Francuskie rurki z kremem

Słodko Słodka
50 komentarzy
Takie francuskie rurki z kremem można zrobić w 30 min. warunkiem jest, że użyjesz gotowego ciasta francuskiego. A jeśli masz więcej czasu to polecam rurki z kremem z ciastem zrobionym własnoręcznie. Jedna i druga wersja zadowoli małych i dużych łasuchów. Mały słodki drobiazg na Dzień Dziecka, mój syn nie odstępował mnie na krok, jak nadziewałam rurki kremem. Bardzo szybki i ekspresowy deser, polecam serdecznie wszystkim zapracowanym i nie mającym czasu na krzątanie się po kuchni.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 15 szt.
Jak wykonać przepis na – Francuskie rurki z kremem

Potrzebne składniki
  

  • 300 g ciasta francuskiego do słodkich i słonych wypieków
  • 1 jajko
  • cukier kryształ lub brązowy do posypania rurek
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 100 g mleka słodzonego zagęszczonego o smaku karmelowym
  • posypka cukrowa do posypania

Sposób wykonania

  • Ciasto francuskie rozwiń z rulonu, pokrój na paski 1,5-2 cm, możesz to zrobić radełkiem lub nożem.
    Metalowe blaszki posmaruj masłem, nawiń na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
    Wierzchnią stronę rurek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem i układaj na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC góra – dół, bez termoobiegu.
  • Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote, od razu po upieczeniu zdejmij delikatnie z blaszek, wystudź na metalowej kratce, nadziej kremem.
    Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mleko słodzone, krótko ubij mikserem i możesz nadziewać.
  • Zapraszam na YouTube.

W Waszym wykonaniu

  • Tak rozpieszcza dzisiaj swojego męża Pani Bożenka Urlicka 🙂
  • Takie  francuskie rurki z kremem świetnie sprawdzą się na imprezach dla dzieci, ale i nie tylko.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Francuskie rurki z kremem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
50 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Niezapomniany smak z dzieciństwa ;-D

Słodko Słodka

Tak mnie dziś naszło,ostatnio mam leniwe weekendy 😉 i tak na szybko zrobiłam 🙂 Pozdrawiam

Kasia

A czy można takie rurki nakręcić na czymś innym? Ewentualnie gdzie mogę kupić takie formy?

Słodko Słodka

Kasiulka możesz zamówić na allegro,ja mam te xxl 20 szt.już dawno zamawiałam,koszt ok.20 zł z przesyłką,albo możesz pominąć i zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

Ervi

Słodkie co nie co 🙂

Słodko Słodka

🙂

Magda

Ale pyszności, chyba zainwestuję w metalowe rurki, żeby takie zrobić 🙂

Słodko Słodka

Madzia nie musisz kupować, możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz ciasto,też ładne wyjdą 🙂

Joanna

Wstyd się przyznać, ale piekłam je chyba w 2013 roku, nawet jest moja biedna fotka na Przyślij Przepis. Przyznaję, że to doskonały pomysł. Rurki smakują wybornie i szybko się je przygotowuje.

Słodko Słodka

A u mnie Asiu ciasto francuskie miało krótki termin i tak powstały rurki 😉

magda

o ludzie zjadlabym

mada

Wyglądają i na pewno są przepyszne

Izabela S.

Wpraszam się na taką rureczkę 🙂 Mniam 🙂

marzena

Cudowne kochana 🙂 porywam do kawki 🙂

Natalia20041989

Wow, fantastycznie wyglądają ☺

Danusia

Same pyszności u Ciebie! Rureczki z kremem uwielbiam! Pozdrawiam:)

Di bloguje

Też często robię i bardzo je uwielbiam <3 Pyszności!

Zarysowana

Wyglądają przepysznie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

PureMorning

wyglądają pysznie 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Edyta

Pysznosci, pieknie wygladaja 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam

Pichceniomania

Piękności! Od dawna przymierzam się do kupienia takich „foremek”, Twój przepis mnie dodatkowo ku temu pcha 🙂

Słodko Słodka

Możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folią aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉

iza

ale kusisz

Słodko Słodka

Przy weeku musi być coś słodkiego,chociaż taki drobiazg 😉

Zrzucbrzuch

Zawsze zastanawiałem się jak się piecze takie rurki. Jak widać trzeba użyć takich metalowych form. Zdecydowanie takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem. Muszę pogadać żoną może wspólnie kiedyś takie zrobimy 🙂

Iwona Banach

Zrobiłabym i to natychmiast, ale nie mam tych rurek, kurczę, a nie kupie ich bo nie podejrzewam, że będę to robić częściej niż raz na rok,… Z drugiej strony wyglądają naprawdę bajecznie! „jak prawdziwe” ;P

MyśliPotarganej.pl

Chę takie foremki 🙂

Słodko Słodka

Kasiu bez foremek, też możesz takie trzasnąć, wystarczy papier do pieczenia i folia aluminiowa.

Wioleta

Ależ one pysznie wyglądają. Coś niesamowitego!

Słodko Słodka

Dziękuje Kochana, to akurat taki szybki i smaczny deser, coś dla dużych i małych 🙂

Magda

Fantastyczny deser 🙂 na pewno wszystkim smakuje 🙂

Bardzo fajny przepis, zaraz się biorę za pieczenie 😀

dostawa kwiatów

Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.

Bardzo fajnie opisane, to mi się podoba w twoim blogu.