Ubrana we wspaniałe kimono gejsza klęcząca nad specjalnymi akcesoriami do parzenia herbaty, do tego piękna porcelana. Tak sobie wyobrażamy spożywanie herbaty w Japonii. Prawda jest nieco inna. Ceremonia parzenia herbaty to chanoyu – jedna z dyscyplin sztuki, w kulturze Japonii nie ustępująca kaligrafii, malarstwu czy poezji.
Zielona herbata japońska towarzyszy Japończykom na co dzień, a liczba jej gatunków to obszerna wiedza, w większości obca dla mieszkańców innych krajów. Żaden Japończyk nie użyje określenia zielona herbata japońska. Nazwy herbaty w Japonii to nie tylko nazwy samego gatunku krzewu, ale również uzależnione od sposobu uprawy, zbioru i metody zaparzania. Zieloną herbatę można śmiało nazwać japońskim napojem narodowym. Pije się ją przez cały dzień, samą i do posiłków. Podawana jest gościom w domu, a także w biurze, a nawet w urzędzie czy na poczcie. W Japonii praktycznie nie spożywa się czarnej herbaty. Traktowana jest jako ciekawostka, a serwuje się ją tylko w kawiarniach w stylu europejskim.
Czy można kupić prawdziwą zieloną herbatę japońską?
Większość popularnych i niedrogich herbat zielonych, które możemy kupić w każdym sieciowym sklepie spożywczym lub markecie ma niewiele wspólnego z zieloną herbatą japońską. Pochodzą z Chin lub Indonezji, a produkowane są masowo z krzewów uprawianych przemysłowymi metodami. Na etykiecie najczęściej widnieje nazwa zielona herbata, brakuje oznaczenia konkretnego gatunku. Zupełnie inaczej przedstawia się oferta sklepu moyamatcha.com. To witryna wyspecjalizowana w zielonych herbatach japońskich sprowadzanych z ekologicznych upraw w Japonii. Różne gatunki herbaty posiadają szczegółowe opisy i instrukcje dotyczące sposobu zaparzania. Na stronie Moymatcha.com możemy zamówić zarówno, zwykłe, codzienne herbaty jak i najbardziej wyszukane gatunki włącznie z tym, używanym w tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty. Oprócz najwyższej jakości herbaty możemy tu znaleźć oryginalną, japońską ceramikę i wszystkie niezbędne akcesoria do parzenia herbaty. Ciekawym uzupełnieniem strony moyamatcha.com są artykuły przybliżające kulturę picia herbaty w Japonii.
Jakie są gatunki zielonej japońskiej herbaty?
Opisanie wszystkich to materiał na co najmniej grubą księgę. Najbardziej popularne, serwowane kilka razy dziennie to bancha i sencha. Bardzo ciekawą herbatą o niepowtarzalnej nucie lekko prażonego ryżu jest genmaicha – herbata zmieszana z ziarnami palonego ryżu. Do ceremonii herbaty, a także jako dodatek do wykwintnych japońskich słodyczy używana jest matcha. Na najważniejsze okazje typu Nowy Rok, czy ważne jubileusze i eventy podawana jest herbata gyokuro. Wymieniając gatunki warto również wspomnieć, że zielona japońska herbata jest doskonała dla zdrowia i wielu Japończyków uważa ją za najważniejszą część diety, odpowiedzialną za najdłuższą na świecie średnią długość życia.
Przyznam, że napiłabym się takiej dobrej japońskiej herbaty.
Zieloną herbatę piję w ostatnim czasie codziennie. Zauważyłam, że stawia mnie na nogi z rana tak samo skutecznie jak kawa czarna. Poza tym autentycznie ja polubiłam. Doszłam do wniosku, żę trzeba do niej dojrzeć. Na początku nie przepadałam za nią, aktualnie mam kilka gatunków zielonej herbaty w swojej szafce 🙂 Codziennie wybieram inną.
Duże znaczenie ma również moim zdaniem sposób serwowania herbaty. Podana w ładnej filiżance mi osobiscie smakuje o wiele lepiej.
Polecam szczególnie porcelane firmy Lubiana https://bokono.pl/pl/p/Bulionowka-Afrodyta-Lubiana-300-ml-bez-spodka/2060
Mają wiele ciekawych kolekcji.
U mnie w domu fanem zielonej herbaty jest mąż, ja niestety nie przepadam za zieloną herbatą. Ładne filiżanki bardzo lubimy, a porcelana Lubiana jest nam znana.