Zapiekane w passacie pomidorowej, danie pierwsza klasa, a powstały całkiem przypadkiem. W osiedlowym sklepiku zabrakło kapusty, obiecałam chłopakom gołąbki, więc dostali nową wersje, zamiast w kapustę zawinęłam mięcho w plastry cukinii. Danie wyszło super, uwielbiamy cukinię pod każdą postacią, i tu sprawdziła się idealnie, a gołąbki podane po „nowemu” będą u nas częściej gościć. Jeśli lubicie moje kulinarne kombinacje, wpadnijcie koniecznie na Mielony inaczej, smaczna wersja mielonego z dodatkiem marchewki i cukinii.
Składniki:
12 szt.
- 500 g mięsa mielonego może być wieprzowe lub drobiowe
- 1 szkl. ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz prawdziwy do smaku
- 1,5 łyżki majeranku
- ulubiona przyprawa do mielonego
- 2 młode cukinie
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pomidor malinowy
- 2 ząbki czosnku
- 350 ml passaty pomidorowej
- 30 g tartego sera
- ulubiona zieleninka do posypania dania
- olej
Przygotowanie:
- Cukinie umyć i przy pomocy obieraka lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Wrzucić do durszlaka i osolić. Odstawić, żeby cukinia puściła sok.
- Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, zetrzeć na tarce jedną cebulę, wrzucić śmietanę i wsypać sól i pieprz do smaku, majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego. Całość wyrobić ręką do połączenia. Formować w rękach nie za duże klopsy. Na deseczce ułożyć 2 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowanego klopsa, zrolować i odłożyć na bok i tak do wykończenia mięsa.
- Cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obraną i startą w słupki marchewkę, oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora – pokrojonego w drobną kosteczkę. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę. Przecisnąć przez praskę czosnek, po dosłownie niecałych 2 min. wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.
- Na przygotowanym sosie pomidorowym ułożyć nasze gołąbki zawinięte w cukinię, całość przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 50 min.
- Piec w temp.180 C 30 min pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 min. a pod sam koniec posypać tartym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia się sera.
- Gotowe posypać ulubioną zieleninką , podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki zawijane w cukinii nie tylko wyglądają mega apetycznie, ale i smakują wybornie. Danie to cieszy oko i podniebienie.
- Jeśli podoba Ci się moja propozycja obiadowa, udostępnij ją dalej, wpadnij do mnie na facebooka, zostaw kciuka 🙂 a jeśli przygotujesz danie wg mojego przepisu prześlij mi zdjęcie, dodam do wpisu z Twoim imieniem i nazwiskiem.
Gołąbki uwielbiam, ale zawijanych w cukinii jeszcze nie jadłam 🙂
Polecam serdecznie, wyszła pyszna improwizacja 😍w kuchni trzeba umieć bawić się składnikami 🙂😘
Mniam, ależ to musi być pyszne! Akurat mam cukinię i nie miałam na nią pomysłu. Będą gołąbki 🙂
O super bardzo się cieszę 🙂 Czekam w takim razie na apetyczne foto, bardzo chętnie dodam do wpisu 🙂
Muszę wypróbować!!!
Polecam pomysł na obiad, takie gołąbki sprawdzą się idealnie 🙂
Takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam 🙂
Polecam, bardzo smaczne 🙂
fajny pomysł 😉
Dziękuje, potrzeba matką wynalazków 😉😘
Na sam widok jestem głodny 🙂
Koniecznie musisz takie ukulać 😉
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam.
Powiem Ci, że danie bardzo smaczne, polecam serdecznie 🙂
Fantastyczny pomysł, chętnie zjadłabym takie gołąbki 🙂
Taka improwizacja, a danie wyszło rewelacyjne 🙂
Danie wygląda bardzo smakowicie. Chętnie bym spróbowała.
