Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Słodko Słodka
37 komentarzy
Sernik na wypasie, wcale nie dziwię się nazwie, sernik papieski jest wyjątkowo smaczny, polecam na specjalne okazje, święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Wspaniale prezentuje się na stole, goście będą zachwyceni. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tylko tak wygląda, przygotowanie tego sernika najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Ja upiekłam wieczorem sernik, a na drugi dzień rano zrobiłam krem i prażony słonecznik. Uwaga to nie jest wersja sernika dla tych co są na diecie i liczą kalorie, ale od czasu do czasu myślę, że można zgrzeszyć. Pierwszy raz piekłam taki sernik z zaprzyjaźnioną blogerką 3 lata temu, jednak po 3 latach nabrałam większej wprawy w pieczeniu i sernik wygląda o niebo lepiej, aczkolwiek smak pozostał ten sam.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Potrzebne składniki
  

Kruchy spód

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
  • ok. ¾ kostki masła lub margaryny - kostka 250 g
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1400 g twarogu sernikowego - użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
  • 300 g cukru
  • 250 ml śmietany kwaśnej - gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka - białka wykorzystasz do bezy orzechowej
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego - opakowanie = 40 g, budyń bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza orzechowa

  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka kaszy manny - możesz zastąpić bułką tartą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Krem kajmakowy

  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 200 g masła

Prażony słonecznik

  • 200 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania

Kruchy spód

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.

Masa serowa

  • Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem ( możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek ), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną ( najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek ), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.

Beza orzechowa

  • Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
    Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
    Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.

Krem kajmakowy

  • Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
    Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.

Prażony słonecznik

  • Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
    Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.
  • Sernik przechowuj w lodówce, najlepszy na 2, 3 dzień.

W Waszym wykonaniu

  • Maria Strzałka, dziękuje serdecznie za apetyczne foto 🙂
  • Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki przepis => (klik), użyłam tylko 2 ponieważ do sernika używam zawsze wiejskich jajek rozmiar L.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Holly

Wspaniały serniczek nam wyszedł:) Fajnie nam się razem piekło 🙂
Polecam jest pyszny

sylwia

Mam pytania: 1.W masie serowej są 4 żółtka a beza jest z 6 białek. Co z tymi 2 żółtkami? 2. Jak zachowuje się beza przygnieciona kajakiem?

Wioleta Sadowska

Wygląda rewelacyjnie. Na pewno jest pyszny 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, smaczny jest dawno takiego nie piekłam, więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem 🙂

Marzenka

Przepyszny sernik, synowa mi ostatnio taki zaserwowała, rozsadziło moje kubki smakowe. Taki dobry, że aż paluszkami okruszki sprzątnęłam z talerza 🤭

Słodko Słodka

Nie pozostaje mi nic innego jak napisać, zazdroszczę synowej 🙂 Mam nadzieje, że ja kiedyś też będę miała taką fajną synową, a mam tylko jednego synka 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz.

Edyta

Cudowne ciasto. Uwielbiam polaczenie kajmaku ze slonecznikiem, pieklam juz nawet takie ciasteczka. Pysznosci 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Edytko, ciasteczka też muszą być pyszne 🙂 Dawno nie piekłam tego sernika, a jest przepyszny 🙂

iza

pyszny serniczek

Słodko Słodka

Dziękuje Kochana 🙂

Krystyna

Wygląda smakowicie.
Można wiedzieć rozmiar blaszki?

Słodko Słodka

Krysiu blaszka 25×36 cm 🙂 Muszę dodać do wpisu, bo z pośpiechu zapomniałam. Pozdrawiam serdecznie

Krystyna

Dziękuję 😘. Również pozdrawiam.

Słodko Słodka

Dziękuje, udanych wypieków 🙂

Iwona

Wygląda genialnie. Na pewno tak samo smakuje 🙂

Wygląda bardzo interesująco i… bardzo kalorycznie 😉 Ale co tam, jak szaleć to szaleć

Słodko Słodka

To akurat mój świąteczny wypiek, dawno nie piekłam takiego sernika, ale fakt do fit wypieków nie należy 😉 Od czasu do czasu można zgrzeszyć 🙂

Marzena

Wspaniały serniczek kochana 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Marzenko 🙂

Venus

Nie jestem fanką sernika . Ale ten wygląda interesująco

Słodko Słodka

Ja bardzo lubię, ale odkąd prowadzę bloga, to też trochę się przejadłam tak szczerze 😉 To taki sernik na specjalne okazje.

Jóźwia Butrym

Sernik papieski, teraz źle się kojarzy, jak zjesz to się dziwisz.

Diana

Pycha!

Magda

Witam. Jakie są wymiary blaszki?

Patrycja Reszko

Cudowny serniczek!

Paulina

W przepisie są dwa budynie po 20 g każdy? Pytam bo przeważnie są 35-40g opakowania 🙂

Rosa

Ciekawy przepis, choc dość pracochłonny. Można go uprościć przez zrobienie spodu z herbatników, ale i tak sporo pracy. 
Mam nadzieję, że starania wynagrodzone zostaną smakiem. 🙂
Zainteresowałam się nim, bo będę niedługo więcej wypiekać. Ten jest ciekawy, aczkolwiek dodatek oleju nie awansuje wypieku do klasy extra, przynajmniej w moim odczuciu. Sorry, że tak mówię, ale tak czuję. Czy można ten olej zamienić na masło?