3,2K
Jak wykonać przepis na – Jogurtowa chałka z kruszonką
Puszyste i delikatne drożdżowe wnętrze potrafi zawrócić w głowie nie jednemu. Jogurtowa chałka z kruszonką najlepiej smakuje do kubka ciepłego mleka, kakao. Nie jest za słodka, jest smaczna na sucho jak i z takimi dodatkami jak domowe powidła, konfitura itp. Najmłodszy w rodzinie uwielbia tego typu wypieki na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Uwierzcie mi, że taka chałka znika w locie jeszcze letnia. Zdążyłam wyjąć z piekarnika i już syn przyszedł do kuchni, podobno za zapachem… i co chwile się pytał czy już można kroić. Jedno z prostszych i smaczniejszych wypieków drożdżowych. Jeśli lubisz domowe pieczywo i proste przepisy to koniecznie wypróbuj przepis na proste bułki pszenne (klik).
Potrzebne składniki
- 630 g mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- ⅔ szkl. mleka
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- ekstrakt z wanilii
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 25 g masła
- kilka kropel ekstraktu z wanilii - lub cukier waniliowy
Dodatkowo
- 2 garście mrożonych jagód - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Masło roztop i odstaw na bok. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.Wbij jajko ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło, oraz jogurt naturalny. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera.Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
- Ciasto uformuj w walec, przetnij na 6 równych kawałków.Każdy kawałek zroluj dłońmi na dłuższy pasek.
- Z 3 pasków upleć warkocz, czynność powtórz.Końce podwiń pod spód.Chałki ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na 40 min.
- Po tym czasie posmaruj delikatnie mlekiem i posyp owocami i kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz do zarumienienia bez termoobiegu tylko góra – dół, ok. 25 – 30 min.Upieczone chałki pozostaw do wystygnięcia.
- Przed rozkrojeniem posyp cukrem pudrem.
- Smacznego!!!
- Zapraszam na YouTube.
- Do czasu całkowitego doliczyłam 40 min. czas wyrastania ciasta przed pieczeniem.
- Owoce możesz pominąć, ja akurat miałam jeszcze mrożone jagody od poprzedniego ciasta i chciałam je wykorzystać.
- Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim lub gęstą kwaśną śmietaną.
- Do posmarowania chałki po napuszeniu możesz użyć samego mleka lub żółtka roztrzepanego z łyżką mleka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jogurtowa chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jaka cudowna chaleczka, pycha 🙂
Dziękuje Edytko, dawno nie piekłam takiej chałki, zniknęła w locie 😉
Matko, ale bym sobie pojadła takiej chałki z dżemem.
Pyszna jest i mega szybko znika niestety 🙂
Lubię chałkę i jadam ją przynajmniej raz w tygodniu, ale kupną. Nie mam piekarnika, aby upiec sobie samemu, choć drożdżówki z truskawkami robię, tyle, że na patelni. 🙂
Misiu kupna to nie to samo, swojskiej byś zjadł więcej 😉 Zapach takiego drożdżowego wypieku zawsze mnie zachwyca. O proszę jak pomysłowo, potrzeba matką wynalazków, drożdżówek z patelni jeszcze nie jadłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Ale apetyczne! Taka domowa chałka jest najlepsza 🙂
Zdecydowanie tak, domowe pieczywo love pod każdą postacią 🙂
Spróbuję chętnie
Zapraszam do mnie
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam i oczywiście odwiedzę.
Szklanka to ile ml w tym przepisie?
250 ml.
Niedawno piekłam swoją pierwszą chalkę i była pyszna. Wypróbuję wersję jogurtową 🙂
Jogurtowa jest jeszcze smaczniejsza, polecam 🙂
Czy mogę użyć drożdży w proszku?
Tak oczywiście 🙂
Wygląda tak pysznie ze zjadłabym kawałek, jutro koniecznie do zrobienia
Pyszna jest polecam, piekłam ją 3 razy w zeszłym tygodniu, chłopaki nie mogli się jej ujeść 😉
Ciasto po wyrobieniu nie musi wyrastać? Dopiero po zlepieniu chałki?
Tak dokładnie tak jak opisałam w przepisie.
Przepis sprawdzony wielokrotnie i jest rewelacyjny. Teraz robię chałki tylko z tego przepisu, jogurt robi swoje.
Dziękuje serdecznie Beatko za komentarz, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie