497
Wzięło mnie na wypiekanie pieczywa i to na maxa,dziś testowałam ten piękny i ciekawy chlebuś, z kruchą i popękaną skórką,tzw.chlebek tygrysi,polecam serdecznie,chleb rewelacja,będę go piec częściej.Na przepis trafiłam na blogu Ala Piecze i Gotuje.
Składniki:
Zaczyn:
90 g mąki
55 ml wody
paczka drożdży instant 7 g
1 łyżka cukru
14 łyżeczka soli
Ciasto Właściwe:
ok.500 g mąki pszennej
100 ml ciepłej wody
230 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Pasta Ryżowa:
paczka drożdży instant 7 g
100 ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki soli
130 g mąki ryżowej
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu(zaczyn można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce),do misy miksera wsypujemy drożdże,cukier,wlewamy ciepłą,ale nie gorącą wodę i odstawiamy na 5 min.do chwili pojawienia się bąbelków na powierzchni,następnie przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy sól,dokładnie mieszamy łyżką ,zagniatamy ręką elastyczne ciasto,które odstawiamy do podwojenia objętości.
Następnie wlewamy ciepłe ,ale nie gorące mleko,wodę,wsypujemy cukier,sól oraz wlewamy olej,przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto,gdyby ciasto było lepiące dosypać więcej mąki,ciasto ma odchodzić od misy miksera.Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz. do wyrośnięcia,miskę przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie ciasto walnąć pięścią w celu odgazowania,zagnieść krótko i uformować bochenek,który kładziemy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 min.do napuszenia,w tym czasie przygotowujemy pastę ryżową.
Drożdże rozmieszać z wodą i dodać resztę składników,wymieszać w miseczce trzepaczką rózgową tak,aby powstała gładka masa i odstawić.Pasta ma być na tyle gęsta,aby nie spływała z chleba po posmarowaniu,inaczej nie powstanie charakterystyczna popękana skórka.
Wyrośnięty chleb posmarować grubą warstwą pasty ryżowej zaczynając od góry,smarować delikatnie łyżką,chlebek odstawić jeszcze na 15 min.następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C z termoobiegiem,na dno piekarnika postawić naczynie z wodą i piec 45-50 min.
Upieczony chlebek powinien mieć popękaną skórkę złoto-brązowego koloru,lub sprawdzić spód chlebka opukując,gdy jest głuchy odgłos,znaczy,że chlebek jest upieczony.