Gniazdka bezowe z kremem i owocami

Słodko Słodka
9 komentarzy
Przepyszne gniazdka bezowe z kremem i owocami, które znikają bardzo, bardzo szybko. Dzisiaj będzie trochę nietypowo, ponieważ umówiliśmy się z Karolem z bloga Kosą po patelni, że wymienimy się przepisami. Karol przygotował moją sałatkę, a ja wiem, że Karola bezy zawsze super wychodzą, w końcu to na jego przepisie nauczyłam się piec bezę idealną, tak więc postanowiłam przygotować kolejną bezę z przepisu Karola tym razem w mniejszej wersji. Tu znajdziesz oryginalny przepis Karola Bezy z truskawkami i bitą śmietaną z mascarpone. Uzgodniliśmy między sobą, że wprowadzamy małe modyfikacje pod siebie tak, więc u mnie powstały takie o to pyszne gniazdka bezowe, a czy dobre to już oceńcie sami.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Ilość porcji 8 szt.
Jak wykonać przepis na – Gniazdka bezowe z kremem i owocami

Potrzebne składniki
  

Bezy

  • 4 białka - jajka rozm. L
  • 1 szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - z czubkiem

Krem

  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - lub parę kropli ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • truskawki i borówki do dekoracji
  • zmielone na piasek ciasteczka oreo

Sposób wykonania

  • Piekarnik rozgrzej do 85 – 90 °C, na funkcji góra – dół termoobieg.
    Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    Do misy miksera wlej białka i wsyp szczyptę soli, zacznij ubijać, piana nie musi być sztywna, po ok. 3 minutach ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru, po każdej dodanej porcji. Powinna wyjść sztywna i błyszcząca piana.
    Na koniec dodaj ocet i mąkę, ubijaj jeszcze 1 min.
    Powstałą pianę przełóż do rękawa cukierniczego, ja się dzisiaj wspomogłam tylką Wilton M1.
    Przy pomocy tylki i rękawa cukierniczego wyczarowałam gniazdka bezowe.
    Blaszkę z gniazdkami wrzuć do nagrzanego piekarnika na 85 – 90 °C i tak przez 1½, nawet do 2 w zależności od piekarnika, susz je na funkcji góra – dół z termoobiegiem.
    Wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki, następnie wyjmij swoje bezy na blat i chwilkę odczekaj, żeby przestygły, za nim przełożysz je na talerz.
    W tym czasie przygotuj krem.
    Śmietankę i serek mascarpone wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz cukier waniliowy, lub dodaj parę kropli ekstraktu z wanilii.
    Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim przestudzone bezy.
    Nadziane gniazdka udekoruj świeżymi owocami, ja moje gniazdka obsypałam zmielonymi na piasek ciasteczkami oreo.
    Idealnie również sprawdzi się listek mięty.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz śmiało formować bezy łyżką i tak samo możesz nakładać krem do środka bezy, również łyżką.
  • Bezy możesz formować dowolnie, u mnie akurat w formie gniazdek, ale jeśli nie czujesz się na siłach możesz uformować je tak jak Karol, gwarantuje, że kształt nie ma tu nic do rzeczy, a smak pozostaje ten sam.
  • Do środka bezy możesz również przygotować domową frużelinę, lub użyć domowej konfitury i na to dać krem, przepychota!!!
  • Moje bezy suszyłam dziś wyjątkowo na termoobiegu, u Karola znajdziesz wskazówki jak suszyć bez termoobiegu.
  • Cukier puder do kremu możesz dać mniej lub więcej w zależności od smaku.
  • Bezy możesz dekorować dowolnie używając ulubionych owoców i nie tylko.
  • Do dekoracji bez świetnie również się sprawdzi mięta.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gniazdka bezowe z kremem i owocami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Rewelacyjnie wyglądają. I na pewno pysznie smakują.

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie,super smaczne wyszły 😋

Monika

Cudeńko! Muszę zrobić, może za tydzień na powrót męża z delegacji? Akurat mam zamrożone białka. A mam jeszcze pytanko- krem nakładałaś przed samym podanien czy wcześniej i w lodówce czekały?

Słodko Słodka

Ogólnie nałożyłam przed samym podaniem, to jest moment i bezy gotowe. Trzy sztuki zostawiłam w lodówce na drugi dzień i były też ok, nie siadły.

Maminek kulinarny

Ooooo robiłyśmy prawie identyczne desery:)
U Ciebie krem a u mnie lody🙂
Tak czy inaczej deser jest super!!!
Pozdrawiam serdecznie!

iza

świetnie wyglądaja

Mirosława Dudko

Pychotka 🙂