2,1K
Jak wykonać przepis na – Puszyste i miękkie bułki ze słonecznikiem
Domowy smak i zapach pieczywa o poranku, lubicie, ja uwielbiam? Puszyste i miękkie bułki ze słonecznikiem idealne na śniadanie lub kolacje. Piekę bardzo dużo pieczywa zarówno bułki jak i chleby różnego rodzaju, a ten przepis to jeden z moich ulubionych. Jedne z lepszych prostych bułek jakie piekłam, polecam serdecznie. U mnie w domu goszczą bardzo często.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej luksusowej - +50 g
- 25 g świeżych drożdży
- 180 ml ciepłej wody
- 200 ml ciepłego kefiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju - lub roztopionego letniego masła
- 7 łyżek słonecznika
Dodatkowo
- 1 małe jajko + 1 łyżka mleka
Sposób wykonania
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni, na rumiano i od razu odłóż 2 łyżki na wierzch do posypania bułek. Mąkę przesiej przez sitko do miski, zrób dołek i wrzuć rozdrobnione drożdże, wlej ciepłą wodę wymieszaną z miodem. Przykryj miskę ściereczką i odstawi na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie i elastyczne ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera.Ciasto pozostaw w misce do wyrośnięcia. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie uformuj z ciasta wałek i podziel na 8-10 części, z każdej części uformuj zgrabną bułeczkę i układaj na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę z wyposażenia piekarnika z bułeczkami ściereczką i odstaw na 20 min. do napuszenia.Następnie przesmaruj bułki rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posyp prażonym słonecznikiem. Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp.190-200 °C 20-25 min. do zarumienienia. Gotowe wyjmij z blaszką na blat i pozostaw do przestygnięcia. Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszyste i miękkie bułki ze słonecznikiem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
chyba będę musiała takie też zrobić
Domowe najlepsze. Następnym razem spróbuję zrobić wg tego przepisu. 🙂
Polecam serdecznie, domowe pieczywo to zupełnie inny wymiar 🙂
Witam, mam pytanie: jak piec? Na termoobiegu?
Agatka bez termoobiegu na funkcji góra – dół.