940
Pączki te przygotowuje się na Żydowskie Święto Chanuki,w oryginale smaży się je na głębokim tłuszczu,u mnie wersja bardziej fit,nadziane marmoladą różaną i posypane cukrem pudrem są jak słodkie drożdżowe bułeczki.
Składniki:
12 szt.
25 g drożdży świeżych
50 g cukru
ekstrakt z wanilii
180 ml wody zimnej
2 jajka
2 jajka
3 łyżki oleju
pół kg mąki pszennej
pół łyżeczki soli
100 g marmolady różanej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski wrzucić drożdże,wsypać cukier i wlać wodę,dokładnie wymieszać.
Wbić jajka,wlać olej,ekstrakt z wanilii,wsypać przesianą przez sitko mąkę i całość wyrabiać mikserem ok.10 min.tak,żeby ciasto było gładkie i jednolite,na koniec wsypać sól i jeszcze raz krótko wyrobić ciasto.
Wyjąć ciasto z miski,posmarować olejem i włożyć ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na podwojenia objętości na pół godz.
Na podsypanym delikatnie mąką blacie podzielić ciasto na 12 kawałków,takich po 80 g.
Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 40 min.
Piec w rozgrzanym piekarniku 180 C,15-18 min.do zarumienienia.
Letnie nadziać marmoladą lub dżemem(nożykiem od warzyw zrobiłam na środku nacięcie na krzyż i nadziałam),posypać cukrem pudrem.
Uwagi :
Jeśli smażycie na głębokim oleju,po wyrośnięciu należy delikatnie spłaszczyć.
takich z piekarnika jeszcze nie robiłam; muszę się kiedyś skusić
Super 🙂 też kiedyś robiłam pączki z piekarnika, ale były jak bułki słodkie 🙂 Może skorzystam z Twojego przepisu 🙂 Zapraszam do siebie naprawdenienazarty.blogspot.com