3,1K
Jak wykonać przepis na – Karnawałowe faworki drożdżowe
Uwielbiam wszystko co drożdżowe. W tym roku piekłam już parę razy faworki, na życzenie moich chłopków. Żeby im się nie znudziły postanowiłam zmienić formę. Muszę przyznać, że wyszły mi super tak jak sobie umyśliłam, oczywiście zniknęły w tempie ekspresowym. Synek wrócił z przedszkola i od razu na poczekaniu zjadł dwa, a reszta to już wiecie… do wieczora nie było śladu, nie sposób im się oprzeć. Zachęcam Was do przygotowania faworków drożdżowych w takiej właśnie formie, wyglądają przecudnie, jak takie kwiatuszki, kuszą swym wyglądem niesamowicie. Cieszą oko i nie tylko, bardzo smaczne. Karnawał moment przeleci, więc trzeba korzystać. Mam jeszcze w planie zrobić z raz pączki, jeśli szukasz sprawdzonego przepisu – pączki nadziane marmoladą (klik).
Potrzebne składniki
- 400 g mąki pszennej - +-
- 200 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 40 g masła
Dodatkowo
- olej do smażenia na patelni
- cukier puder do obtoczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Masło roztop i odstaw na bok.Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp cukier, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wbij jajko, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
- Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, podziel je na dwie części a następnie każdą z połówek podziej jeszcze na 6 mniej więcej równych kawałków.
- Z każdego z kawałków uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w niewielkich odstępach od siebie, przykryj ściereczką.Teraz już przechodzimy do formowania naszych faworków, jeśli kiedyś robiłaś bajgle to nie sprawi Ci to większego problemu, jeśli nigdy takich rzeczy nie robiłaś, to zaraz spokojnie przeprowadzę Cię przez ten cały proces i zobaczysz, że to całkiem łatwe i nie ma się czego bać.
- Weź pierwszą z kulek, które wcześniej uformowałaś, spłaszcz palcami na taki placuszek, następnie zawiń do środka z jednej i z drugiej strony brzegi, uformuj dłońmi wałek, który musi mieć długość ok. 45 cm.
- Następnie ułóż wałek tak jakbyś chciała zrobić supełek.
- Owiń jeden koniec z jednej strony a drugi z drugiej tak, aby połączyć je oba pod spodem "wianuszka". Prawda, że proste?
- Postępujesz tak z wszystkimi kulkami, układasz je na blacie w niewielkich odstępach od siebie i przykrywasz ściereczką. Pozostaw je na 25 min. do napuszenia.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
- Gotowe wykładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem, układałam na talerzu.
- Drożdże świeże możesz zastąpić na instant 7 g.
- Tego typu faworki możesz spokojnie usmażyć na patelni, nie potrzebujesz dużo oleju, w zasadzie tyle co do smażenia kotletów.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karnawałowe faworki drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
takich jeszcze nie robiłam, fajny przepis
A raz inaczej, zrobiły furorę 🙂 Fajnie wyglądają, ale i są smaczne 🙂
Jakie ładne 🙂
A dziękuje, czasem mi coś wyjdzie 😉
Fajny kształt mają te faworki. I na pewno są smaczne.
Potrzeba matką wynalazków, lubię się bawić w kuchni 🙂 A faworki przepyszne, polecam serdecznie 🙂
Uwielbiam faworki, drożdżowych jeszcze nie jadłam 😉
U nas drożdżowe najlepsze, najbardziej lubiane 🙂
Nie moge sie napatrzec jakie sliczne. I jak cudnie wyrosly. Pycha!
Dziękuje Edytko, wyjątkowo ładne mi wyszły jak nigdy. Zniknęły w locie dobrze, że chociaż zdjęcia zostały 🙂
Wieki nie jadłam faworków. Uwielbiam je! A te Twoje jeszcze do tego obłędnie wyglądają 🙂
My najwięcej w karnawale opychamy się faworkami, później cały rok mogą nie istnieć 🙂
O ja 🙂
Mniam, mniam, mniam 🙂
Pychotka 🙂
Dzięki 🙂
Uwielbiam wszelkie faworki 🙂
Ale drożdżowych jeszcze nie jadłam 🙂
My najbardziej lubimy drożdżowe, w karnawale się nimi objadamy na okrągło, a później cały rok mogą nie istnieć 🙂
Takich jeszcze nie próbowałam, wyglądają fantastycznie 🙂
Dziękuje, nie tylko wyglądają, ale i tak samo smakują 🙂
Cudne i bardzo smakowite faworki! 🙂
I jak piękne uplecione! Najładniejsze jakie widziałam <3
Pozdrawiam ciepło 🙂
Dziękuje Kasiu, bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam serdecznie i ściskam 🙂
Jakie one cudne kochana 🙂
Dziękuje Marzenko 🙂
Wyglądają przepysznie, swojskie ciacha pierwsza klasa. Pozdrawiam Serdecznie
Dziękuje bardzo 🙂 Dobrze, że już dużo tego karnawału nie zostało ha ha, bo mnie z domu pognają.
