Klopsiki z Piersi Kurczaka z Kaszą Gryczaną Zapiekane w Sosie Pomidorowym.

Słodko Słodka
4 komentarze
Propozycja na szybki obiad,oraz w moim wypadku propozycja na przemycenie dziecku kaszy gryczanej do obiadu 😉 
 

Składniki:
14 szt. 

400 g piersi z kurczaka
pół woreczka kaszy gryczanej
1 duża marchewka
średnia cebula
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml passaty pomidorowej
sól,pieprz
ulubiona przyprawa do drobiu
olej 
Przygotowanie:
Ugotować woreczek kaszy gryczanej w osolonej wodzie i wystudzić,pierś pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce,lub można kupić gotowe mielone z piersi kurczaka,na patelnie wlać niedużo oleju,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i obraną,startą na tarce,na dużych oczkach marchewkę,
smażyć na małym ogniu i wystudzić.
Do zmielonego mięsa wrzucamy kaszę,marchewkę z cebulką,
sól,pieprz,ulubioną przyprawę do drobiu,oraz mąkę,wszystko dokładnie mieszamy
 i formujemy w rękach klopsiki,aby łatwiej było kulać klopsiki dobrze jest nawilżać ręce pod cienkim strumieniem wody.
Klopsiki układamy na dnie naczynia żaroodpornego,i zalewamy przyprawioną  passatą pomidorową.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 min i pieczemy w temp.180 C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna

wyglądają bardzo apetycznie! 😀

abydoemerytury

fajny pomysł! muszę tak spróbować jaglaną przemycić ;)) bo moje dziecię o dziwo uwielbia wszystkie inne kasze, ale może to dlatego, że i my często jemy i w przedszkolu także minimum dwa razy w tygodniu jest

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies