Karkówka ze słoika na kanapki

Słodko Słodka
12 komentarzy
Uwielbiam takie domowe konserwy. Z dużą ilością galaretki, karkówka ze słoika na kanapki jest przepyszna. Dawno nie mieliśmy, więc zrobiłam większą ilość, ostatnio słoikówkę robiłam w formie mielonki, znajdziesz ją wpisując w lupkę na blogu Słoikówka – mielonka w słoikach, a tym razem mięsko pokroiłam w drobniejszą kostkę. Mięso można mieszać wedle uznania. U mnie dziś akurat sama karkówka, ale możesz użyć np. łopatki, jeśli lubisz tłuściejsze mięsko dodać boczku. Oczywiście obowiązkowo swojski chlebek musi być!!! Domowe wyroby tego typu są zawsze na czasie, bez względu na porę roku. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny lub szybki obiad. Zapach zniewala nawet najbardziej odpornych na tego typu jadło.
Przygotowanie 2 godziny 15 minuty
Gotowanie 4 godziny
Czas całkowity 6 godziny 15 minuty
Ilość porcji 9 słoików 0,5 l
Jak wykonać przepis na – Karkówka ze słoika na kanapki

Potrzebne składniki
  

  • 3 kg karkówki
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3 łyżki czosnku suszonego
  • 0,5 l wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób wykonania

  • Mięso kupić najlepiej ze sprawdzonego miejsca.
  • Pokrój karkówkę w kostkę, możesz pokroić w grubszą.
  • Do pokrojonego mięsa dodaj przyprawy sól, pieprz, czosnek, wsyp żelatynę i zalej wodą.
  • Wyrób mięso ręką, wyrabiaj do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne.
    Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godz.
  • Do każdego wyparzonego słoika włóż listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, oraz kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.
  • Mięso nałóż do słoików, do 3/4 wysokości i ugnieć dobrze pięścią, żeby nie było powietrza i wolnej przestrzeni w słoikach.
  • Obetrzyj ranty ściereczką i zakręć słoiki.
    Słoiki ułóż w dużym garnku na ściereczce i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotuj na małym ogniu ok. 3 godz. od zagotowania wody, pozostaw w garnku do rana, następnego dnia ponownie, wstaw garnki na palnik, tym razem gotuj już tylko 1 godz.
  • Wyjmij słoiki na ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia, wstaw do lodówki, żeby mięsko z galaretką dobrze się ściągnęło.
  • Mi najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem, a przepis na ten prosty i smaczny chlebek znajdziesz tu => (klik).
  • Użyłam zwykłą sól, ale Ty jeśli chcesz możesz użyć pół na pół z solą peklową.
  • Słoiki gotowałam w dwóch garnkach, jedną turę tylko 3 godz. bo akurat mam pewność, że szybko znikną.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka ze słoika na kanapki wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Ciekawie to wygląda. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego.

Słodko Słodka

Polecam, świetna alternatywa dla zwykłej kiełbasy, taka domowa konserwa smakuje o niebo lepiej niż te kupne,a przede wszystkim wiesz co jesz 🙂

Ciekawy pomysł na kanapki 🙂

Z domowym pieczywem to już w ogóle pyszka 🙂

jarek

od siebie dodałem 700g wędzonego podgardla,wmasowałem to w mięso i zapiekam w piekarniku jutro napiszę jak smakuje Miłego dnia

jarek

łatwiej rozsmarować skórka z podgardla to skleiła ,nie dałem żelatyny no i niestety jeszcze więcej kalorii

Andrzej

Witam. Chciałbym też to zrobić. Mam tylko pytanie o sól. Łyżki to mają być takie od zupy czy takie od herbaty? Pozdrawiam

Marcin

Dzięki za przepis, właśnie się słoiki gotują na pewno będzie pyszne 🙂