Fantastyczne niemieckie ciasto z Fantą, ciasto jest proste i mega smaczne, wyciągając je z piekarnika, zastanawiałam się czy zdąży ostygnąć i czy wytrwa do przekładania, zapach obłędny. Przepis na to ciacho podesłała mi Kasia, bardzo je zachwalała i polecała. W Niemczech jest bardzo popularne, co prawda moja wersja jest przerobiona, bo u Kasi na ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika przychodziły odsączone mandarynki, a po upieczeniu i wystygnięciu masa budyniowa, oraz masa śmietanowa, a ja przerobiłam pod siebie 🙂
Składniki:
Blaszka 25×30 cm
Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 100 ml oleju
- 1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
- 150 ml napoju gazowanego Fanta
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 puszki mandarynek w syropie
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
- cukier puder do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody
Przygotowanie:
- Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać partiami olej i jogurt grecki, następnie wlać napój gazowany, olejek pomarańczowy i wsypać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać partiami na koniec, miksując na najmniejszych obrotach miksera, lub można użyć silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160 C przez ok. 40 min. Ciasto pozostawić do wystygnięcia po upieczeniu, ściąć górkę z wierzchu.
- Mandarynki odsączyć z zalewy. Galaretki zalać 3 szkl. wrzątku. Gdy galaretki ostygną, wrzucić mandarynki, gdy galaretki zaczną tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki.
- Kremówkę wrzucić do zamrażalnika na 20 min. w tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę śmietanki i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do pozostałej ubitej śmietanki i krótko zmiksować do połączenia). Gotową śmietankę wyłożyć na galaretkę z mandarynkami. Wierzch można potrzeć gorzka czekoladą.
- Ciasto najlepsze na drugi dzień.
Lubię takie słodkości
Ja też , mam słabość do takich ciast przekładanych 🙂
Ty to masz pomysły Kobieto! Ciasto z fantą? ! Nie znam bardziej kreatywnego kucharza od Ciebie. Ściskam mocno
Kasiu przepis na ciacho podesłała mi koleżanka, przerobiłam pod siebie i zrobiłam, bo mnie zaintrygowało, a że ja słodka dupa jestem, to bardzo chętnie upiekłam 🙂
Mniam mniam mniam 🙂
🙂
Jak to ciasto musi pięknie pachnieć. Mmm 🙂
Zapach jest obłędny jak się piecze i po wyjęciu z piekarnika 🙂
Ale apetycznie wygląda! Pierwszy raz słyszę o takim cieście, chociaż moja mama mówi, że „za młodu” piekła ciasto z oranżadą 😉 Muszę wypróbować ten przepis. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie 🙂
Polecam bardzo fajne ciacho, u mnie wersja przekombinowana, ale można upiec same ciasto bez przekładania. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, ułożyć na wierzchu odsączone z syropu mandarynki i sru do piekarnika 😉
Kolorowe 🙂
Letnie klimaty 🙂
Wspaniałe ciasto 🙂 Aż zgłodniałam 😉
Dzięki serdeczne 🙂
FANTAstyczne ciasto ;)))
🙂
Lubię takie nowości 🙂 a jeszcze bardziej lubię jak je robię i jest jeszcze większe wow niż się spodziewałam i tu już czuję, że tak będzie 🙂
Próbuję w weekend. pozdrawiam 🙂
Polecam 🙂 Ciacho jest super i ten zapach jak się piecze… koniecznie daj znać jak wyszło, a nawet możesz mi przesłać foto, chętnie dodam do wpisu z serii „W Waszym wykonaniu” 🙂
Mniam :)!
🙂