Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami

Słodko Słodka
10 komentarzy
Przepis na kluski na parze wyniosłam z grup kulinarnych jakieś 3 lata temu. Przeważnie pampuchy drożdżowe podaje polane sosem truskawkowym, a dziś zrobiliśmy wspólnie z Radziem nadziane jagodami. Wyszły pyszne, więc puszczamy przepis dalej. Kto jeszcze nie zna i nigdy nie robił, polecamy serdecznie na piątkowy obiad i nie tylko. Dzieci uwielbiają takie łakocie, koniecznie zobaczcie jak Radzio pałaszuje ze smakiem, a to już niżej w filmiku na YT. Zachęcam do subskrypcji naszego kanału, żebyśmy wiedzieli czy mamy tworzyć więcej takich filmików z przepisami.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 20 szt.
Jak wykonać przepis na – Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami

Potrzebne składniki
  

20 szt.

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 300 g jagód - użyłam mrożone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu w proszku - użyłam budyń waniliowy

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana 18 %
  • cukier do posypania
  • cynamon do posypania - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Do miseczki wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, wsyp cukier i łyżkę mąki. W krusz drożdże i wymieszaj całość łyżką.
    Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj szczyptę soli, wlej drożdże, rozbełtane jajka i zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto.
    W trakcie zagniatania wlej roztopione, letnie masło, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsyp trochę mąką.
    Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia swojej objętości na ok. 30-35 min.
    Miskę przykryj ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką. Ciasto delikatnie rozciągnij, następnie rozwałkuj i wykrawaj koła szklanką.
    Na każde koło nałóż łyżkę jagód, brzegi zlep i zawiń pod spód klusek.
    Gotuj na parze, na specjalnym sitku po 10-15 min. pod przykryciem.
    Podawaj jeszcze ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Zamiast budyniu możesz użyć mąkę ziemniaczaną.
  • Gotowe pampuchy podawać polane śmietaną i posypane cukrem, lub cynamonem, co kto lubi.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Przyznam, że sama nigdy nie robiłam takicj klusek, ale uwielbiam takowe jeść.

Słodko Słodka

Warto zrobić samemu, szczególnie jeśli w domu są dzieci 🙂Małe łasuchy uwielbiają takie dania.

Afrodyta

Muszę je sama kiedyś zrobić.

Słodko Słodka

Polecam, bardzo smaczne są i wbrew pozorom bardzo szybko się je robi🙂

MyśliPotarganej.pl

Moje dzieciaki uwielbiały pampuchy z jagodami jak były małe. Muszę im zrobić takie – smak ich dzieciństwa, słodkie wspomnienie…

Madżenta

To chyba takie danie troszkę fit, nigdy nie jadłam bo nie mam takiego sitka do gotowania na parze 😉

Słodko Słodka

Sitko nie jest drogie koszt w granicach 16 zł, dostaniesz w każdym sklepie gospodarstwa domowego. Danie lekkie i smaczne 🙂

Agata

Nie trzeba sitka. Na garnek z wodą zawijasz czysta ścierkę lub pieluchę, obwiązujesz gumą do majtek😁 jak na gotującą wode nałożysz pampuchy to przykrywasz miską jaką masz- szklana, plastinowa, metalowa i wszystko bedzie dobrze. Moja mama tak robi od lat. Uważaj przy zdejmowaniu tej miski bo mozna sie poparzyć. Kupię w sobote jagody i bede działać. Smak z dzieciństwa. 💙