Kawa do ekspresu ciśnieniowego – jaką wybrać?

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Właśnie kupiłeś ekspres ciśnieniowy i zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu sprawdzi się najlepiej? Mogłoby się wydawać, że odpowiedź na to pytanie będzie prosta. Jednak niestety nie do końca, ponieważ na półkach sklepowych znajduje się nawet kilkadziesiąt rodzajów kaw. Internet oferuje ich jeszcze więcej. Zatem, czy każda będzie odpowiednia do ekspresu ciśnieniowego? Sprawdź to! 

Jakie istnieją gatunki kaw?

Choć gatunków kaw jest kilka, to jednak największą popularnością cieszy się Arabica. Ziarna tej kawy odpowiadają nawet za 90% globalnej produkcji kawy! Zdecydowana większość pochodzi z Kolumbii lub Brazylii. Taka kawa wyróżnia się wyjątkowym, intensywnym i szlachetnym smakiem oraz aromatem pozbawionym wyraźnych nut goryczy i kwasowości. Jeśli natomiast chodzi o zawartość kofeiny, to jest ona umiarkowana. Jest to jednoznaczne z tym, że taką kawę mogą pić nawet osoby, które nie mogą lub nie chcą spożywać kofeiny. 

Innym gatunkiem kawy jest Robusta. Jest ona dużo bardziej gorzka i mocniejsza niż Arabica. Wyróżnia się także największą zawartością kofeiny. Jeśli natomiast szukasz łagodnej w smaku i najsłabszej kawy, to dobrym wyborem może być Liberica, wyróżniająca się delikatnym orzechowym posmakiem. Uwzględniając to wszystko i niską zawartość kofeiny, to świetna propozycja do kaw mrożonych bądź latte. 

Mielić kawę czy nie? Oto jest pytanie

Ekspresy ciśnieniowe zazwyczaj posiadają wbudowany młynek, który umożliwia mielenie ziaren kawy w miarę potrzeb. To wygodne rozwiązanie, co wynika z tego, że kawa najlepiej smakuje (ma najwięcej smaku, aromatu i składników odżywczych) przygotowana z ziaren świeżo zmielonych, aniżeli z kawy już zmielonej. Kawa ziarnista jest świeża do około 3-4 miesięcy od daty palenia, dlatego nie zaleca się robić większych zapasów. 

Dokonując wyboru ziaren, warto zainteresować się tymi ciemnymi, mocno palonymi i zawierającymi większą oleistość – w końcu nośnikiem smaku jest tłuszcz. Jeśli wybierzesz słabo i jasno wypalone ziarna do ekspresu ciśnieniowego, to niestety może powstać słaba i kwaśna kawa, co będzie wynikiem tego, że temperatura zaparzania w tego typu ekspresach jest niższa niż w ekspresach przelewowych. 

Czy jakość wody ma wpływ na smak kawy?

To, jak będzie smakowała kawa, zależy też od  jakości używanej wody w ekspresie. Zdecydowana większość modeli ekspresów ciśnieniowych ma wbudowany pojemnik z filtrem, aczkolwiek jeśli masz podłączony ekspres bezpośrednio do instalacji, to rozważ zakup odpowiedniego filtru, który usunie z wody m.in. kamień i inne związki, mogące mieć niekorzystny wpływ na smak kawy. 

Choć wybór kawy do ekspresu ciśnieniowego nie jest najłatwiejszym zadaniem, to jednak gdy będziesz pamiętał o kilku kwestiach, to na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem. Pamiętaj także, że każdy ma nieco inny gust, zatem nie ograniczaj się jedynie do jednego rodzaju kawy. Testuj różne rodzaje i mieszanki, a już niebawem znajdziesz idealną kawę dla siebie. Zanim kupisz konkretną kawę, to sprawdź jej skład i nuty smakowe – po tym będziesz wiedział, czy dana kawa może przypaść Ci do gustu, czy jednak powinieneś szukać dalej. W ofercie palarni kawy Finest Coffee spotkasz się z bogatą ofertą kaw do ekspresu ciśnieniowego, zatem jesteśmy pewni, że znajdziesz tam tą najlepszą!

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
SabinaB

Wybór kawy nie jest taki prosty jakby się mogło wydawać. Nie każda kawa pasuje do ekspresu, jedne nadają się po prostu do zalania wrzątkiem w kubku, jeszcze inne idealnie smakują zrobione w kawiarce. Trzeba poszukać swojego smaku 🙂

MarikaR

Dla mnie picie kawy to również pewnego rodzaju rytuał. Nie wyobrażam sobie śniadania bez wypicia chociażby jednej filiżanki! Przez to niedawno zainwestowałam w końcu swój wymarzony ekspres do kawy. Teraz dopiero zacznę testować, jak dużo kaw mamy do wyboru. 🙂 Mam nadzieję, że niedługo odkryję, który rodzaj mi najbardziej smakuje. Świetny wpis dla początkujących kawoszy.