Kawa po koreańsku Dalgona

Słodko Słodka
7 komentarzy

Hit grup kulinarnych gdzie nie spojrzę, tam widzę pięknie podaną kawę po koreańsku, nie jestem kawoszem,nigdy nie nauczyłam się pić kawy, ale ta kawa mnie skusiła i przygotowałam swoją wersje deserową na kawie ince, a kawosze oczywiście robią na swojej ulubionej kawie rozpuszczalnej. Nie potrzeba ekspresu, wystarczy zwykły mikser, ma urok ta kawa. Dla mnie rewelacja, fantastyczna, jak z najlepszej kawiarni, pyszna puszysta,karmelowa pianka…

Składniki:

2 szklanki

  • 4 łyżki kawy inki lub 2 kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub kryształu
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 szkl. mleka u mnie ciepłe, ale w oryginale podaje się zimne

Przygotowanie:

  • Do miski wsypać kawę, cukier, wlać ciepłą wodę i ubijać na najwyższych obrotach miksera do rozpuszczenia się cukru, i uzyskania puszystej pianki.
  • Do szklanek przelać ciepłe mleko, i na wierzch nałożyć piankę kawową, można to zrobić łyżką, lub użyć rękawa cukierniczego.
  • Wierz można posypać tartą gorzką czekoladą.
  • Smacznego 🙂

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Wygląda bosko 🙂 czy ona jest gęsta ta kawa? bo trochę wygląda jak deser 🙂

mobilnybarista

Uwielbiam kawę i co jakiś czas kupuję nowe smaki w sklepie z kawą i herbatą. Najbardziej lubię kawę, która nie jest mocno kwaśna. 

Przepadam za kawą Dalgona!

Mirosława Dudko

Robiłam. Jest pyszna 🙂