779
Propozycja na szybki obiad,oraz w moim wypadku propozycja na przemycenie dziecku kaszy gryczanej do obiadu 😉
Składniki:
14 szt.
400 g piersi z kurczaka
pół woreczka kaszy gryczanej
1 duża marchewka
średnia cebula
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml passaty pomidorowej
sól,pieprz
ulubiona przyprawa do drobiu
olej
Przygotowanie:
Ugotować woreczek kaszy gryczanej w osolonej wodzie i wystudzić,pierś pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce,lub można kupić gotowe mielone z piersi kurczaka,na patelnie wlać niedużo oleju,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i obraną,startą na tarce,na dużych oczkach marchewkę,
smażyć na małym ogniu i wystudzić.
Do zmielonego mięsa wrzucamy kaszę,marchewkę z cebulką,
sól,pieprz,ulubioną przyprawę do drobiu,oraz mąkę,wszystko dokładnie mieszamy
i formujemy w rękach klopsiki,aby łatwiej było kulać klopsiki dobrze jest nawilżać ręce pod cienkim strumieniem wody.
Klopsiki układamy na dnie naczynia żaroodpornego,i zalewamy przyprawioną passatą pomidorową.
Wkładamy do piekarnika na 25-30 min i pieczemy w temp.180 C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
wyglądają bardzo apetycznie! 😀
Dziękuje,starałam się,żeby synuś jadł też oczami ;-)Pozdrawiam
fajny pomysł! muszę tak spróbować jaglaną przemycić ;)) bo moje dziecię o dziwo uwielbia wszystkie inne kasze, ale może to dlatego, że i my często jemy i w przedszkolu także minimum dwa razy w tygodniu jest
🙂