Zapiekane w passacie pomidorowej, danie pierwsza klasa, a powstały całkiem przypadkiem. W osiedlowym sklepiku zabrakło kapusty, obiecałam chłopakom gołąbki, więc dostali nową wersje, zamiast w kapustę zawinęłam mięcho w plastry cukinii. Danie wyszło super, uwielbiamy cukinię pod każdą postacią, i tu sprawdziła się idealnie, a gołąbki podane po “nowemu” będą u nas częściej gościć. Jeśli lubicie moje kulinarne kombinacje, wpadnijcie koniecznie na Mielony inaczej, smaczna wersja mielonego z dodatkiem marchewki i cukinii.

Składniki:

12 szt.

  • 500 g mięsa mielonego może być wieprzowe lub drobiowe
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz prawdziwy do smaku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • 2 młode cukinie

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 30 g tartego sera
  • ulubiona zieleninka do posypania dania
  • olej

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć i przy pomocy obieraka lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Wrzucić do durszlaka i osolić. Odstawić, żeby cukinia puściła sok.
  • Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, zetrzeć na tarce jedną cebulę, wrzucić śmietanę i wsypać sól i pieprz do smaku, majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego. Całość wyrobić ręką do połączenia. Formować w rękach nie za duże klopsy. Na deseczce ułożyć 2 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowanego klopsa, zrolować i odłożyć na bok i tak do wykończenia mięsa.
  • Cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obraną i startą w słupki marchewkę, oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora – pokrojonego w drobną kosteczkę. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę. Przecisnąć przez praskę czosnek, po dosłownie niecałych 2 min. wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.
  • Na przygotowanym sosie pomidorowym ułożyć nasze gołąbki zawinięte w cukinię, całość przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 50 min.
  • Piec w temp.180 C 30 min pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 min. a pod sam koniec posypać tartym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia się sera.
  • Gotowe posypać ulubioną zieleninką , podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki zawijane w cukinii nie tylko wyglądają mega apetycznie, ale i smakują wybornie. Danie to cieszy oko i podniebienie.
  • Jeśli podoba Ci się moja propozycja obiadowa, udostępnij ją dalej, wpadnij do mnie na facebooka, zostaw kciuka 🙂 a jeśli przygotujesz danie wg mojego przepisu prześlij mi zdjęcie, dodam do wpisu z Twoim imieniem i nazwiskiem.
Subscribe
Powiadom o
guest
61 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
8 miesięcy temu

Gołąbki uwielbiam, ale zawijanych w cukinii jeszcze nie jadłam 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Monika

Polecam serdecznie, wyszła pyszna improwizacja 😍w kuchni trzeba umieć bawić się składnikami 🙂😘

Joanna
8 miesięcy temu

Mniam, ależ to musi być pyszne! Akurat mam cukinię i nie miałam na nią pomysłu. Będą gołąbki 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Joanna

O super bardzo się cieszę 🙂 Czekam w takim razie na apetyczne foto, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂

Paulina
8 miesięcy temu

Muszę wypróbować!!!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Paulina

Polecam pomysł na obiad, takie gołąbki sprawdzą się idealnie 🙂

Donna
Donna
8 miesięcy temu

Takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Donna

Polecam, bardzo smaczne 🙂

Katarzyna
8 miesięcy temu

fajny pomysł 😉

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Dziękuje, potrzeba matką wynalazków 😉😘

Daniel Wosinski
Daniel Wosinski
8 miesięcy temu

Na sam widok jestem głodny 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Koniecznie musisz takie ukulać 😉

Wioleta
8 miesięcy temu

Takich gołąbków jeszcze nie jadłam.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Powiem Ci, że danie bardzo smaczne, polecam serdecznie 🙂

Magda
8 miesięcy temu

Fantastyczny pomysł, chętnie zjadłabym takie gołąbki 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Magda

Taka improwizacja, a danie wyszło rewelacyjne 🙂

Anna
8 miesięcy temu

Danie wygląda bardzo smakowicie. Chętnie bym spróbowała.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Anna

Dziękuje bardzo, będziemy wracać do tego przepisu 🙂

Sunflower
8 miesięcy temu

Oj jakie piękne, jak smacznie wyglądają. Uwielbiam gołąbki i różne eksperymenty. Robiłam w liściach z winogron, teraz czas na cukinię 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Sunflower

