Sernik na wypasie, wcale nie dziwię się nazwie, sernik papieski jest wyjątkowo smaczny, polecam na specjalne okazje, święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Wspaniale prezentuje się na stole, goście będą zachwyceni. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tylko tak wygląda, przygotowanie tego sernika najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Ja upiekłam wieczorem sernik, a na drugi dzień rano zrobiłam krem i prażony słonecznik. Uwaga to nie jest wersja sernika dla tych co są na diecie i liczą kalorie, ale od czasu do czasu myślę, że można zgrzeszyć. Pierwszy raz piekłam taki sernik z zaprzyjaźnioną blogerką 3 lata temu, jednak po 3 latach nabrałam większej wprawy w pieczeniu i sernik wygląda o niebo lepiej, aczkolwiek smak pozostał ten sam.
Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr 30 mins
Czas całkowity 2 hrs
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Potrzebne składniki
  

Kruchy spód

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
  • ok. ¾ kostki masła lub margaryny - kostka 250 g
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1400 g twarogu sernikowego - użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
  • 300 g cukru
  • 250 ml śmietany kwaśnej - gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka - białka wykorzystasz do bezy orzechowej
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego - opakowanie = 20 g, budyń bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza orzechowa

  • 6 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka kaszy manny - możesz zastąpić bułką tartą
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szczypta soli

Krem kajmakowy

  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 200 g masła

Prażony słonecznik

  • 200 g ziaren łuskanego słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania

Kruchy spód

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.

Masa serowa

  • Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem ( możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek ), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną ( najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek ), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.

Beza orzechowa

  • Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.
    Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.
    Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
    Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.
    Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.
    Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.

Krem kajmakowy

  • Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.
    Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.

Prażony słonecznik

  • Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.
    Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.
  • Sernik przechowuj w lodówce, najlepszy na 2, 3 dzień.

W Waszym wykonaniu

  • Maria Strzałka, dziękuje serdecznie za apetyczne foto 🙂
  • Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki przepis => (klik), użyłam tylko 2 ponieważ do sernika używam zawsze wiejskich jajek rozmiar L.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina Holly
4 lat temu

Wspaniały serniczek nam wyszedł:) Fajnie nam się razem piekło 🙂
Polecam jest pyszny

sylwia
sylwia
1 miesiąc temu
Reply to  Karolina Holly

Mam pytania: 1.W masie serowej są 4 żółtka a beza jest z 6 białek. Co z tymi 2 żółtkami? 2. Jak zachowuje się beza przygnieciona kajakiem?

Wioleta Sadowska
4 miesięcy temu

Wygląda rewelacyjnie. Na pewno jest pyszny 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Dziękuje, smaczny jest dawno takiego nie piekłam, więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem 🙂

Marzenka
Marzenka
4 miesięcy temu

Przepyszny sernik, synowa mi ostatnio taki zaserwowała, rozsadziło moje kubki smakowe. Taki dobry, że aż paluszkami okruszki sprzątnęłam z talerza 🤭

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Marzenka

Nie pozostaje mi nic innego jak napisać, zazdroszczę synowej 🙂 Mam nadzieje, że ja kiedyś też będę miała taką fajną synową, a mam tylko jednego synka 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz.

Edyta
4 miesięcy temu

Cudowne ciasto. Uwielbiam polaczenie kajmaku ze slonecznikiem, pieklam juz nawet takie ciasteczka. Pysznosci 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dziękuje Edytko, ciasteczka też muszą być pyszne 🙂 Dawno nie piekłam tego sernika, a jest przepyszny 🙂

iza
4 miesięcy temu

pyszny serniczek

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  iza

Dziękuje Kochana 🙂

Krystyna
Krystyna
4 miesięcy temu

Wygląda smakowicie.
Można wiedzieć rozmiar blaszki?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Krysiu blaszka 25×36 cm 🙂 Muszę dodać do wpisu, bo z pośpiechu zapomniałam. Pozdrawiam serdecznie

Krystyna
Krystyna
4 miesięcy temu

Dziękuję 😘. Również pozdrawiam.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Krystyna

Dziękuje, udanych wypieków 🙂

Iwona
4 miesięcy temu

Wygląda genialnie. Na pewno tak samo smakuje 🙂

MyśłiPotarganej.pl
4 miesięcy temu

Wygląda bardzo interesująco i… bardzo kalorycznie 😉 Ale co tam, jak szaleć to szaleć

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

To akurat mój świąteczny wypiek, dawno nie piekłam takiego sernika, ale fakt do fit wypieków nie należy 😉 Od czasu do czasu można zgrzeszyć 🙂

Marzena
4 miesięcy temu

Wspaniały serniczek kochana 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Marzena

Dziękuje Marzenko 🙂

Venus
4 miesięcy temu

Nie jestem fanką sernika . Ale ten wygląda interesująco

Słodko Słodka
Słodko Słodka
4 miesięcy temu
Reply to  Venus

Ja bardzo lubię, ale odkąd prowadzę bloga, to też trochę się przejadłam tak szczerze 😉 To taki sernik na specjalne okazje.

Jóźwia Butrym
Jóźwia Butrym
4 miesięcy temu

Sernik papieski, teraz źle się kojarzy, jak zjesz to się dziwisz.

Diana
4 miesięcy temu

Pycha!

Magda
Magda
3 miesięcy temu

Witam. Jakie są wymiary blaszki?