8,2K
Jak wykonać przepis na – Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem
Sernik na wypasie, wcale nie dziwię się nazwie, sernik papieski jest wyjątkowo smaczny, polecam na specjalne okazje, święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Wspaniale prezentuje się na stole, goście będą zachwyceni. Ciasto wygląda na skomplikowane, ale tylko tak wygląda, przygotowanie tego sernika najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Ja upiekłam wieczorem sernik, a na drugi dzień rano zrobiłam krem i prażony słonecznik. Uwaga to nie jest wersja sernika dla tych co są na diecie i liczą kalorie, ale od czasu do czasu myślę, że można zgrzeszyć. Pierwszy raz piekłam taki sernik z zaprzyjaźnioną blogerką 3 lata temu, jednak po 3 latach nabrałam większej wprawy w pieczeniu i sernik wygląda o niebo lepiej, aczkolwiek smak pozostał ten sam.
Potrzebne składniki
Kruchy spód
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie
- ok. ¾ kostki masła lub margaryny - kostka 250 g
- 1 jajko
Masa serowa
- 1400 g twarogu sernikowego - użyłam 1 kg sera z wiaderka, a reszta to twaróg w kostce półtłusty
- 300 g cukru
- 250 ml śmietany kwaśnej - gęsta, możesz zastąpić jogurtem greckim
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka - białka wykorzystasz do bezy orzechowej
- 250 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego - opakowanie = 40 g, budyń bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza orzechowa
- 6 białek
- 5 łyżek cukru
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżka kaszy manny - możesz zastąpić bułką tartą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Krem kajmakowy
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 200 g masła
Prażony słonecznik
- 200 g ziaren łuskanego słonecznika
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
Kruchy spód
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem i wrzucić całe jajko. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuć widelcem. Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia.
Masa serowa
- Całe jajka oraz żółtka z cukrem ubij mikserem krótko, do momentu uzyskania jasnej masy w kolorze koglu moglu. Dodaj twaróg z wiaderka oraz twaróg w kostkach dobrze rozgnieciony widelcem ( możesz też pomóc sobie blenderem, żeby twaróg nie miał grudek ), wymieszaj mikserem krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników.Następnie wlej olej, śmietanę oraz wymieszane w mleku budynie z mąką ziemniaczaną ( najlepiej użyć trzepaczki rózgowej do wymieszania budyni i mąki w mleku, unikniesz grudek ), całość wymieszaj mikserem na wolnych obrotach tylko do uzyskania jednolitej masy.Tak przygotowaną masę serową wylej na podpieczony kruchy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz przez 40 – 50 min w temp. 180 °C, góra – dół, bez termoobiegu.
Beza orzechowa
- Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Ja to zrobiłam 10 min. przed końcem, gdy sernik zaczął się lekko rumienić na wierzchu.Ubij pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypuj cukier i miksuj do uzyskania sztywnej piany.Na koniec dodaj orzechy (orzechy zmieliłam w malakserze, ale możesz też drobno posiekać) wymieszane z kaszą manną i mąką, całość delikatnie wymieszaj szpatułką.Podpieczony sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na wierzch bezę orzechową, równomiernie rozsmaruj i wrzuć z powrotem do piekarnika.Piecz jeszcze przez ok. 30 min. w temp. 180 °C, następnie wyłącz piekarnik, delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystygnięcia.Gdy sernik wystygnie wstaw go na noc do lodówki.
Krem kajmakowy
- Kajmak i masło muszą być w temp. pokojowej.Masło ubij mikserem na puch, następnie wrzucaj po jednej łyżce masy kajmakowej stopniowo i miksuj do połączenia.Tak przygotowany krem rozsmaruj równomiernie na zimnej bezie orzechowej i wstaw do lodówki.
Prażony słonecznik
- Na rozgrzanej patelni roztop masło z cukrem, wrzuć ziarna słonecznika, wymieszaj i praż na złotawy kolor.Odstaw do całkowitego wystygnięcia, następnie posyp wierzch sernika, delikatnie uklepując dłonią.
- Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki przepis => (klik), użyłam tylko 2 ponieważ do sernika używam zawsze wiejskich jajek rozmiar L.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wspaniały serniczek nam wyszedł:) Fajnie nam się razem piekło 🙂
Polecam jest pyszny
Oj tak i u mnie szybciutko znikł;-)następne wspólne ciacho na Święta kręcimy;-)
Mam pytania: 1.W masie serowej są 4 żółtka a beza jest z 6 białek. Co z tymi 2 żółtkami? 2. Jak zachowuje się beza przygnieciona kajakiem?
Żółtka, które mi zostały z bezy orzechowej wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek z maszynki przepis => (klik), użyłam tylko 2 ponieważ do sernika używam zawsze wiejskich jajek rozmiar L. To jest beza orzechowa, więc nie jest taka delikatna jak tradycyjna beza.
Wygląda rewelacyjnie. Na pewno jest pyszny 🙂
Dziękuje, smaczny jest dawno takiego nie piekłam, więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem 🙂
Przepyszny sernik, synowa mi ostatnio taki zaserwowała, rozsadziło moje kubki smakowe. Taki dobry, że aż paluszkami okruszki sprzątnęłam z talerza 🤭
Nie pozostaje mi nic innego jak napisać, zazdroszczę synowej 🙂 Mam nadzieje, że ja kiedyś też będę miała taką fajną synową, a mam tylko jednego synka 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz.
Cudowne ciasto. Uwielbiam polaczenie kajmaku ze slonecznikiem, pieklam juz nawet takie ciasteczka. Pysznosci 🙂
Dziękuje Edytko, ciasteczka też muszą być pyszne 🙂 Dawno nie piekłam tego sernika, a jest przepyszny 🙂
pyszny serniczek
Dziękuje Kochana 🙂
Wygląda smakowicie.
Można wiedzieć rozmiar blaszki?
Krysiu blaszka 25×36 cm 🙂 Muszę dodać do wpisu, bo z pośpiechu zapomniałam. Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję 😘. Również pozdrawiam.
Dziękuje, udanych wypieków 🙂
Wygląda genialnie. Na pewno tak samo smakuje 🙂
Dziękuje, bardzo smaczny sernik, aczkolwiek do najlżejszych nie należy 😉
Wygląda bardzo interesująco i… bardzo kalorycznie 😉 Ale co tam, jak szaleć to szaleć
To akurat mój świąteczny wypiek, dawno nie piekłam takiego sernika, ale fakt do fit wypieków nie należy 😉 Od czasu do czasu można zgrzeszyć 🙂
Wspaniały serniczek kochana 🙂
Dziękuje Marzenko 🙂
Nie jestem fanką sernika . Ale ten wygląda interesująco
Ja bardzo lubię, ale odkąd prowadzę bloga, to też trochę się przejadłam tak szczerze 😉 To taki sernik na specjalne okazje.
Sernik papieski, teraz źle się kojarzy, jak zjesz to się dziwisz.
W sumie prawda 🙂 Nazwa jak nazwa, ale broni się wyglądem i smakiem 😉 Pozdrawiam, dzięki za gwiazdeczki 🙂
Pycha!
Dziękuje 🙂
Witam. Jakie są wymiary blaszki?
25×36 cm.
Cudowny serniczek!
Dziękuje, to taki na specjalne okazje 🙂
W przepisie są dwa budynie po 20 g każdy? Pytam bo przeważnie są 35-40g opakowania 🙂
Mój błąd, dzięki za zwrócenie uwagi, oczywiście opakowanie 40 g. Pozdrawiam 🙂
Ciekawy przepis, choc dość pracochłonny. Można go uprościć przez zrobienie spodu z herbatników, ale i tak sporo pracy.
Mam nadzieję, że starania wynagrodzone zostaną smakiem. 🙂
Zainteresowałam się nim, bo będę niedługo więcej wypiekać. Ten jest ciekawy, aczkolwiek dodatek oleju nie awansuje wypieku do klasy extra, przynajmniej w moim odczuciu. Sorry, że tak mówię, ale tak czuję. Czy można ten olej zamienić na masło?
Możesz wszystkie składniki zamienić pod siebie tak jak lubisz, nikomu nie narzucam co ma używać.