Moje ulubione drożdżówki,tak mnie naszła na nie ochota a swojskie drożdżóweczki są zawsze pycha 😉
Składniki:
10 szt.
Ciasto:
340 g mąki pszennej
cukier waniliowy
4 łyżki oleju
2 żółtka L
25 g świeżych drożdży
0,5 szkl.mleka
szczypta soli
Masa serowa:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki proszku budyniowego
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Lukier:
0,5 szkl.cukru pudru
sok z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier waniliowy,zalewamy połową mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
Do mąki dodać szczyptę soli,wlać resztę ciepłego mleka,olej,wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn,
wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy,miskę w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem,następnie włożyłam wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkować na prostokąt wielkości.ok.30 x 55 cm,rozsmarować na środku ciasta masę serową,
następnie złożyć dłuższy bok do środka,nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 13 ciasta,
pokroić w poprzek na 10 pasków.
Każdy pasek brałam do ręki i skręcałam w połowie długości,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do napuszenia na ok.15 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
Lekko przestudzone lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko i wlewamy stopniowo sok z cytryny ucierając do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy drożdżówki,można posypać kandyzowaną skórką,ja akurat miałam skórkę moczoną w alkoholu,wersja dla dorosłych.
idealne drożdżóweczki
Dziękuje :*)Pozdrawiam
Przepyszny klasyk 🙂 Fajna też forma podania, zawijaski świetnie wyglądają 🙂
Dzięki ;*)Pozdrawiam
przepyszne wszystkim polecam warto dzisiaj robię je z makiem ciekawe czy będą takie pyszne jak były z serem naprawdę gorąco polecam
Dziękuje serdecznie za miły komentarz :-)z makiem też pycha 🙂 Pozdrawiam