Grypa – jak uzupełnić jej leczenie domowymi sposobami?

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Sezon grypowy obejmuje przede wszystkim jesień oraz wiosnę, gdy zmiany pogody są najintensywniejsze, a odporność – najsłabsza. Poza lekami można leczyć tę chorobę metodami domowymi, które nierzadko okazują się być wręcz wystarczające. Dowiedz się o nich nieco więcej!

Grypa to jedna z najczęściej występujących infekcji wirusowych. Dotyczy zarówno osób dorosłych, jak i dzieci czy seniorów. Bez względu na to, czy jest to grypa typu A, czy typu B – wykazuje wysoką zakaźność, dlatego należy pozostać w domu i wdrażać domowe metody wspomagające powrót do zdrowia. Poznaj je bliżej!

Zwalczanie gorączki domowymi metodami

Jeśli gorączka nie przekracza 38,5 stopni C, nie powinno się jej zwalczać. To przejaw nadmiernej aktywności układu immunologicznego – komórki odpornościowe walczą z infekcją m.in. poprzez podniesienie ciepłoty ciała. Wyższe temperatury działają bowiem destrukcyjnie na wiele patogenów i przyspieszają powrót do zdrowia. Obniżając temperaturę, uniemożliwiamy efektywną pracę układu odpornościowego. Nie dotyczy to jedynie kobiet ciężarnych, małych dzieci i osób ze skrajnie obniżoną odpornością – u nich zwalcza się każdą gorączkę pod okiem lekarza.

Jeśli jednak gorączka utrzymuje się dłuższy czas lub przekracza 38,5 stopni C (co wywołuje np. grypa typu B), warto sięgnąć po domowe sposoby zbijania jej. Są to przede wszystkim chłodne kompresy na czoło i kark bądź kilkuminutowe kąpiele w wodzie o temperaturze 1 stopień niższej niż aktualna temperatura ciała.

Naturalne antybiotyki

Choć z definicji antybiotyki są lekami o działaniu przeciwbakteryjnym, tzw. naturalne antybiotyki działają także przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a nawet immunomodulacyjnie. W ich składzie znaleźć można bowiem wiele minerałów, antyoksydantów, witamin czy związków biologicznie aktywnych. Warto wprowadzić je do codziennej diety chorego. Do grona naturalnych antybiotyków zaliczamy: czosnek, miód, cytrynę, kurkumę, imbir, chrzan, oregano czy cynamon. Podczas choroby świetnie sprawdzą się dania z ich dodatkiem, a także napar z imbiru czy tzw. złote mleko (z dodatkiem kurkumy).

Dowiedz się: Co jeść przy chorobach i bólach stawów?

Suplementacja

Ważnym elementem działań leczniczych jest wzmacnianie odporności. Podstawą jest oczywiście zbilansowana dieta (jeśli chory narzeka na brak apetytu, dania powinny być bogate w składniki odżywcze, lecz jednocześnie lekkostrawne i podawane w niewielkich porcjach). Uzupełnienie diety stanowi zaś starannie dobrana suplementacja. Jej fundamentem jest przyjmowanie witaminy D + K2 oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, warto jednak sięgnąć również po cynk, witaminę C czy kompleks witamin z grupy B.

Sen jako najlepszy sposób na zdrowie

Podczas snu organizm regeneruje się najintensywniej, co wiąże się ze wzmożoną aktywnością komórek odpornościowych i produkcją hormonu wzrostu, niezbędnego do gojenia się uszkodzeń i zwalczania stanów zapalnych. Dlatego mówi się, że sen jest najlepszym lekarstwem. Podczas grypy warto jak najwięcej leżeć i próbować zasnąć.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Takie naturalne antybiotyki są najlepsze. Warto je stosować.