Jak zrobić chlebek pita

Słodko Słodka
10 komentarzy
Chlebek pita możesz upiec na suchej patelni, lub w piekarniku. Jak zrobić chlebek pita? To bardzo proste!!! Gwarantuje Ci, że jak raz spróbujesz zrobić w domu sama, już więcej nie kupisz gotowca. Domowy kebab smakuje wybornie, w własnoręcznie zrobionym chlebku pita, a ten chlebek pita to już w ogóle petarda. Pierwszy raz robiłam pite sama, nadziałam ją domowymi frytkami, drobiowym kebabem z piekarnika, ulubioną surówką z pekinki, a całość zwieńczyłam ulubionym sosem, to jest dopiero fast food!!! Chlebek pita robi się bardzo prosto i nie trzeba tu być żadnym mistrzem, mój synek był zachwycony obserwując przy szybie piekarnika jak chlebek się zmienia "mamusiu, mamusiu ten chlebek oddycha" 🙂 A byście widziały jak wszyscy wcinali takiego kebsa, nawet okruszek pity nie został na talerzu, chłopaki wrąbali wszystko do ostatniego okruszka.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 2 hrs 30 mins
Ilość porcji 6 szt.
Jak wykonać przepis na – Jak zrobić chlebek pita

Potrzebne składniki
  

6 szt.

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę.
    Zrób dołek i wsyp suche drożdże, łyżkę cukru oraz wlej szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Na koniec wsyp sól i wlej olej lub oliwę.
    Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, lub ręką, możesz wspomóc się jak ja na lenia robotem planetarnym. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, odchodzić od ręki, misy miksera.
    Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Z wyrośniętego ciasta uformuj walec i podziel go na 6 równych mniej więcej kawałków. Z każdej części ciasta uformuj zgrabną kuleczkę. Każdą kulę spłaszcz i rozwałkuj na placek Ø 16 – 18 cm, następnie przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. do napuszenia.
    Chlebki piecz w rozgrzanym piekarniku na 220 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 10 min. do zarumienienia. W moim piekarniku wystarczyło po 8 min.
    Jeszcze ciepłe pity rozkrój nożem i nadziej czym tylko dusza zapragnie!!!
    Smacznego!!!
  • 1 szkl. =250 ml
  • Drożdże instant możesz zastąpić świeżymi drożdżami w ilości 20 g.
  • Wielkość chlebków zależy od możliwości rodziny, u nas akurat zrobiłam większe i wyszło mi 6 szt. możesz również zrobić 8 szt.
  • Chlebek możesz upiec na suchej patelni lub w piekarniku.
  • Możesz go przechowywać w hermetycznie zamkniętych workach foliowych do 3 dni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jak zrobić chlebek pita wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Mirosława Dudko

Super! Szukałam przepisu na ten chlebek 🙂

Wioleta Sadowska

Może się skuszę na ten przepis. Bo nie jest taki trudny.

Słodko Słodka

Przepis bardzo prosty i wbrew pozorą szybki, najwięcej czasu zajmuje samo wyrastanie ciasta.

Mi-hau-hau

Super przepis na domowy fast food😋 Przetestuję przy najbliższej okazji 🙂

Słodko Słodka

Polecam, koniecznie daj znać jak wyszły Ci te pity 🙂

Pichceniomania

Zamiast kupować jakieś dziwne, chemiczne… czemu nie zrobić samemu! Super, wyglądają idealnie 🙂

Słodko Słodka

Swoje to swoje, zupełnie inny smak i przynajmniej wiesz co jesz.

Edyta

Tez ostatnio chodzi za mna taki chlebek. Jaki fajny przepis i latwy, smaczny chlebek!