Kluski śląskie z twarogiem

Słodko Słodka
16 komentarzy

Tak sobie wykombinowałam wersje kryzysową, i powiem Wam, że wszystkim bardzo smakowały. Mamy teraz trudny czas i nie ma co biegać po sklepach za zakupami, więc zrobiłam przegląd lodówki i tak o to powstały śląskie w wersji kryzysowej, chłopaki wcinali aż miło, syn nawet kazał sobie odłożyć porcje na kolacje 🙂 Dla wszystkich wielbicieli klusek śląskich polecam również wersje z kapustą kiszoną i pieczarkami, oraz dla bardziej odważnych… nadziane pasztetową.

Składniki:

25 szt.

  • 1 kg ziemniaków (sól)
  • 1 jajko 
  • mąka ziemniaczana

Nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 1 cebula + odrobina curry

Przygotowanie:

  • Do miseczki wrzucić twaróg, rozgnieść dobrze widelcem, dodać sól do smaku, oraz pokrojony drobno szczypiorek, wbić jajka i całość dobrze wymieszać widelcem.
  • Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu. Odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia.
  • Uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
  • Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę twarogu i zlepić, uformować w dłoniach kulę.
  • W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od momentu wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
  • Na patelnie wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę podsmażyć do zarumienienia, przyprawić curry i polać kluski.
  • Podawać na ciepło.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta

Super, bardzo takie dania lubie 🙂

Słodko Słodka

Kryzysowe kluchy 😉

Magda

Fajne kluski, teraz mamy więcej czasu na takie dania 🙂

Słodko Słodka

O właśnie więcej czasu na kombinowanie,tylko strach teraz po sklepach chodzić…

Di bloguje

Warte przygotowania! Wyglądają apetycznie.

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂 Na spółkę z mężem kulałam 😉

angiesrecipes

They look wonderful! I love that cheese filling.

iza

takich jeszcze nie robiłam, apetycznie wygladaja

Z potrzeby serca

Często robię kluski śląskie moim dziewczyną, ale zazwyczaj bez nadzienia. Tę wyglądają przepysznie i muszą, też tak smakować :).
Teraz, gotowanie – sprzątając lodówkę, czy szafki jest na prawdę na czasie i można wymyślić nowe świetne dania, ja, wczoraj zrobiłam tak z warzywami na patelnię – nakombinowałam ale było pyszne 😉

Słodko Słodka

Takie kombinowane dania przeważnie są najsmaczniejsze 🙂 Nadzienie z klusek zawsze wrzucałam w pierogi,a raz zrobiłam inaczej,i wyszło smacznie 🙂

marzena

Jak one pysznie wyglądają. Narobiłaś mi smaka 🙂

Słodko Słodka

Takie kryzysowe,ale pycha nadzienie z pierogów 😉 Pozdrawiam

Miami

Najlepsze kluski, jakie miałem okazję zrobić i spróbować!