Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona 🙂
 Składniki:
28 szt.
Kluski:

1-1,2 kg ziemniaków(sól)
1 jajko 
mąka ziemniaczana

Nadzienie:

500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
250 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiszoną
kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić
do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do
kapusty,całość zalać wodą,

wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnie,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
Smażyć
do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i
pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość
dokładnie wymieszać.

Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

Ziemniaki,obrać,opłukać
i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez
praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.

Ziemniaki
uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste
miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,

 wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
 Z
powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami,lepić i

 uformować w dłoniach kulę.

W
garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia
dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.

Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.

Podawać na ciepło.
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Notatnik kulinarny Joanny 55

Człowiek całe życie się uczy nigdy nie wpadłabym na taki pomysł aby dodać taki farsz, dziękuję i pozdrawiam cieplutko

Izaa
2 lat temu

woow jaki apetyczny pomysł

syllunia
2 lat temu

O! Takiej wersji jeszcze nie jadłam! Świetny, bardzo oryginalny pomysł. Kluseczki musiały być bardzo smaczne ❤

Unknown
2 lat temu

Super następnym razem taki zrobię farsz dziękuję

Magda
2 lat temu

Fajne kluski, z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam 🙂

Kuchcik
2 lat temu

Ciekawa propozycja, takich jeszcze nie próbowałam 🙂

Słodkie Gotowanie
2 lat temu

Narobiłaś smaku tymi kluseczkami z cebulką na wierzchu. Dawno nie jadłam śląskich a z farszem jeszcze nigdy – super pomysł! 🙂

Di bloguje
2 lat temu

Pyszna propozycja na obiad!

Pieprzyć z fantazją

Fajny obiad! Zrobię w weekend 🙂

Izabela S.
2 lat temu

Pyszna propozycja na obiad 🙂

Edita Guhl
2 lat temu

Bardzo smacznie wygladaja 🙂

Unknown
2 lat temu

Dzisia zrobię takie na obiad będzie niespodzianka dla męża bardzo dziękuję za przepis