Dziękuje bardzo, będziemy wracać do tego przepisu 🙂
Oj jakie piękne, jak smacznie wyglądają. Uwielbiam gołąbki i różne eksperymenty. Robiłam w liściach z winogron, teraz czas na cukinię 🙂
A ja nie robiłam jeszcze w liściach winogron, więc robimy wymianę 😉
Lubię takie eksperymenty. I najczęściej są bardzo udane. Wyglądają super☺️
A to akurat racja czasem z takich eksperymentów wychodzi coś extra 🙂
Jestem fanką gołąbków, ale robię je zawsze z kapusty włoskiej i podaję z sosem pieczarkowym. No a tutaj taka znakomita wersja gołąbków.Dobrze,że tej kapusty zabrakło, bo byśmy tego dania nie poznali.Wygląda fantastycznie! Pozdrawiam!
Dziękuje Irenko, a ja zawsze mam w planach zrobić z kapusty włoskiej, a z sosem pieczarkowym to już w ogóle pyszota 🙂
Ty to jesteś Pomysłowy Dobromir 😉 Świetne te gołąbki! Moja rodzinka uwielbia takie z kapusty, ciekawe, czy takie też by im smakowały
Zawsze coś wymodeluje 😉 podejrzewam, że by smakowały 🙂
Chyba jutro to zrobię 🙂 Tak się składa, że mam do zagospodarowania trochę mielonego, to reszta nie problem, nigdy takiego nie jadłam, ale może być dobre.
Czekam na apetyczne foto 🙂
Bardzo pomysłowo. Robiłam już cukinię faszerowaną i nadziewaną, ale w takiej wersji jeszcze nie , super pomysł 🙂
Polecam, smacznie wyszły 🙂
Świetny przepis! Takich gołąbków jeszcze nie widziałam 🙂 Wyglądają mega apeyycznie 😀
Dziękuje serdecznie 🙂 taka mała improwizacja, ale pysznie wyszły 🙂
Bardzo interesujący przepis 🤔 już go zapisuję i przesyłam do przyjaciółki 😉 Dziękuję 😘
Dzięki, polecam, smaczne wyszły 🙂
Ależ świetny pomysł, na pewno wypróbuję 🙂
Dzięki , polecam 🙂
I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona pomysłem. Bezwstydnie go wypożycze i wykorzystam!
Polecam, taka moja improwizacja, ale było pysznie 🙂
Super pomysł Asiu 🙂 Nie wpadłabym na to, żeby kapustę zastąpić cukinią.
Czasem tak bywa, że potrzeba matką wynalazków 😉
Ciekawy pomysł! Z pewnością wart wypróbowania!
Polecam, bardzo smaczne danie wyszło 🙂
Bardzo fajny przepis, takie gołąbki muszą być pyszne 😊
Polecam inne jak tradycyjne, ale równie smaczne 🙂
Looks so delicious! Wonderful Post!
Allurerage
<a href="https://www.thetrendybride.com„>Thetrendybride
Thank you 🙂
Rewelacyjny pomysł. Muszę wypróbować.
Polecam, bardzo smaczne 🙂
Uwielbiam gołąbki, ale takich cudaczków to jeszcze nie jadłam.
Potrzeba matką wynalazków, polecam 🙂
Coś dla mnie 🙂 Uwielbiam takie dania 🙂
Pysznie było, warto przygotować w tej wersji 🙂
Z taką wersją gołąbków to ja się jeszcze nie spotkałam. Mam mnóstwo cukinii w ogródku, więc z chęcią wypróbuje. Wygląda naprawdę apetycznie!
Polecam serdecznie, potrzeba matką wynalazków 🙂 nam bardzo smakowały.
Asiu jak zwykle bardzo pomysłowy przepis
Dziękuje, a zawsze mnie poniesie, żeby coś nowego stworzyć 🙂
w takiej wersji jeszcze nie robiłam
Polecam, bardzo smaczne 🙂
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego gołąbka. Super 🙂
Coś innego, ale smacznie było 🙂
Robiłam wczoraj, przepysze. Jest jedno ale, za mało. Dziś robię bawarskie ciasto z serem….. Coś czuję, że będę tu zaglądać często. Pozdrawiam serdecznie.