Wyglądają pysznie. A pewnie smakują jeszcze lepiej 🙂
Bardzo smaczne, będę wracać do tego przepisu nie raz 🙂
Prześliczne te twoje faworki! Bozia Ci dała ogromny talent w rękach
Lubię się bawić ciastem drożdżowym 🙂
Pyszne
Dzięki 🙂
Rewelacja <3
Dzięki 🙂
Wow! Asia Ty to zdolna Babka jesteś i taka pomysłowa! Brawo! Cudne te faworki!
Dziękuje 🙂 Lubię się bawić ciastem drożdżowym.
Wow! Cudowne! Mi pewnie wyjdą kulfony jakieś… ale spróbuję, bo pięknie się prezentują 🙂
Dziękuje, lubię się bawić ciastem drożdżowym 🙂 Wyjdą ładne i zgrabne zobaczysz.
Super, bardzo kusząco wyglądają. Nie dziwie się, ze zniknęły w ekspresowym tempie. 😊
Dzięki, nie zdążyłam dobrze obtoczyć w cukrze pudrze, a już mała rączka stała przy talerzu🙂
Właśnie zostały zrobione i zniknęły w ciągu godziny, są przepyszne. Następnym razem zrobię ale już z podwójnej porcji. Pozdrawiam
Dziękuje Kasiu za komentarz, bardzo się cieszę, że Wam smakowały 🙂 U mnie to też zawsze z podwójnej porcji najlepiej wszystko bym musiała robić, aż strach się bać jak synek jeszcze bardziej podrośnie 😉 Pozdrawiam serdecznie
Wyglądają super 🙂 Ciekawy pomysł 🙂
Dziękuje, fajnie wyszły 🙂
dla mnie to raczej wyglada na paczek a nie faworki, przepis i ksztalt fajny
Każdy ma inną wizje na to już nic nie poradzę. Pozdrawiam
Świetny pomysł, już zapisuję i wykorzystam niebawem. Mam nadzieję, że udadzą się w mojej kuchni równie ładne jak Twoje
W takim razie trzymam kciuki, żeby ładnie i smacznie wyszły 🙂 Pozdrawiam
Super są, oryginalne i bardzo eleganckie:)
Zrobię niespodziankę w pracy bo akurat pracuję w tłusty czwartek.
A mamy taki zwyczaj, że każda przynosi jakiś ulubiony przysmak.
U mnie najczęściej były różyczki z foremki na druciku. Czas na zmianę.
Będzie zaskoczenie.
Dzięki Asiu🙂
Pozdrawiam serdecznie!
A to taki stary przepis jeszcze babciny, ale u nas zawsze świetnie się sprawdzają takie faworki, wszyscy bardzo lubimy 🙂 Nie ma za co mam nadzieje, że posmakują wszystkim w pracy 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nigdy nie robiłam drożdżowych. Piękne Ci wyszły
Drożdżowe to nasze ulubione, zawsze robią furorę 🙂
Wow. Te drożdżowe kwiatuszki wyglądają absolutnie uroczo, i pysznie. 😊
Polecam serdecznie, bo są mega smaczne 🙂 Pozdrawiam
Pycha chętnie bym zrobiła. Myślę że będą smakowały
Polecam, bo są bardzo smaczne i takie puszyste, znikają bardzo szybko 🙂
Wspaniały pomysł na odmianę klasycznych faworków. Podoba mi się ten kształt. :))
Polecam serdecznie, bardzo smaczne 🙂
Masz talent. Wyglądają pięknie i pysznie
Dzięki serdeczne za miły komentarz, mam słabość do ciasta drożdżowego 🙂