Kefirowe Bułki ze Słonecznikiem

Słodko Słodka
1 komentarze

Bułeczki są miękkie i puszyste. Domowy smak i zapach pieczywa… Idealne na śniadanie lub kolacje, a nawet takie gołe bez niczego smakują idealnie. Jedne z lepszych jakie piekłam, polecam serdecznie.

Składniki:

8-10 szt.

  • 500-550 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 180 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego kefiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 7 łyżek słonecznika

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko + łyżka mleka

Przygotowanie:

  • Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, na rumiano. Odłożyć 2 łyżki na wierzch do posypania bułek.
  • Mąkę przesiać przez sitko do miski, zrobić dołek i wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać miód i połowę ciepłej, ale nie gorącej wody. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 10-15 min.
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub mikserem.
  • Ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godz. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 8-10 części, z każdej części formujemy bułeczkę i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do napuszenia, następnie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
  • Wkładamy do piekarnika na 20-25 min.  
  • Pieczemy w temp.190-200 C.  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

chyba będę musiała takie też zrobić

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies