Fanta – styczne ciasto z mandarynkami

Słodko Słodka
20 komentarzy

Fantastyczne niemieckie ciasto z Fantą, ciasto jest proste i mega smaczne, wyciągając je z piekarnika, zastanawiałam się czy zdąży ostygnąć i czy wytrwa do przekładania, zapach obłędny. Przepis na to ciacho podesłała mi Kasia, bardzo je zachwalała i polecała. W Niemczech jest bardzo popularne, co prawda moja wersja jest przerobiona, bo u Kasi na ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika przychodziły odsączone mandarynki, a po upieczeniu i wystygnięciu masa budyniowa, oraz masa śmietanowa, a ja przerobiłam pod siebie 🙂

Składniki:

Blaszka 25×30 cm

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
  • 150 ml napoju gazowanego Fanta
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 puszki mandarynek w syropie

Masa śmietanowa:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody

Przygotowanie:

  • Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać partiami olej i jogurt grecki, następnie wlać napój gazowany, olejek pomarańczowy i wsypać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać partiami na koniec, miksując na najmniejszych obrotach miksera, lub można użyć silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160 C przez ok. 40 min. Ciasto pozostawić do wystygnięcia po upieczeniu, ściąć górkę z wierzchu.
  • Mandarynki odsączyć z zalewy. Galaretki zalać 3 szkl. wrzątku. Gdy galaretki ostygną, wrzucić mandarynki, gdy galaretki zaczną tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki.
  • Kremówkę wrzucić do zamrażalnika na 20 min. w tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę śmietanki i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do pozostałej ubitej śmietanki i krótko zmiksować do połączenia). Gotową śmietankę wyłożyć na galaretkę z mandarynkami. Wierzch można potrzeć gorzka czekoladą.
  • Ciasto najlepsze na drugi dzień.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Lubię takie słodkości

Katarzyna

Ty to masz pomysły Kobieto! Ciasto z fantą? ! Nie znam bardziej kreatywnego kucharza od Ciebie. Ściskam mocno

Daniel

Mniam mniam mniam 🙂

Beata M.

Jak to ciasto musi pięknie pachnieć. Mmm 🙂

Monika

Ale apetycznie wygląda! Pierwszy raz słyszę o takim cieście, chociaż moja mama mówi, że „za młodu” piekła ciasto z oranżadą 😉 Muszę wypróbować ten przepis. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie 🙂

Ervi

Kolorowe 🙂

Magdalena

Wspaniałe ciasto 🙂 Aż zgłodniałam 😉

iza

FANTAstyczne ciasto ;)))

Kamila

Lubię takie nowości 🙂 a jeszcze bardziej lubię jak je robię i jest jeszcze większe wow niż się spodziewałam i tu już czuję, że tak będzie 🙂
Próbuję w weekend. pozdrawiam 🙂

Jak się całować

Mniam :)!