2,2K
Jak wykonać przepis na – Jak zrobić chlebek pita
Chlebek pita możesz upiec na suchej patelni, lub w piekarniku. Jak zrobić chlebek pita? To bardzo proste!!! Gwarantuje Ci, że jak raz spróbujesz zrobić w domu sama, już więcej nie kupisz gotowca. Domowy kebab smakuje wybornie, w własnoręcznie zrobionym chlebku pita, a ten chlebek pita to już w ogóle petarda. Pierwszy raz robiłam pite sama, nadziałam ją domowymi frytkami, drobiowym kebabem z piekarnika, ulubioną surówką z pekinki, a całość zwieńczyłam ulubionym sosem, to jest dopiero fast food!!! Chlebek pita robi się bardzo prosto i nie trzeba tu być żadnym mistrzem, mój synek był zachwycony obserwując przy szybie piekarnika jak chlebek się zmienia "mamusiu, mamusiu ten chlebek oddycha" 🙂 A byście widziały jak wszyscy wcinali takiego kebsa, nawet okruszek pity nie został na talerzu, chłopaki wrąbali wszystko do ostatniego okruszka.
Potrzebne składniki
6 szt.
- 3 szkl. mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę.Zrób dołek i wsyp suche drożdże, łyżkę cukru oraz wlej szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.Na koniec wsyp sól i wlej olej lub oliwę.Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, lub ręką, możesz wspomóc się jak ja na lenia robotem planetarnym. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformuj walec i podziel go na 6 równych mniej więcej kawałków. Z każdej części ciasta uformuj zgrabną kuleczkę. Każdą kulę spłaszcz i rozwałkuj na placek Ø 16 – 18 cm, następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. do napuszenia.Chlebki piecz w rozgrzanym piekarniku na 220 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 10 min. do zarumienienia. W moim piekarniku wystarczyło po 8 min. Jeszcze ciepłe pity rozkrój nożem i nadziej czym tylko dusza zapragnie!!!Smacznego!!!
- 1 szkl. =250 ml
- Drożdże instant możesz zastąpić świeżymi drożdżami w ilości 20 g.
- Wielkość chlebków zależy od możliwości rodziny, u nas akurat zrobiłam większe i wyszło mi 6 szt. możesz również zrobić 8 szt.
- Chlebek możesz upiec na suchej patelni lub w piekarniku.
- Możesz go przechowywać w hermetycznie zamkniętych workach foliowych do 3 dni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jak zrobić chlebek pita wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Super! Szukałam przepisu na ten chlebek 🙂
O widzisz jak dobrze trafiłam 🙂 Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia i naprawdę smaczny, co swój to swój.
Może się skuszę na ten przepis. Bo nie jest taki trudny.
Przepis bardzo prosty i wbrew pozorą szybki, najwięcej czasu zajmuje samo wyrastanie ciasta.
Super przepis na domowy fast food😋 Przetestuję przy najbliższej okazji 🙂
Polecam, koniecznie daj znać jak wyszły Ci te pity 🙂
Zamiast kupować jakieś dziwne, chemiczne… czemu nie zrobić samemu! Super, wyglądają idealnie 🙂
Swoje to swoje, zupełnie inny smak i przynajmniej wiesz co jesz.
Tez ostatnio chodzi za mna taki chlebek. Jaki fajny przepis i latwy, smaczny chlebek!
Domowy fast food bez zbędnej chemii smakuje o niebo lepiej 🙂