Gołąbki pieczone w piekarniku

Słodko Słodka
13 komentarzy

To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni. Jeśli lubicie leniwe przepisy wpadnijcie też na Leniwe gołąbki tym razem z gara 😉

W realizacji przepisów tego typu pomoże dobry piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewem. Jeżeli pragniesz wymienić swój model na lepszy, to zobacz aktualny ranking piekarników.

Składniki:

14 szt.

  • główka młodej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 3 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie
  • olej

Sos pomidorowy:

  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz.
  • Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.
  • Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy, całość wyrobić ręką na spójna masę.
  • Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
  • W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. Piec w temp. 180 C. Bliżej końca pieczenia zdjęłam folię.
  • Gotowe gołąbki posypać posiekanym koperkiem u nas podawane z gotowanymi ziemniakami.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Co jak co, ale gołąbki naprawdę uwielbiam 🙂 Ostatnio właśnie mam na nie fazę. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

ervi

Zrób mi wegańskie <3

Ervi

Próbowalaś? 🙂

Kasia

Witam dla mnie to żadna nowość ponieważ u mnie tak właśnie gołąbki robi się od zawsze ale potwierdzam ze są pyszne.

Patrycja Reszko

W taki sposób jeszcze nie robiłam 🙂

Słodko Słodka

Polecam 🙂 Robiłam je późno w nocy na szybkiego.

iza

ale mi zrobiłas smaku na gołąbki

Martyna

Witam, gołąbki pyszne..
Jedyny problem to twarda kapusta, co zrobiłam źle ? 🤔🤷

Agnieszka

Gołąbki wychodzą pyszne. Czasami faktycznie zależy od kapusty. Jak jest stara to trzymam dłużej w piekarniku,młoda tak jak w przepisie. Wcześniej robiłam w garnku,trzeba było pilnować. A tutaj. Pach,pach i do piekarnika. Przrpyszneu. Rodzina je uwielbia.