Przepis na kluski na parze wyniosłam z grup kulinarnych jakieś 3 lata temu. Przeważnie pampuchy drożdżowe podaje polane sosem truskawkowym, a dziś zrobiliśmy wspólnie z Radziem nadziane jagodami. Wyszły pyszne, więc puszczamy przepis dalej. Kto jeszcze nie zna i nigdy nie robił, polecamy serdecznie na piątkowy obiad i nie tylko. Dzieci uwielbiają takie łakocie, koniecznie zobaczcie jak Radzio pałaszuje ze smakiem, a to już niżej w filmiku na YT. Zachęcam do subskrypcji naszego kanału, żebyśmy wiedzieli czy mamy tworzyć więcej takich filmików z przepisami.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 30 mins
Ilość porcji 20 szt.
Jak wykonać przepis na – Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami

Potrzebne składniki
  

20 szt.

    Ciasto

    • 500 g mąki pszennej luksusowej
    • 250 ml mleka
    • 40 g drożdży świeżych
    • 3 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki roztopionego, letniego masła
    • 1 szczypta soli

    Nadzienie

    • 300 g jagód - użyłam mrożone
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 łyżka budyniu w proszku - użyłam budyń waniliowy

    Dodatkowo

    • kwaśna śmietana 18 %
    • cukier do posypania
    • cynamon do posypania - opcjonalnie

    Sposób wykonania

    • Do miseczki wlej ciepłe, ale nie gorące mleko, wsyp cukier i łyżkę mąki. W krusz drożdże i wymieszaj całość łyżką.
      Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
      Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj szczyptę soli, wlej drożdże, rozbełtane jajka i zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto.
      W trakcie zagniatania wlej roztopione, letnie masło, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsyp trochę mąką.
      Wyrobione ciasto odstaw do podwojenia swojej objętości na ok. 30-35 min.
      Miskę przykryj ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką. Ciasto delikatnie rozciągnij, następnie rozwałkuj i wykrawaj koła szklanką.
      Na każde koło nałóż łyżkę jagód, brzegi zlep i zawiń pod spód klusek.
      Gotuj na parze, na specjalnym sitku po 10-15 min. pod przykryciem.
      Podawaj jeszcze ciepłe polane śmietaną i posypane cukrem.
      Smacznego!!!
    • Zamiast budyniu możesz użyć mąkę ziemniaczaną.
    • Gotowe pampuchy podawać polane śmietaną i posypane cukrem, lub cynamonem, co kto lubi.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze – Jak zrobić pampuchy drożdżowe z jagodami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    8 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska
    1 miesiąc temu

    Przyznam, że sama nigdy nie robiłam takicj klusek, ale uwielbiam takowe jeść.

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu

    Warto zrobić samemu, szczególnie jeśli w domu są dzieci 🙂Małe łasuchy uwielbiają takie dania.

    Afrodyta
    1 miesiąc temu

    Muszę je sama kiedyś zrobić.

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Afrodyta

    Polecam, bardzo smaczne są i wbrew pozorom bardzo szybko się je robi🙂

    MyśliPotarganej.pl
    1 miesiąc temu

    Moje dzieciaki uwielbiały pampuchy z jagodami jak były małe. Muszę im zrobić takie – smak ich dzieciństwa, słodkie wspomnienie…

    Madżenta
    Madżenta
    1 miesiąc temu

    To chyba takie danie troszkę fit, nigdy nie jadłam bo nie mam takiego sitka do gotowania na parze 😉

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Madżenta

    Sitko nie jest drogie koszt w granicach 16 zł, dostaniesz w każdym sklepie gospodarstwa domowego. Danie lekkie i smaczne 🙂