6,5K
Jak wykonać przepis na – Francuskie rurki z kremem
Takie francuskie rurki z kremem można zrobić w 30 min. warunkiem jest, że użyjesz gotowego ciasta francuskiego. A jeśli masz więcej czasu to polecam rurki z kremem z ciastem zrobionym własnoręcznie. Jedna i druga wersja zadowoli małych i dużych łasuchów. Mały słodki drobiazg na Dzień Dziecka, mój syn nie odstępował mnie na krok, jak nadziewałam rurki kremem. Bardzo szybki i ekspresowy deser, polecam serdecznie wszystkim zapracowanym i nie mającym czasu na krzątanie się po kuchni.
Potrzebne składniki
- 300 g ciasta francuskiego do słodkich i słonych wypieków
- 1 jajko
- cukier kryształ lub brązowy do posypania rurek
- 330 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 100 g mleka słodzonego zagęszczonego o smaku karmelowym
- posypka cukrowa do posypania
Sposób wykonania
- Ciasto francuskie rozwiń z rulonu, pokrój na paski 1,5-2 cm, możesz to zrobić radełkiem lub nożem.Metalowe blaszki posmaruj masłem, nawiń na nie paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Wierzchnią stronę rurek posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp cukrem i układaj na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC góra – dół, bez termoobiegu.
- Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote, od razu po upieczeniu zdejmij delikatnie z blaszek, wystudź na metalowej kratce, nadziej kremem. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mleko słodzone, krótko ubij mikserem i możesz nadziewać.
- Zapraszam na YouTube.
- Takie francuskie rurki z kremem świetnie sprawdzą się na imprezach dla dzieci, ale i nie tylko.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Francuskie rurki z kremem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Niezapomniany smak z dzieciństwa ;-D
Tak mnie dziś naszło,ostatnio mam leniwe weekendy 😉 i tak na szybko zrobiłam 🙂 Pozdrawiam
A czy można takie rurki nakręcić na czymś innym? Ewentualnie gdzie mogę kupić takie formy?
Kasiulka możesz zamówić na allegro,ja mam te xxl 20 szt.już dawno zamawiałam,koszt ok.20 zł z przesyłką,albo możesz pominąć i zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉
Słodkie co nie co 🙂
🙂
Ale pyszności, chyba zainwestuję w metalowe rurki, żeby takie zrobić 🙂
Madzia nie musisz kupować, możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz ciasto,też ładne wyjdą 🙂
Wstyd się przyznać, ale piekłam je chyba w 2013 roku, nawet jest moja biedna fotka na Przyślij Przepis. Przyznaję, że to doskonały pomysł. Rurki smakują wybornie i szybko się je przygotowuje.
A u mnie Asiu ciasto francuskie miało krótki termin i tak powstały rurki 😉
o ludzie zjadlabym
🙂 szybko się robi i szybko znikają 🙂 Pozdrawiam
Wyglądają i na pewno są przepyszne
Dzięki 🙂
Wpraszam się na taką rureczkę 🙂 Mniam 🙂
Izunia znikły w locie,jak to zwykle bywa z takimi łakociami 😉
Cudowne kochana 🙂 porywam do kawki 🙂
Dzięki 🙂
Wow, fantastycznie wyglądają ☺
Dzięki serdeczne 🙂
Same pyszności u Ciebie! Rureczki z kremem uwielbiam! Pozdrawiam:)
Też mam słabość do takich łakoci 🙂 Pozdrawiam
Też często robię i bardzo je uwielbiam <3 Pyszności!
Szczególnie dzieciaki lubią 😉
Wyglądają przepysznie 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
wyglądają pysznie 🙂
Dzięki 🙂
Pysznosci, pieknie wygladaja 🙂
Dzięki serdeczne 🙂 Pozdrawiam
Piękności! Od dawna przymierzam się do kupienia takich „foremek”, Twój przepis mnie dodatkowo ku temu pcha 🙂
Możesz zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folią aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz 😉
ale kusisz
Przy weeku musi być coś słodkiego,chociaż taki drobiazg 😉
Zawsze zastanawiałem się jak się piecze takie rurki. Jak widać trzeba użyć takich metalowych form. Zdecydowanie takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem. Muszę pogadać żoną może wspólnie kiedyś takie zrobimy 🙂
Polecam,mega smaczne i szybkie 🙂 Pozdrawiam
Zrobiłabym i to natychmiast, ale nie mam tych rurek, kurczę, a nie kupie ich bo nie podejrzewam, że będę to robić częściej niż raz na rok,… Z drugiej strony wyglądają naprawdę bajecznie! „jak prawdziwe” ;P
Iwonko możesz zrobić i bez rurek. Wystarczy zrobić stożki z papieru do pieczenia,wypełnić je folia aluminiową tak,aby powstał kształt stożka i nawijasz ciasto,też ładne wyjdą 🙂
Chę takie foremki 🙂
Kasiu bez foremek, też możesz takie trzasnąć, wystarczy papier do pieczenia i folia aluminiowa.
Ależ one pysznie wyglądają. Coś niesamowitego!
Dziękuje Kochana, to akurat taki szybki i smaczny deser, coś dla dużych i małych 🙂
Fantastyczny deser 🙂 na pewno wszystkim smakuje 🙂
Taki deser to znika w locie ptaka 😉
Bardzo fajny przepis, zaraz się biorę za pieczenie 😀
Fajny, szybki i smaczny 🙂
Twój przepis wygląda niesamowicie, aż mi ślinka cieknie. Zaraz wychodzę do sklepu kupuję wszystkie składniki i zabieram się za gotowanie.
Dzięki serdeczne, to taki szybki i ekspresowy przepis 🙂 Mam nadzieje, że rurki się udały. Pozdrawiam
Bardzo fajnie opisane, to mi się podoba w twoim blogu.
Dziękuje serdecznie, staram się pisać można tak napisać łopatologicznie dla laików w kuchni tak, żeby każdy zrozumiał 🙂 Pozdrawiam