To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni. Jeśli lubicie leniwe przepisy wpadnijcie też na Leniwe gołąbki tym razem z gara 😉
W realizacji przepisów tego typu pomoże dobry piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewem. Jeżeli pragniesz wymienić swój model na lepszy, to zobacz aktualny ranking piekarników.
Składniki:
14 szt.
- główka młodej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2 jajka M
- 3-4 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 3 łyżki majeranku
- ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie
- olej
Sos pomidorowy:
- 750 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu warzywnego lub wody
- 200 ml śmietanki 30 %
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz.
- Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.
- Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy, całość wyrobić ręką na spójna masę.
- Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
- W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
- Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. Piec w temp. 180 C. Bliżej końca pieczenia zdjęłam folię.
- Gotowe gołąbki posypać posiekanym koperkiem u nas podawane z gotowanymi ziemniakami.
Co jak co, ale gołąbki naprawdę uwielbiam 🙂 Ostatnio właśnie mam na nie fazę. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Monia u mnie 3 tydz. z rzędu w weekendy się gołąbkujemy i co tydz. inna wersja 😉
Zrób mi wegańskie <3
U nas takie nie przejdą 🙂
Próbowalaś? 🙂
Witam dla mnie to żadna nowość ponieważ u mnie tak właśnie gołąbki robi się od zawsze ale potwierdzam ze są pyszne.
U nas lubimy gołąbki w różnych wariantach 🙂
W taki sposób jeszcze nie robiłam 🙂
Polecam 🙂 Robiłam je późno w nocy na szybkiego.
ale mi zrobiłas smaku na gołąbki
Witam, gołąbki pyszne..
Jedyny problem to twarda kapusta, co zrobiłam źle ? 🤔🤷
To już chyba zależy od kapusty, robiłaś na świeżej teraz czy jeszcze stara?
Gołąbki wychodzą pyszne. Czasami faktycznie zależy od kapusty. Jak jest stara to trzymam dłużej w piekarniku,młoda tak jak w przepisie. Wcześniej robiłam w garnku,trzeba było pilnować. A tutaj. Pach,pach i do piekarnika. Przrpyszneu. Rodzina je uwielbia.