Karnawałowe faworki drożdżowe

Słodko Słodka
58 komentarzy
Uwielbiam wszystko co drożdżowe. W tym roku piekłam już parę razy faworki, na życzenie moich chłopków. Żeby im się nie znudziły postanowiłam zmienić formę. Muszę przyznać, że wyszły mi super tak jak sobie umyśliłam, oczywiście zniknęły w tempie ekspresowym. Synek wrócił z przedszkola i od razu na poczekaniu zjadł dwa, a reszta to już wiecie… do wieczora nie było śladu, nie sposób im się oprzeć. Zachęcam Was do przygotowania faworków drożdżowych w takiej właśnie formie, wyglądają przecudnie, jak takie kwiatuszki, kuszą swym wyglądem niesamowicie. Cieszą oko i nie tylko, bardzo smaczne. Karnawał moment przeleci, więc trzeba korzystać. Mam jeszcze w planie zrobić z raz pączki, jeśli szukasz sprawdzonego przepisu – pączki nadziane marmoladą (klik).
Przygotowanie 1 godzina 25 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 40 minuty
Ilość porcji 12 szt.
Jak wykonać przepis na – Karnawałowe faworki drożdżowe

Potrzebne składniki
  

  • 400 g mąki pszennej - +-
  • 200 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 40 g masła

Dodatkowo

  • olej do smażenia na patelni
  • cukier puder do obtoczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wbij jajko, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
  • Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
  • Z każdego z kawałków uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niewielkich odstępach od siebie, przykryj ściereczką.
    Teraz już przechodzimy do formowania naszych faworków, jeśli kiedyś robiłaś bajgle to nie sprawi Ci to większego problemu, jeśli nigdy takich rzeczy nie robiłaś, to zaraz spokojnie przeprowadzę Cię przez ten cały proces i zobaczysz, że to całkiem łatwe i nie ma się czego bać.
  • Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, spłaszcz palcami na taki placuszek, następnie zawiń do środka z jednej i z drugiej strony brzegi, uformuj dłońmi wałek, który musi mieć długość ok. 45 cm.
  • Następnie ułóż wałek tak jakbyś chciała zrobić supełek.
  • Owiń jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem "wianuszka". Prawda, że proste?
  • Postępujesz tak z wszystkimi kulkami, układasz je na blacie w niewielkich odstępach od siebie i przykrywasz ściereczką. Pozostaw je na 25 min. do napuszenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
  • Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, układałam na talerzu.
  • Drożdże świeże możesz zastąpić na instant 7 g.
  • Tego typu faworki możesz spokojnie usmażyć na patelni, nie potrzebujesz dużo oleju, w zasadzie tyle co do smażenia kotletów.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karnawałowe faworki drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
58 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

takich jeszcze nie robiłam, fajny przepis

Słodko Słodka

A raz inaczej, zrobiły furorę 🙂 Fajnie wyglądają, ale i są smaczne 🙂

beata

Jakie ładne 🙂

Słodko Słodka

A dziękuje, czasem mi coś wyjdzie 😉

Wioleta Sadowska

Fajny kształt mają te faworki. I na pewno są smaczne.

Martyna

Uwielbiam faworki, drożdżowych jeszcze nie jadłam 😉

Edyta

Nie moge sie napatrzec jakie sliczne. I jak cudnie wyrosly. Pycha!

Monika

Wieki nie jadłam faworków. Uwielbiam je! A te Twoje jeszcze do tego obłędnie wyglądają 🙂

O ja 🙂
Mniam, mniam, mniam 🙂
Pychotka 🙂

Iwetta Żelaznowska

Uwielbiam wszelkie faworki 🙂
Ale drożdżowych jeszcze nie jadłam 🙂

Magda

Takich jeszcze nie próbowałam, wyglądają fantastycznie 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje, nie tylko wyglądają, ale i tak samo smakują 🙂

Kasia Futka

Cudne i bardzo smakowite faworki! 🙂
I jak piękne uplecione! Najładniejsze jakie widziałam <3
Pozdrawiam ciepło 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Kasiu, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie i ściskam 🙂

Marzena

Jakie one cudne kochana 🙂

Madżenta

Wyglądają przepysznie, swojskie ciacha pierwsza klasa. Pozdrawiam Serdecznie

Iwona

Wyglądają pysznie. A pewnie smakują jeszcze lepiej 🙂

Prześliczne te twoje faworki! Bozia Ci dała ogromny talent w rękach

Słodkie okruszki

Pyszne

Di bloguje

Rewelacja <3

Monika

Wow! Asia Ty to zdolna Babka jesteś i taka pomysłowa! Brawo! Cudne te faworki!

Pichceniomania

Wow! Cudowne! Mi pewnie wyjdą kulfony jakieś… ale spróbuję, bo pięknie się prezentują 🙂

Beata M.

Super, bardzo kusząco wyglądają. Nie dziwie się, ze zniknęły w ekspresowym tempie. 😊

Słodko Słodka

Dzięki, nie zdążyłam dobrze obtoczyć w cukrze pudrze, a już mała rączka stała przy talerzu🙂

Kasia

Właśnie zostały zrobione i zniknęły w ciągu godziny, są przepyszne. Następnym razem zrobię ale już z podwójnej porcji. Pozdrawiam

Słodkie okruszki

Wyglądają super 🙂 Ciekawy pomysł 🙂

Beverly

dla mnie to raczej wyglada na paczek a nie faworki, przepis i ksztalt fajny

dżemdżus

Świetny pomysł, już zapisuję i wykorzystam niebawem. Mam nadzieję, że udadzą się w mojej kuchni równie ładne jak Twoje

Maminek kulinarny

Super są, oryginalne i bardzo eleganckie:)
Zrobię niespodziankę w pracy bo akurat pracuję w tłusty czwartek.
A mamy taki zwyczaj, że każda przynosi jakiś ulubiony przysmak.
U mnie najczęściej były różyczki z foremki na druciku. Czas na zmianę.
Będzie zaskoczenie.
Dzięki Asiu🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Kasia

Nigdy nie robiłam drożdżowych. Piękne Ci wyszły

Patrycja

Wow. Te drożdżowe kwiatuszki wyglądają absolutnie uroczo, i pysznie. 😊

Anna

Pycha chętnie bym zrobiła. Myślę że będą smakowały

Olga

Wspaniały pomysł na odmianę klasycznych faworków. Podoba mi się ten kształt. :))

Alicja

Masz talent. Wyglądają pięknie i pysznie