Jogurtowa chałka z kruszonką

Słodko Słodka
22 komentarze
Puszyste i delikatne drożdżowe wnętrze potrafi zawrócić w głowie nie jednemu. Jogurtowa chałka z kruszonką najlepiej smakuje do kubka ciepłego mleka, kakao. Nie jest za słodka, jest smaczna na sucho jak i z takimi dodatkami jak domowe powidła, konfitura itp. Najmłodszy w rodzinie uwielbia tego typu wypieki na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Uwierzcie mi, że taka chałka znika w locie jeszcze letnia. Zdążyłam wyjąć z piekarnika i już syn przyszedł do kuchni, podobno za zapachem… i co chwile się pytał czy już można kroić. Jedno z prostszych i smaczniejszych wypieków drożdżowych. Jeśli lubisz domowe pieczywo i proste przepisy to koniecznie wypróbuj przepis na proste bułki pszenne (klik).
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 40 minuty
Ilość porcji 2 chałki
Jak wykonać przepis na – Jogurtowa chałka z kruszonką

Potrzebne składniki
  

  • 630 g mąki pszennej luksusowej
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • szkl. mleka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • ekstrakt z wanilii

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 2 garście mrożonych jagód - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wbij jajko ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło, oraz jogurt naturalny.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
  • Ciasto uformuj w walec, przetnij na 6 równych kawałków.
    Każdy kawałek zroluj dłońmi na dłuższy pasek.
  • Z 3 pasków upleć warkocz, czynność powtórz.
    Końce podwiń pod spód.
    Chałki ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 40 min.
  • Po tym czasie posmaruj delikatnie mlekiem i posyp owocami i kruszonką.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz do zarumienienia bez termoobiegu tylko góra – dół, ok. 25 – 30 min.
    Upieczone chałki pozostaw do wystygnięcia.
  • Przed rozkrojeniem posyp cukrem pudrem.
  • Smacznego!!!
  • Zapraszam na YouTube.

W Waszym wykonaniu

  • Ania Rombalska, dziękuje za zdjęcie na gorąco 🙂
  • Barbara Nowak, dziękuje 🙂
  • Anna Jagieła, dzięki serdeczne 🙂
  • Do czasu całkowitego doliczyłam 40 min. czas wyrastania ciasta przed pieczeniem.
  • Owoce możesz pominąć, ja akurat miałam jeszcze mrożone jagody od poprzedniego ciasta i chciałam je wykorzystać.
  • Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim lub gęstą kwaśną śmietaną.
  • Do posmarowania chałki po napuszeniu możesz użyć samego mleka lub żółtka roztrzepanego z łyżką mleka.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jogurtowa chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta

Jaka cudowna chaleczka, pycha 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Edytko, dawno nie piekłam takiej chałki, zniknęła w locie 😉

Wioleta

Matko, ale bym sobie pojadła takiej chałki z dżemem.

Słodko Słodka

Pyszna jest i mega szybko znika niestety 🙂

Misiu

Lubię chałkę i jadam ją przynajmniej raz w tygodniu, ale kupną. Nie mam piekarnika, aby upiec sobie samemu, choć drożdżówki z truskawkami robię, tyle, że na patelni. 🙂

Słodko Słodka

Misiu kupna to nie to samo, swojskiej byś zjadł więcej 😉 Zapach takiego drożdżowego wypieku zawsze mnie zachwyca. O proszę jak pomysłowo, potrzeba matką wynalazków, drożdżówek z patelni jeszcze nie jadłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Monika

Ale apetyczne! Taka domowa chałka jest najlepsza 🙂

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak, domowe pieczywo love pod każdą postacią 🙂

Włóczykij

Spróbuję chętnie

Zapraszam do mnie

Katarzyna

Szklanka to ile ml w tym przepisie?

Iwona

Niedawno piekłam swoją pierwszą chalkę i była pyszna. Wypróbuję wersję jogurtową 🙂

Monika

Czy mogę użyć drożdży w proszku?

Kasia

Wygląda tak pysznie ze zjadłabym kawałek, jutro koniecznie do zrobienia

Paulina

Ciasto po wyrobieniu nie musi wyrastać? Dopiero po zlepieniu chałki?

Last edited 3 lat temu by Paulina
Beata

Przepis sprawdzony wielokrotnie i jest rewelacyjny. Teraz robię chałki tylko z tego przepisu, jogurt robi swoje.