Przepyszne gofry ma drożdżach, gofry belgijskie są również znane pod nazwą brukselskie. Pięknie rosną podczas pieczenia, a dzięki dodatkowi masła gofry nie przywierają do gofrownicy. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku i bardzo lekkie. Idealne na śniadanie lub deser, nie są tak słodkie jak tradycyjne nasze gofry. Trudno im się oprzeć, na jednym nie skończysz. Jeśli nie masz gofrownicy, to czas w nią zainwestować, ja dziś przygotowałam gofry w gofrownicy Dezal. Wyszły rewelacyjne, smakowały dużym i małym, już dawno takich nie jedliśmy, grube jak poduchy i nie wiem czy to może za sprawą nowego przepisu czy nowej gofrownicy…
Przygotowanie 1 hr 10 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 12
Jak wykonać przepis na – Gofry belgijskie – na drożdżach

Potrzebne składniki
  

  • 2 jajka - L
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 370 g mąki pszennej luksusowej
  • 9 g proszku do pieczenia
  • 4 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Sposób wykonania

  • Przepis na pyszne gofry to połowa sukcesu, jak się okazuje dobra gofrownica robi całą robotę. Moja stara tradycyjna gofrownica jest tej samej mocy co gofrownica marki Dezal, ale gofry ze starej gofrownicy, a z nowej to niebo, a ziemia.
    Na stronie Dezal znajdziesz 4 standardowe modele gofrownic, które różnią się wielkością kratki, a co za tym idzie grubością gofra. Ja wybrałam model 301.7 w kolorze czerwonym o kratce głębokiej i grubej. Gofry wychodzą fajne grube ok. 2,5 – 2,8 cm, jak takie poduchy, rewelacyjne!!!
    Moc gofrownicy to 1300 W. Sprzęt sam w sobie nie jest duży, także upchniesz go spokojnie nawet w takiej małej kuchni jak moja.
    Gofrownica szybko się nagrzewa i równie szybko piecze, jest łatwa w obsłudze i czyszczeniu, w zasadzie obsługa takiej gofrownicy jest intuicyjna. Chrupiące i rumiane gofry możesz mieć na wyciągnięcie ręki przy takim sprzęcie. Otwiera się pod kątem 180 stopni, a płyty grzewcze są pokryte greblonem/powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
    Gofrownice Dezal są trwałe i wytrzymałe, więc jeśli jeszcze nie masz gofrownicy to mam nadzieje, że Cię przekonałam do jej kupna.
    A teraz przepis na te pyszne gofry =>
  • Rozbij jajka, wrzuć osobno żółtka i białka, do dwóch misek.
  • Do miski z żółtkami wlej mleko i wodę, wymieszaj trzepaczką rózgową, do połączenia.
  • W osobnej misce przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp drożdże i szczyptę soli, całość wymieszaj dokładnie łyżką.
    Następnie przesyp składniki suche do żółtek wymieszanych z mlekiem i wodą, wlej roztopione letnie masło i wymieszaj całość dokładnie trzepaczką rózgową lub mikserem na niskich obrotach.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno, wsyp cukry i ubijaj jeszcze przez chwile, aż piana będzie sztywna. Przełóż pianę do ciasta, wymieszaj delikatnie łopatką silikonową.
  • Przykryj miskę folią spożywczą, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. żeby ciasto urosło.
  • Po tym czasie przemieszaj łyżką wazową i smaż na rozgrzanej gofrownicy.
  • Podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!!!
  • Zimne są równie smaczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gofry belgijskie – na drożdżach wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
szpileczkiibabeczki
5 miesięcy temu

Cudowne 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Dobry sprzęt to i gofry cudne wyszły, a jakie smaczne 🙂

Wioleta Sadowska
5 miesięcy temu

Wyglądają niezwykle apetycznie. Pychota.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Dzięki, tak jak wyglądają tak i smakują, super wyszły, jednak gofrownica, gofrownicy nie równa. Możesz spodziewać się nowych przepisów na gofry 🙂

Maksymilian
Maksymilian
5 miesięcy temu

Jak są drożdże to po co proszek do pieczenia? Po godzinie wyrastania ubite białko jeszcze się trzyma?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Maksymilian

Ja tego przepisu nie wymyśliłam, więc pretensje proszę kierować do belgijczyków 🙂 Akurat na gofry belgijskie przepisów jest wiele w zależności od regionu, nie ma jednego przepisu na te cuda, także możesz znajdziesz swój idealny na innym blogu. Miłego dnia i samych przyjemności życzę w poszukiwaniach idealnego przepisu oczywiście 😉 Pozdrawiam

Królowa Karo
5 miesięcy temu

Gdyby junior je zobaczył, zaraz musiałabym iść do kuchni mimo późnej pory 🙂 Na drożdżach nigdy gofrów nie robiłam, ale kusisz, aby spróbować.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Królowa Karo

Super są te gofry, miałam smaka już dawno na nie, tylko gofrownicę miałam do d… a teraz poszalałam. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i na drugi dzień jeszcze sobie odgrzaliśmy w gofrownicy na śniadanie i były równie smaczne 🙂

Magda
5 miesięcy temu

Ale pyszne 🙂 w takich chwilach żałuję, że nie mam gofrownicy 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Magda

Pyszka są, taka gofrownica to świetna sprawa szczególnie jeśli w domu są dzieci 🙂

Klaudia
5 miesięcy temu

Jakie one smakowite… Jeszcze nie robiłam belgijskich, ale nadrobię to. 🙂

Katarzyna
Katarzyna
5 miesięcy temu

Witam!!
Czy w wersji vege polecisz dobry przepis😁🌱💚

Urocznica
5 miesięcy temu

Wyglądają przepysznie! Może sprawię sobie taką gofrownicę. 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
5 miesięcy temu
Reply to  Urocznica

Polecam z całego serca 🙂Gofry z tej gofrownicy wychodzą idealne, testowałam w tygodniu nowy przepis na gofry i też wyszły super 😋

Noe
Noe
5 miesięcy temu

Dodawanie drożdży do proszku do pieczenia…to mniej więcej ma taki sens, jak rozcieńczanie whisky wodą i sokiem wiśniowym…
Coś mi to bardziej wygląda na reklamę gofrownicy.