opakowania cukru waniliowego
Dodatkowo
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp cukrem i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia.Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wlej olej i wsyp cukier puder.Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, żółtka oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem, następnie możesz potraktować całość blenderem ręcznym, żeby masa była bardziej gładka i jednolita. Gotowe nadzienie odstaw na bok.Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i rozwałkuj na prostokąt gr. ok. 2, 3 mm.Taka szybka instrukcja jak składać, krok po kroku:https://vm.tiktok.com/ZMNbrvh56/?k=1 Przez środek prostokąta rozsmaruj nadzienie, następnie boki zawiń do środka (1, 2 cm nie więcej).Nałóż dłuższy bok tak, żeby zakryć połowę ciasta z nadzieniem.Podziel nożem na 8 mniej więcej równych pasków.Każdy pasek złap z jednej i z drugie strony i wywiń 2 razy, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm.Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. do napuszenia.Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, ok. 20 – 25 min. w zależności od mocy piekarnika. Gotowe drożdżówki będą ładnie zarumienione.Drożdżówki po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, następnie przygotuj ulubiony lukier.Smacznego!!!
- Zamiast oleju możesz dodać roztopione letnie masło 100 g, ja tu akurat nie miałam tyle masła w domu, więc dałam olej.
- Białka możesz wykorzystać do Szybkich kokosanek.
- Moje ciasto było już dobre po 45 min. jest ciepło także szybciej wyrosło.
- Lukier: cukier puder plus sok z połowy średniej cytryny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżówki z serem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
idealne drożdżóweczki
Dziękuje :*)Pozdrawiam
Przepyszny klasyk 🙂 Fajna też forma podania, zawijaski świetnie wyglądają 🙂
Dzięki ;*)Pozdrawiam
przepyszne wszystkim polecam warto dzisiaj robię je z makiem ciekawe czy będą takie pyszne jak były z serem naprawdę gorąco polecam
Dziękuje serdecznie za miły komentarz :-)z makiem też pycha 🙂 Pozdrawiam
Uwielbiam 😉
Najlepsze z najlepszych 🙂
Uwielbiam takie wypieki. Pychota.
Ja też mam słabość do tego typu wypieków 😘