A ja nie robiłam jeszcze w liściach winogron, więc robimy wymianę 😉

Marzena
8 miesięcy temu

Lubię takie eksperymenty. I najczęściej są bardzo udane. Wyglądają super☺️

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Marzena

A to akurat racja czasem z takich eksperymentów wychodzi coś extra 🙂

Irena -Hooltaye w podróży
8 miesięcy temu

Jestem fanką gołąbków, ale robię je zawsze z kapusty włoskiej i podaję z sosem pieczarkowym. No a tutaj taka znakomita wersja gołąbków.Dobrze,że tej kapusty zabrakło, bo byśmy tego dania nie poznali.Wygląda fantastycznie! Pozdrawiam!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Dziękuje Irenko, a ja zawsze mam w planach zrobić z kapusty włoskiej, a z sosem pieczarkowym to już w ogóle pyszota 🙂

Katarzyna
8 miesięcy temu

Ty to jesteś Pomysłowy Dobromir 😉 Świetne te gołąbki! Moja rodzinka uwielbia takie z kapusty, ciekawe, czy takie też by im smakowały

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Zawsze coś wymodeluje 😉 podejrzewam, że by smakowały 🙂

Iwona
8 miesięcy temu

Chyba jutro to zrobię 🙂 Tak się składa, że mam do zagospodarowania trochę mielonego, to reszta nie problem, nigdy takiego nie jadłam, ale może być dobre.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Czekam na apetyczne foto 🙂

neliada
8 miesięcy temu

Bardzo pomysłowo. Robiłam już cukinię faszerowaną i nadziewaną, ale w takiej wersji jeszcze nie , super pomysł 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  neliada

Polecam, smacznie wyszły 🙂

Lonna
8 miesięcy temu

Świetny przepis! Takich gołąbków jeszcze nie widziałam 🙂 Wyglądają mega apeyycznie 😀

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Lonna

Dziękuje serdecznie 🙂 taka mała improwizacja, ale pysznie wyszły 🙂

Paulina
8 miesięcy temu

Bardzo interesujący przepis 🤔 już go zapisuję i przesyłam do przyjaciółki 😉 Dziękuję 😘

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Paulina

Dzięki, polecam, smaczne wyszły 🙂

Iwona
8 miesięcy temu

Ależ świetny pomysł, na pewno wypróbuję 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Iwona

Dzięki , polecam 🙂

Kasia Franiszyn-Luciano
8 miesięcy temu

I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona pomysłem. Bezwstydnie go wypożycze i wykorzystam!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Polecam, taka moja improwizacja, ale było pysznie 🙂

Beata M.
8 miesięcy temu

Super pomysł Asiu 🙂 Nie wpadłabym na to, żeby kapustę zastąpić cukinią.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Beata M.

Czasem tak bywa, że potrzeba matką wynalazków 😉

Królowa Karo
8 miesięcy temu

Ciekawy pomysł! Z pewnością wart wypróbowania!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Królowa Karo

Polecam, bardzo smaczne danie wyszło 🙂

Martyna
8 miesięcy temu

Bardzo fajny przepis, takie gołąbki muszą być pyszne 😊

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Martyna

Polecam inne jak tradycyjne, ale równie smaczne 🙂

Jennfier
8 miesięcy temu

Looks so delicious! Wonderful Post!
Allurerage 
<a href="https://www.thetrendybride.com“>Thetrendybride 

Di bloguje
8 miesięcy temu

Rewelacyjny pomysł. Muszę wypróbować.

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
8 miesięcy temu

Uwielbiam gołąbki, ale takich cudaczków to jeszcze nie jadłam.

beata
8 miesięcy temu

Coś dla mnie 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂

LanaDelRey.PL
8 miesięcy temu

Z taką wersją gołąbków to ja się jeszcze nie spotkałam. Mam mnóstwo cukinii w ogródku, więc z chęcią wypróbuje. Wygląda naprawdę apetycznie!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  LanaDelRey.PL

Polecam serdecznie, potrzeba matką wynalazków 🙂 nam bardzo smakowały.

teresa
8 miesięcy temu

Asiu jak zwykle bardzo pomysłowy przepis

iza
8 miesięcy temu

w takiej wersji jeszcze nie robiłam

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  iza

Polecam, bardzo smaczne 🙂

Pichceniomania
8 miesięcy temu

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego gołąbka. Super 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Pichceniomania

Coś innego, ale smacznie było 🙂

Bozena
Bozena
7 miesięcy temu

Robiłam wczoraj, przepysze. Jest jedno ale, za mało. Dziś robię bawarskie ciasto z serem….. Coś czuję, że będę tu zaglądać często. Pozdrawiam serdecznie.