Grzyby z cebulą w pomidorach

Anna Kaszuba
15 komentarzy

Moi teście jeżdżą ostatnio dzień w dzień na grzyby, ja osobiście nie jadam grzybów leśnych. Kiedyś za dzieciaka pamiętam, że jadłam jajecznicę z grzybami i uwielbiałam kanie smażone jak kotlety. A teraz chociażby była najlepsza teściowa, nie ruszam od niej grzybów i koniec. Byliśmy ostatnio na gościnie u znajomych, którzy mieszkają praktycznie przy samym lesie. Koleżanka uraczyła nas słoikiem tak pysznie przygotowanych grzybów, że nawet z dzieciństwa nie pamiętam takich smaków. Pozwoliłam sobie zapisać przepis Ani i za jej zgodą podzielić się z Wami, bo grzybki w zalewie pomidorowej bardzo mi smakowały, i nie bałam się spróbować, nie to co u teściowej 😉 Przepis i zdjęcie jest autorstwa mojej koleżanki Ani, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuje za inspiracje dla Was.

Składniki:

  • grzyby leśne oczyszczone ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • do pół szkl. octu w zależności jakie smaki lubimy
  • 3/4 szkl. wody
  • 5 – 7 łyżeczek cukru
  • sól do smaku
  • opcjonalnie można dać słodkiej mielonej papryki do smaku
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić z piasku odciąć trzony, mniejsze kapelusze można pozostawić w całości, a większe pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać pod strumieniem bieżącej wody i pozostawić na durszlaku do obcieknięcia.
  • W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić na osolony wrzątek grzyby. Chwilę obgotować, nie za długo i opłukać na durszlaku.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub w kosteczkę, zeszklić na patelni z olejem, dodać cukier, ocet, ciepłą wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i doprowadzić do zagotowania, następnie wrzucić obgotowane wcześniej grzyby i dusić na małym ogniu ok. 10 min.
  • Gorący sos wkładać do wyparzonych słoików, od razu zakręcać i odwrócić do góry dnem, okryć ręcznikiem lub kocem. Gdy ostygną można wynieść do piwnicy. Można również pasteryzować ok. 20 min. w zależności od wielkości słoika, ale podobno takie grzybki szybko znikają z piwnicy.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Smacznego ten kto spróbuje, napewno nie pożałuje 😄😄

Słodko Słodka

To prawda 🙂 Dzięki Aniu

Patrycja Reszko

Ale to prawdziwy rarytas!

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak, bardzo smaczne są grzybki przygotowane w ten sposób.

Anita z AZgotuj

My uwielbiamy grzyby. Te muszą być pyszne <3

Słodko Słodka

Ja właśnie leśnych nie jem, już dawno nie jadłam a tu się skusiłam.

Wioleta

Pyszności. Fajne na zapas na zimę.

Słodko Słodka

W mojej spiżarni to jedynie pieczarki w ten sposób mogą królować 😉

Grazka

A co tak sie czepilas swojej tesciowej

Słodko Słodka

A Ty co taka poważna, na żartach się nie znasz? Czy jesteś teściową z kawałów 😉

neliada

Mam Prawie identyczny przepis. Grzybki naprawdę pyszne 🙂

Słodko Słodka

Bardzo smaczne 🙂

Katarzyna

Nie jadłam nigdy. Ciekawe jak smakują. Jak pozbieram jakieś grzybki to się pokuszę na eksperyment

Słodko Słodka

Polecam bardzo dobre, sama nie zbieram, ale u koleżanki posmakowałam 🙂

grzybiarz

Super przepis !

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies