Jak wybrać dobry sos sojowy?

Materiał zewnętrzny
0 komentarze

Sos sojowy to jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej. Jednak jego wyrazisty smak sprawdza się też w wielu rodzimych daniach, dlatego jest to przyprawa, która cieszy się w Polsce dużą popularnością. Jakie są właściwości sosu sojowego i do jakich potraw pasuje?

Sos sojowy jest wykorzystywany w wielu potrawach kuchni japońskiej, a najbardziej kojarzy się z sushi. Japoński sos sojowy jest zresztą łagodniejszy i nieco słodszy od sosu chińskiego. Warto wprowadzić go do swojej kuchni, ponieważ wzbogaca smak potraw i nadaje im wyrazistego, słonawego smaku. Słoność sosu sojowego sprawia, że do dania nie trzeba już dodawać soli. 

Czym charakteryzuje się sos sojowy?

Wysokiej jakości sos sojowy składa się tylko z 4 składników – soi, pszenicy, wody i soli. Fermentacja trwa co najmniej 2 miesiące, a następnie zacier zostaje wyciśnięty i przefiltrowany, aby uzyskać klarowny produkt. Dzięki fermentacji uzyskujemy naturalny produkt, który nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. Z powodu dużej zawartości soli sos sojowy ma charakterystyczny słony smak. Jako że kluczowym składnikiem jest soja, sos sojowy zawiera też sporo białka – ok. 8 g w 100 ml. 

Jak wybrać dobry sos sojowy?

Kupując sos sojowy, trzeba sprawdzić jego skład i wybrać produkt bez niepotrzebnych dodatków, takich jak konserwanty, substancje zagęszczające, czy aromaty. W sklepach znajdziemy jasne i ciemne sosy sojowe. Czym się różnią? Sos sojowy jasny jest poddawany kilkumiesięcznej fermentacji. Ma delikatny smak i aromat oraz rzadszą konsystencję niż ciemne sosy. Idealnie sprawdza się jako przyprawa do jasnych mięs, ryb i sosów. Wzmacnia też smak zup. Z kolei ciemny sos sojowy jest poddawany dłuższej fermentacji – nawet do 2 lat. Ma gęstszą konsystencję i bardziej wyrazisty smak niż sosy jasne. Należy dodawać go stopniowo, aby nie zdominował smaku potrawy. Dobrej jakości sosy sojowe znajdziesz w sklepie sushi-sklep.pl

Do czego użyć sosu sojowego?

Bez sosu sojowego trudno sobie wyobrazić dania kuchni japońskiej. Jest to jeden z podstawowych dodatków do potraw obok oleju sezamowego, octu ryżowego, wasabi, czy miso. Produkty do przygotowania dań japońskich znajdziesz na stronie: https://sushi-sklep.pl/produkty-kuchni-japonskiej. Sos sojowy to składnik sushi, dań warzywnych i zup. Może stanowić zamiennik soli, więc sprawdzi się nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale też jako składnik dań kuchni polskiej, włoskiej, czy amerykańskiej. Pasuje do kotletów mielonych, kurczaka, marynat, gulaszy, zup, a nawet deserów, gdzie przełamuje słodki smak. Warto więc mieć go w swojej kuchni, bo na pewno się przyda.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments